Koti-Karjala

Eini Annukka Perälän käsikirjoittama, säveltämä ja ohjaama Veden voima -teos on kuvattu Saarion voimalaitosmuseon mielenkiintoisessa ympäristössä.

Taiteen puheenvuoro veden tärkeydestä

27.08. 13:33

TOHMAJÄRVI

Riitta Hakulinen

Vesi liplattaa, virtaa, kohisee - antaa elämälle mahdollisuuden. Ihmismieli kuulee seireenien viettelyksen, tunnistaa näkin pelkojen heijastumana, pyytää vesihiisiltä lempeyttä ja lopulta ymmärtää veden aidon äänen ja pyynnön pitää siitä huolta.

Eini Annukka Perälän käsikirjoittama, säveltämä ja ohjaama moniaistinen teos Veden voima, veden taika - koko elämä! on taiteen puheenvuoro veden tärkeydestä. Noin 35 minuutin mittainen nauhoitettu teos syntyi maakuntapäivän ohjelmaksi on nähtävillä linkin kautta perjantaista alkaen ainakin Tohmajärven kunnan ja Maakuntaliiton sivuilla.

– Veden merkitys on puhutellut minua pitkään. Se on arvokkain ja korvaamattomin aarre maapallolla, Perälä toteaa.

– Vesiteemaa käsitellään tässä teoksessa monikerroksisesti taiteen keinoin ja assosiaatioita on luotu vapaasti.

– Tärkeää olisi, että ihmiset alkaisivat yhä enemmän tulla tietoisiksi puhtaan veden merkityksestä ja vesistöjen suojelun tärkeydestä.

ALKUIDEANA Eini Perälän ja valotaitelija Aulis Hämäläisen suunnittelemassa taideyhteistyössä oli toteuttaa Saarion Mikonpolulle valo- ja musiikkitaideteos. Luontoaihe tarkentui veteen ja toteutuspaikka siirtyi Saarion historialliseen vanhaan voimalaitokseen, joka toimii museona.

– Alunperin tarkoitus oli tuottaa live-esiintyminen ja toteuttaa voimalaitosmuseolla valoinstallaatio. Koronatilanteesta johtuen päädyimme videotallenteeseen.

Teoksessa yhdistyvät musiikki, tarinallisuus, puhe, valotaide, tanssi ja puhuttelevat näyttämökuvat.

– Loppukevään ja kesän aikana sävelsin teoksen seitsemän elektroakustista kappaletta. Toteutin ne studiossa pitkälti improvisaatiopohjalta.

– Musiikissa on toisaalta voimaa, toisaalta herkkyyttä - on efektejä, tekstuuria, sävyjä, räiskettä ja lauluääntäkin.

Teoksen pohjavirtana on Ihmismielen ja Veden välinen dialogi. Keskusteluosuudet pohjustavat kunkin kappaleen teeman. Puherooleissa ovat Matti Perälä (Vesi) ja Eini Perälä (Ihmismieli).

Valoefektit, tanssin kehollinen ilmaisu ja musiikin monivivahteisuus avaavat teemojen sisältöjä.

Valot teokseen on luonnut Aulis Hämäläinen ja tanssijoina ovat Outokummun tanssilinjan kaksi opiskelijaa Anniina Dyster ja Elle Turunen. Kuvauksesta ja editoinnista on vastannut Pekka Varonen.

TEOS on kuvattu pääasiassa Saarion voimalaitosmuseon hallitilassa, jonka suuret metalliset generaattorit ovat itsessään kuvauksellisia elementtejä.

– Täällä välittyy hienosti veden voima - hallissa on toisaalta karkeutta, mutta itse teoksessa liikkeen sulavuutta. Olennaista on, että vieressä virtaa Jänisjoki, Perälä perustelee kuvauspaikan valintaa.

Kuvaustaltiointi toteutettiin viime keskiviikkona illasta ja kuvaukset jatkuivat aamukahteen saakka.

– Tällä oli kyllä taianomainen tunnelma, kun konehallin täytti usvasavu ja valot loivat hienoja efektejä. Seireenit tanssivat kutsuvasti generaattorin ympärillä. Nuoret tanssijat eläytyivät hienosti kunkin kappaleen tunnelmaan.

Teoksen editointi on valmistunut tämän viikon alussa. Perjantaina tehdyssä haastattelussa Perälä myöntää, että lopputuloksen näkeminen jännittää häntä itseäänkin.

– Koen niin, että tämä teoskokonaisuus on jonkinlainen päänavaus aiheeseen. Katsotaan lähteekö tämä miten laajenemaan, Perälä toteaa.

Veden voima -teoksen on tuottanut ja toteuttanut Eini Perälän, Aulis Hämäläisen ja Matti Perälän perustama tuore kulttuuriyhdistys Lux et Cantus. Toteutukseen on saatu rahoitusta Maakuntaliitolta. Yhteistyökumppaneina on Tohmajärven kunta, Tohmajärvi-Seura, Pohjois-Karjalan Sähkö ja Musiikkiteatteri Vanamo.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›