Koti-Karjala

”Matalanpaikanleiri”

26.08. 10:39

KITEE

Roosa Sallinen

Keski-Karjalan kirkkaat vedet ovat muodostuneet sukellusseura Espoon Dyykkareiden perinteisen leirin kohteeksi.

SUKELLUSSEURA leireilee Kiteellä kolmatta vuotta putkeen. Alue on seuralle jo muutenkin tuttu luonnon kirkkaiden vesien takia.

– Jonain kesänä ollaan käyty kolmekin kertaa. Täällä on kirkkaita vesiä, luontoa ja tilaa, Markus Schlosser Espoon Dyykkareista kertoo.

Kiteellä on paljon sukelluspaikkoja, joissa välineiden laittamiselle on reilusti tilaa. Lisäksi paikat ovat lähellä toisiaan. Leiripaikasta sukeltajat pääsevät parissakymmenessä minuutissa sukelluspaikoille.

– Etelä-Suomessa joutuu helposti ajamaan noin tunnin ennen kuin pääsee sukeltamaan kirkkaisiin vesissä. Mutta esimerkiksi veneellä pääsee upeisiin kohteisiin. Meidän suosikkikohteisiin on matkaa noin puolitoista tuntia.

– Siellä päin paikat on myös koluttu aika perinpohjaisesti läpi, ja täällä on osalle täysin uusia paikkoja. Vedet ovat myös täysin erilaisia kuin etelässä.

KESKI-KARJALAN sukeltajien kanssa Espoon Dyykkarit ovat tehneet yhteistyötä jo viiden vuoden ajan.

– He osaavat jo odottaa jokavuotista yhteydenottoamme.

Espoosta tulleet sukeltajat kävivät leirin aikana sukeltamassa myös paikallisen seuran kanssa.

– Tutustuimme meille uusiin sukelluspaikkoihin: Paakkilan avolouhokseen, Hammaslahden avolouhokseen sekä Puruveden vedenalaisiin maatalouskoneisiin. Puruvedellä olimme Keski-Karjalan sukeltajien veneellä.

– Kirkkaus ja hyvä näkyvyys ei aina tee kaikkea, vaan myös se, mitä veden alta voi löytyä, sukeltaja Niklas Bäckström lisää.

YHTEISTYÖ eri sukellusseurojen kanssa on usein mutkatonta. Samanhenkisyys ja yhteinen harrastus tuo seuroja yhteen.

– Soitimme Lappeenrannasta ohi mennessämme paikalliselle sukellusseuralle ja he vinkkasivat heti useammankin sukelluspaikan, jossa voisimme käydä, Schlosser kertoo.

– Olisivat olleet valmiita tulemaan näyttämäänkin vartavasten paikkoja, Bäckström jatkaa.

SEURA tekee kesällä pidemmän leirin lisäksi myös päiväretkiä omien vakio paikkojensa ulkopuolelle. Kiteelle tehtävä leiri on kuitenkin seuran massiivisin.

– Tänä vuonna meillä on mukana 14 sukeltajaa. Viime vuonna meitä oli 18, Schlosser kertoo.

Sukellusreissuja seura tekee tavallisesti useita kertoja vuodessa myös ulkomaille. Sukellusretkiä seura on tehnyt muun muassa Thaimaahan, Egyptiin ja Viroon. Kesällä sukeltajat kuitenkin viihtyvät Suomessa.

– Miksi lähteä kesällä ulkomaille, kun meillä on Suomessakin näin upeita sukelluspaikkoja? Schlosser tuumaa.

VIIME KEVÄT lisäsi myös sukeltajien aktiivisuutta harrastukseen.

– Tänä kesänä on päässyt sukeltamaan enemmän, kun muut menot ovat peruuntuneet, Bäckström kertoo.

Sukellus tarjoaa harrastajalleen mahdollisuuden irrottautua arjesta.

– Syitä sukeltamiseen on monia. Sukeltaessa mieli lepää, työasiat eivät pyöri päässä, se on sosiaalinen tapahtuma ja sen avulla pääsee näkemään vedenalaista maailmaa, Schlosser pohtii.

SUKELLUKSEEN voi liittää myös toisen harrastuksen. Sanni Seitsamo-Räsänen on kiinnostunut ottamaan veden alla myös valokuvia. Onnistuneista kuvista jää hyviä muistoja jälkikäteen katsottavaksi.

– Kuvaaminen veden alla on vaikeaa, mutta palkitsevaa. Eniten veden alla kuvaamisessa kiinnostaa vedenalainen luonto: kasvit, kalat. Ja jos sieltä löytyy jotain yllättävää.

Seitsamo-Räsäsellä laitesukellus lähti liikkeelle snorklauksesta. Häntä oli aina kiinnostanut tietää enemmän vedenalaisesta maailmasta. Kiteellä leirillä sukeltaja on toista kertaa.

– Sukellusta, yhdessäoloa, kokemusten jakamista, tulevien reissujen pohtimista ja hauskanpitoa, Seitsamo-Räsänen kuvailee leirin sisältöä.

– Ollaan lomalla, vaikka onhan tämä fyysisesti aika raskasta. Se on aika iso vaiva päästä veden alle, mutta on se sen arvoista.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›