Koti-Karjala

Endorfiininmetsästäjä paljastaa kiteeläisen luonnon aarteita

05.08. 09:37

Roosa Sallinen

Kiteen luonnon potentiaalia tuodaan tänä kesänä ja syksynä esille retkeilybloggaaja Terhi Ilosaaren eli Endorfiininmetsästäjän tarinoiden kautta.

INNOSTUS luontoa kohtaan alkoi Ilosaarella jo lapsuudessa ja nuoruudessa, kun hän samoili Kirkkonummen maastoissa.

– Juniorivuodet pyörin kompassin ja kartan kanssa metsässä.

Vaikka Ilosaari on asunut koko ikänsä Etelä-Suomessa, on luonto ollut silti vahvasti läsnä kokoajan. Tänä vuonna Ilosaari päätti, että hän haluaa päästä perusteellisesti kokemaan Pohjois-Karjalan luonnon.

– Muutin Ilomantsiin vuokramökkiin helmikuussa. Oli niin kova hinku päästä tutkimaan Pohjois-Karjalan luontoa, että se oli yksi syy, miksi muutin tänne.

MERENRANNAN läheisyydessä asunut Ilosaari kertoo, että Pohjois-Karjalan erämaa-alueet ja suot ovat hiljalleen alkaneet tuntua omilta. Ilosaari kannustaakin eteläsuomalaisia laajentamaan omaa retkeilyään Pohjois-Karjalassa myös Kolin upeiden vaaramaisemien ulkopuolelle.

– Siitä nautin, että täällä on erämaata ja hiljaisuutta.

INTOHIMONA Ilosaarella on tarinoiden kertominen. Tämä on yksi syistä, mikä sai Ilosaaren kirjoittamaan blogia.

– Tykkään innostaa toisia verkon välityksellä luontoelämysten pariin.

– Usein minulta kysytään, opastanko retkeilijöitä. Sitäkin teen harvakseltaan, mutta uskon, että tarinoimalla verkossa liikutan enemmän ihmisiä kuin yksittäisiä metsään taluttaen.

Retkeilyssä ja retkissä Ilosaarta kiinnostaa jatkuva uuden oppiminen ja uusien asioiden kokeminen.

– Koskaan ei tiedä, mitä luonnossa liikkuessa tapahtuu. Maasto, reitti tai luontoliikuntalaji, joka voi alkuun tuntua tylsältä, voikin paremmin avautuessaan tarjota yllättäviä kerroksia.

ILOSAARI tekee enemmän päiväretkiä ja yhden yön retkiä kuin pitkiä vaelluksia.

– Mieluummin käyn koko ajan luonnossa, kuin haaveilee vuoden yhdestä pidemmästä erämaa reissusta.

Kaikki luonnossa liikkumisen ja kokemisen muodot ovat bloggaajalle kiinnostavia, mutta yksi laji nousee silti ylitse muiden.

– Jos pitäisi yksi valita, mikä vie sydämen ja saa kaikki aikataulut heittämään häränpyllyä, niin se on retkiluistelu. Jos jostain löytyy hyvää jäätä, niin se on menoa.

KITEEN luontokohteiden tunnettavuuden lisäämiseen tähtäävässä projektissa Ilosaari pääsee kokeilemaan alueella niin melomista, polkujuoksemista kuin päiväretkeilyäkin.

– Toivon myös, että saan syksymmällä lintubongausretkelle jonkun lintutietäjän mukaan, että pääsen oppimaan uutta.

Joukkoon mahtuu myös retkeilijälle vähän erikoisempi luontoelämys. Hevoset ovat Ilosaarelle vieraampia, ja siksi hän odottaakin jännityksellä vierailua Hepovaaralle ja luontoretkeä ratsastaen.

ENNEN yhteistyökuviota Kitee oli Ilosaarelle sukulointipaikka.

– Oon tosi innoissani, että tämä projekti potkii tutustumaan alueeseen uudella tavalla. Kitee saa ihan uuden ulottuvuuden.

Ilosaari on tehnyt paljon yhteistyötä muun muassa Retkipaikka.fi -sivuston kanssa. Kiteen kanssa toteutettu yhteistyö on kuitenkin Ilosaarelle suurin oman blogin tähänastisista yhteistöistä.

– Tää on mun blogille iso ja ainutlaatuinen yhteistyö.

Yhteensä Ilosaari tekee Kiteestä kymmenen kirjoitusta.

KITEELÄISIÄ Ilosaari kehottaa olemaan ylpeitä oman alueensa luonnosta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Hän näkee, että paikka on potentiaalinen kohde matkustaa varta vasten, eikä vain pysähdykseksi ohikulkumatkalla.

– Kannustan paikallisia retkeilemään oman kaupungin kohteissa ylpeänä.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›