Koti-Karjala

Harsomainen kerros, joka on mahdollisesti tuhkaa tai nokea, on hulevesialtaalla normaali ilmiö.

Ei öljyä vaan kenties nokea tai tuhkaa

15.07. 09:55

KITEE

Tuija Marienberg

Kiteen kaupunkikeskustan ja Kiteenjärven välissä oleva hulevesikosteikko on nopeasti saavuttanut suosiota ulkoilupaikkana.

Lapsiperheet viihtyvät sorsapoikueita katsomassa, koiranulkoiluttajat piipahtavat alueella samalla kun käyvät viereisessä koirapuistossa ja eläkeläisillekin polku on helppokulkuinen.

KOSTEIKKOALUEELLE johtaa kaksi Kiteen kaupungin hulevesien laskuputkea, joista virtaa kaupunkialueen katto- ja asfalttipintojen sade- ja sulamisvesiä.

Kosteikko kokoaa hulevedet neljään altaaseen, joiden avulla veden virtaus hidastuu ja kulkumatka pitenee.

Veden mukanaan kuljettamat kiintoaineet ehtivät samalla laskeutumaan altaiden pohjalle, eivätkä kulkeudu järveen.

RANKKASATEIDEN jälkeen ihmetystä on herättänyt hulevesialtaan alkuosassa veden päällä oleva kalvo, joka ei kuitenkaan ole öljymäinen.

– Se ei ole öljyä, vaikka veden pinnalla kelluukin. Kyseessä lienee jokin epäpuhtaus hulevesissä, joka sateen seurauksena on huuhtoutunut kosteikolle, kosteikkoalueen suunnitellut vesistöasiantuntija Janne Raassina arvioi näkemistään valokuvista.

– Kalvo voi olla esimerkiksi tuhkaa tai nokea.

– Määrä vaikuttaa hyvin pieneltä ja näyttää vain harsomaiselta kerrokselta veden pinnassa. Tällaisia hulevedet monesti ovat.

Raassina muistuttaakin, että juuri tällaisten epäpuhtauksien vuoksi kosteikko ei ole tarkoitettu muiden kuin vesilintujen uimapaikaksi, vaikka siinä houkutteleva hiekkaranta onkin.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›