Koti-Karjala

PKO:ssa sopeutetaan toimintaa koronaviruksen vaikutusten vuoksi

17.03. 15:23

Kari Sarkkinen

COVID-19-koronaviruspandemia vaikuttaa tällä hetkellä erityisesti matkailu- ja ravitsemistoimialaan sekä liikkumiseen. Kysyntä ja asiakasmäärät hotelleissa, ravintoloissa, parturi-kampaamoissa ja liikenneasemilla ovat jo nyt vähentyneet merkittävästi, ja arvio on, että tilanne tulee vaikeutumaan edelleen.

Tästä johtuen Pohjois-Karjalan Osuuskaupassa (PKO) käynnistetään 17.3.2020 yhteistoimintaneuvottelut, joilla pyritään sopeutumaan valmiuslain mukaiseen toimintaan. Neuvottelujen ensisijainen tavoite on turvata jokaisen työntekijän toimeentulo niin hyvin kuin se on mahdollista ja varmistaa organisaation toimintakyky. Neuvotteluissa kartoitetaan ja arvioidaan henkilöstön mahdollisuutta toimia eri työehtosopimusten piirissä, käyttää mahdollisuuksien mukaan erilaisia vapaita sekä vuosilomia tai vaihtaa lomarahoja vapaiksi. Lomautusten määrä pyritään pitämään mahdollisimman pienenä. Yt-neuvottelut koskevat koko PKO:n henkilöstöä pois lukien ne asiantuntija- ja esimiestehtävät, joita tarvitaan toiminnan koordinoimiseen.

– Työn vähenemisestä huolimatta esimerkiksi ruokakaupoissamme saattaa esiintyä myös työvoimapulaa. Tämä voisi johtua tilanteesta, jossa iso osa henkilöstöä joutuisi karanteeniin, sairastuisi yhtäaikaisesti, tai jäisi kotiin esimerkiksi päiväkodin ollessa kiinni. Työntekijöiden valmiutta auttaa näissä tilanteissa yli osuuskaupan toimialarajojen kartoitetaan, ja mahdollisten lomautusten määrä ja vaikutukset pyritään pitämään mahdollisimman pienenä. Lomautuksia pyritään välttämään myös hyödyntämällä työehtosopimuksessa olevia mahdollisuuksia työaikajoustoihin, kertoo PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä.

Hallitus totesi maanantaina 16.3. Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Valtioneuvosto ja toimivaltaiset viranomaiset saattavat päätökset ja suositukset voimaan valmiuslain, tartuntatautilain ja muun lainsäädännön mukaisesti. Hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›