Koti-Karjala

Vespelin salin katsomo on yleensä täyttynyt viime aikoina äärimmilleen innokkaista penkkiurheilijoista. Nyt katsomoissa on tyhjää, kun ottelut peruttu koronavirustilanteen vuoksi.

Vespelillä positiivinen ongelma

17.03. 07:09

KITEE

Roosa Sallinen

Vespelissä riittää vilskettä ja urheilun riemua, kun urheilukeskuksen ovi käy aamusta iltaan urheiluseurojen, urheilijoiden, koululaisten sekä vapaa-ajan liikkujien toimesta. Pelkästään maaliskuussa Vespelin isossa liikuntasalissa oli tarkoitus järjestetään noin kymmenen kilpailu- ja ottelutapahtumaa muun arkitoiminnan lisäksi. Nyt ottelut on kuitenkin peruttu koronaviruksen vuoksi.

RUNSAS kävijämäärä on aiheuttanut Vespeliin positiivisen ongelman: tilanpuutteen.

– Jos liikuntasalin käyttöaste voi olla yli sata prosenttia, niin se on yli sata prosenttia, vapaa-aikapäällikkö Tapio Niskanen kertoo.

Tilanpuute näkyy konkreettisesti otteluiden aikana katsomossa; jos esimerkiksi istuu taaimmaisessa rivissä salibandyottelussa jää kolmasosa pelistä näkemättä. Katsomon vetoisuus on muutenkin pieni.

– Ei varmaan mene paljon vikaan, jos sanoo, että katsomon ollessa täyden näköinen noin 25 prosenttia oven avaavista kääntyy takaisin, eikä edes yritä tulla katsomaan ottelua, Tero Nenonen Kiteen Urheilijoiden lentopallojaostosta kommentoi.

Suuri käyttöaste aiheuttaa myös sen, että lajiharjoituksia siirretään otteluiden ja turnausten myötä koulujen saleihin. Koulujen liikuntasaleissa rajoituksena on, ettei niissä voi tehdä kaikkien lajien lajiharjoituksia. Jos otteluita taas on sattunut päällekkäin, on pelejä pelattu myös yhteistyön ansiosta Tohmajärvellä. Vaikka kehityskohteita salilla onkin, on Hutsin alue usein kehujen kohde ulkopaikkakuntalaisten vieraillessa alueella.

KATSOMON lisäksi kehityskohteita tulee esiin myös parketin pinnalla.

– Parketti alkaa olla entinen, eikä sovellu nykyiseen käyttöön kovinkaan hyvin. Mattomassa pohjainen alusta auttaisi lajeissa kehittymistä, myös yksilöiden kehittymistä, Niskanen painottaa.

Parketti on toimiva ratkaisu koripallon pelaamista ajatellen, mutta nykyisin urheilukeskuksissa tavallisesti valitaan lattioihin mattomassa, joka palvelee paremmin muun muassa lentopallon, tenniksen, pesäpallon ja salibandyn harjoittelua ja pelaamista. Lattian lisäksi salin koko on haasteellinen. Se on paikkana oikeastaan ainut, missä Kiteellä voi järjestää turnauksia ja otteluita, mutta silti pinta-alaltaan liian ahdas. Muun muassa lentopallon kohdalla Vespelin salissa seinät tulevat vastaan jos pelataan usealla kentällä samanaikaisesti. Tällöin pelikentän sivut jäävät ahtaaksi joka vaikuttaa rajojen ulkopuoliseen pelaamiseen.

– Sali on ollut aikansa hyvä, mutta se ei palvele nykyisiä tarpeita. Uusia lajeja on tullut lisää ja harrastajamäärät ovat kasvussa lajista riippumatta, Nenonen nostaa esille.

MYÖS varastotiloja olisi hyvä olla aikaisempaa enemmän.

– Nyt roudataan tötsiä, tikkaita ja palloja autolla. Harjoitteluvälineistöä voisi olla enemmänkin, mutta pitää vähän rajoittaa, Nenonen kertoo.

Esimerkiksi lentopalloa harjoitellaan paljon Arppen koulun salissa. Joidenkin lajien lajiharjoituksia pitää kuitenkin harjoitella pelkästään Vespelissä. Vespeli on harrastuspaikkana hyvä myös koko perheen liikuntaa ajatellen.

– Luohan se synergiaa, että lapsen ollessa harjoituksissa vanhempi voi harrastaa samassa kiinteistössä, Niskanen muistuttaa.

– Nuoristakin on mukavaa, ettei kaikkea aikaa tarvitse käyttää koulun tiloissa vaan saa harrastuksissa vaihtelua, jos treenit ovat Vespelissä, Nenonen lisää.

Nuorten saaminen myös katsomoon otteluiden aikana luo myös innostusta aloittaa tai jatkaa oman harrastuksen parissa. Idolit ja esikuvat bongataan helposti juuri otteluista ja turnauksista.

– Aikuisikäisten edustusjoukkueet eri sarjatasoilla tuovat elinvoimaa, Niskanen muistuttaa.

VESPELIN salin osalta on aloitettava nyt kartoittamaan sitä, minkälaisilla toimilla sen suhteen on järkevää edetä. Jokainen uudistus vaikuttaa myös tuleviin uudistuksiin, joten kartoitus on tärkeää, että saadaan maksimoitua pidemmän aikavälin hyödyt. Nopeitakin toimia on mahdollista tehdä, mutta nekin on hyvä tehdä harkiten.

– Aina vähän kerrassaan uudistetaan. Ensi kesänä uudistuksen kohteena Hutsin ulkotiloissa on muun muassa skeittiparkki ja tenniskentät sekä Vespelin sisätiloissa ryhmäliikuntatilan tatami, Niskanen kertoo.

Niskanen nostaa esiin, että sisätilojen lisäksi myös ulkotilojen on tulevaisuudessa kehityttävä. Esimerkiksi ulkovarastossa ja huoltotiloissa olisi tarvetta muun muassa juoksevalle vedelle.

– Tavoitteena on pyrkiä kehittymään niin, että matalalla kynnyksellä harrastaminen säilyy hyvänä jatkossakin, Niskanen painottaa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›