Koti-Karjala

Jutta Anttonen ei ole joutunut lähihoitajan työssään koskaan elvytystilanteisiin, siksi harjoitus on tarpeen. Kouluttaja Arja Rahunen seuraa toimintaa.

Ensiapukurssilta valmiuksia yllättäviin tilanteisiin

13.03. 08:24

RÄÄKKYLÄ

Riitta Makkonen

Miten toimia, jos naapuri on kaatunut pihalla ja murtanut lonkkansa? Mitä tehdä, jos pihalta löytyy eloton ihminen? Miten defibrillaattori toimii?

Muiden muassa näissä tilanteissa toimimista harjoiteltiin Rääkkylässä yhden helmikuisen viikonlopun aikana SPR:n ensiapukurssilla. Tavoitteena oli Ensiapu I:n suorittaminen ja sen kaikki 11 kurssilaista läpäisivät.

ENSIAPUTAITOJA tarvitsee jokainen. Kurssin tärkeintä antia kouluttaja Arja Rahusen mukaan on se, että osaa ja uskaltaa toimia ensiaputilanteessa.

– Lain mukaan kansalaisilla on velvollisuus auttaa ja oikeus saada apua hätätilanteessa, Rahunen korosti.

Hänen mukaansa aivan liian paljon pelätään avun antamista ja kuljetaan ohi. Ensiapu voi kuitenkin pelastaa ihmisen hengen. Tärkeintä on ensimmäiseksi soitto 112:een. Sieltä saa hyvät ohjeet toimintaan.

– Myös defibrillaattori neuvoo koko ajan käyttäjäänsä. Sen lisäksi elvytystilanteessa pitää osata paineluelvytys: kaksi puhallusta ja 30 painallusta. Jos puhaltaminen arveluttaa, on tärkeintä, että painallukset tehdään ja saadaan veri virtaamaan elimistöön. Puhalluksilla saadaan hengitys toimimaan, Arja Rahunen kertoo.

ENSIAPUKURSSILAISTEN joukossa oli ensikertalaisia ja konkareita, jotka olivat tulleet päivittämään osaamistaan. Olipa mukana useita terveydenhoidon ammattilaisiakin. Yksi heistä on lähihoitaja Jutta Anttonen, joka on toiminut ensiapuryhmässä edellisessä työpaikassaan Stora Enson tehtaalla.

– Tietoja ja taitoja on hyvä harjoitella, että taidot pysyvät yllä. Esimerkiksi nykyisessä työssäni kotihoidossa voi tulla minä päivänä hyvänsä ensiaputilanne eteen. Odottamattomassa tilanteessa pitää pystyä toimimaan nopeasti ja oikein, Anttonen kertoo.

Hänen mukaansa ensiaputoiminta on niin mielenkiintoista, että hän aikoo osallistua päivystyspalvelukurssille, jonka käytyään hän pystyy toimimaan SPR:n päivystysryhmässä.

– Uudet jäsenet ovat erittäin tervetulleita päivystysryhmään, sillä moni meistä pitkäaikaisista jäsenistä on jäämässä terveyssyistä pois, kertoi Pirkko Holopainen.

Viikonlopun kurssilta kolme on ilmoittanut olevansa kiinnostunut päivystysryhmään liittymisestä.

– Hienoa, että saamme uusia jäseniä. Tämän ensiapukurssin osallistujat olivat mukavaa, reipasta ja huumorintajuista väkeä, Pirkko Holopainen kiittää.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›