Koti-Karjala

Vain puu kaatuu metsässä

13.11. 07:10

KITEE

Aladár Bayer

Stora Enson hakkuutyömaiden lentävä lause”Vain puu kaatuu metsässä.” kuvastaa hyvin sitä, kuinka vakavasti työturvallisuusasiat nykyisin alalla otetaan. Kaatuminen, liukastuminen ja työkoneeseen noustessa tai siitä poistuessa tapahtuva putoaminen ovat näet olleet kaikkein yleisimpiä tapaturmia hakkuutyömailla.

Ulkopuoliselle vaaraa koituu kaatumisten lisäksi niin metsäkoneen nopealiikkeisestä puomista kuin kaadetuista puista ja latvuksista. Työmailla niin ikään liikkuu raskasta kuljetuskalustoa.

Hakkuilla puhutaan myös ketjuluodeista, joiksi nimitetään metsäkoneen vinhaa vauhtia liikkuvasta katkaisuterästä ampaisevia kappaleita, joiden tiedetään rikkoneen ohjaamon turvalasinkin. Siinä yksi hyvä syy noudattaa varoetäisyyksiä.

KITEEN Riihijärvellä, Stora Enson hakkuutyömaalla, Kiteen Metsäkoneurakointi Oy:n metsäkone hiljenee ja kuljettaja saapuu vahvistamaan tilastojen oikeellisuuden.

– Kyllä se talviaikaan liukastuminen on todennäköisin turman syy, kiteeläinen metsäkoneenkuljettaja Alpo Kostamo tietää.

Kostamo on itse säästynyt tapaturmilta. Ainoastaan kerran on jalka livennyt pahemmin, mutta silloinkaan ei mustelmia kummempia tullut.

– Koneeseen noustessa ja laskeutuessa on oltava varovainen. Hypätä ei saa.

– Ja, aina kun on koneen ulkopuolella huoltotöissä, siinä on myös vaaranpaikka. Teräketjun vaihdossa saattaa esimerkiksi ketju viiltää käteen, Alpo Kostamo kertoo esimerkin.

Kiteen Metsäkoneurakointi Oy on yksi Tähtimetsä Oy:n korjuuyrittäjistä.

HAKKUUTYÖMAAN ulkopuolisten henkilöiden turvallisuuteen on viime vuosina alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota. Esimerkiksi metsäkoneen varoetäisyydeksi on asetettu 90 metriä, ajokoneille ja kaivureille 20 metriä.

Työmaalla on kaikkien syytä pitää yllään heijastimin varustettua, värikästä huomioliiviä tai työvaatetta, kypärää sekä turvajalkineita.

Niin metsänomistajan kuin kaikkien muidenkin on aina ilmoitettava puhelimitse koneenkuljettajalle saapumisestaan hakkuupalstalle.

SAAPUMISESSA työmaalle on eroja.

– Osa metsänomistajista soittaa todella hyvin ja ilmoittaa, mutta on valitettavasti niitäkin tapauksia, että tullaan työmaalle ilmoittamatta, ja koneenkuljettaja sitten huomaa henkilön vasta kun tämä on jo palstalla, Tähtimetsä Oy:n toimitusjohtaja Janne Immonen pahoittelee.

– Siinä vaiheessa, kun metsänomistaja tulee palstalle ilman ennakkoilmoitusta, niin olemme kyllä kertoneet hänelle heti, kuinka työmaalla toimitaan turvallisesti.

– Työmaalta löytyy hakkuutyömaakyltit sekä varoituskyltti, jossa on myös metsäkoneen puhelinnumero, Immonen muistuttaa.

VIELÄ SOITON jälkeenkin on syytä pitää turvaväli ja varmistaa, että kuljettaja on nähnyt tulijan ja pysäyttänyt koneen. Turvaliivi ja kypärä lisäävät näkyvyyttä.

– Silloinkin, kun metsänomistaja on oikein ilmoittanut tulostaan etukäteen, Tähtimetsä Oy kirjaa turvallisuushavaintoja, jotka ilmoitetaan Stora Enso Metsälle, sekä positiiviset että negatiiviset havainnot, operaattori Sami Ronkainen Stora Enso Metsästä huomauttaa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›