Koti-Karjala

Motoristit korostivat välittämistä

06.09. 07:13

RÄÄKKYLÄ

Riitta Makkonen

Motoristit olivat liikkeellä tärkeän asian puolesta: koulun täytyy olla kaikille turvallinen paikka, ketään ei saa kiusata.

– WAUUUU! SIISTIÄ! Hihkuivat pojat Rääkkylän koulukeskuksen pihalla, kun yli 30 moottoripyörää kurvasi koulun pihaan perjantaina.

Aurinkoinen elokuun sää houkutteli matkaan moottoripyöräilijöitä ympäri Suomen. Motoristien nokkamiehenä toimii liikuntakasvattaja Ari Santaharju, joka on luotsannut motoristeja kouluille eri puolella Suomea.

Santaharjun tarinointi alakouluikäisille lapsille on pääasiassa hauskaa ja viihdyttävää. Lapset saivat tietää, miksi moottoripyöräilijät nostavat kättä aina toisille motoristeille, vaikka eivät tuntisikaan toisiaan, tai miksi he aina pysähtyvät auttamaan toista motoristia.

– Olemme samaa porukkaa, me kaksipyöräiset. Koskaan ei tiedä, milloin tarvitsee itse apua.

HÄN KÄSITTELEE myös vaikeita asioita, kuten erilaisuutta tai häpeää.

– Poika halusi nimenomaan tietyn pennun useamman koiranpennun joukosta. Myyjä ei olisi halunnut antaa sitä, koska pennun toinen takajalka oli rampa. Sitten myyjä huomasi pojan nilkassa metallituen. Poika tiesi, miltä koiranpennusta tuntui. Vammastaan huolimatta pentu oli arvokas ja hyvä kaveri pojalle.

Santaharju korosti myös, että kaikilla ei ole välttämättä asiat kotona hyvin. Lapsella voi olla kotona paha tai surullinen olo esimerkiksi vanhempien päihteiden käytön vuoksi.

– Monille lapsille koulu on se ainoa turvapaikka, jossa heistä pidetään huolta. Jos vielä koulussa kiusataan, lapsi menettää sen viimeisenkin turvapaikan.

– Toimitaan niin, ettei kenenkään tarvitse koulussa pelätä, vaan kaikista välitetään, pidetään huolta ja kaikki saavat olla rauhassa, Santaharju tiivisti sanomansa.

Tärkeän ja vaikeankin asian jälkeen saatiin ilo pintaan taikuri Puijon Paronin eli Jouni Vepsäläisen tempuilla.

Tällä kertaa Santaharjun tarinoista ja taikuri Puijon Paronin tempuista saivat nauttia eskarilaiset sekä 1-6-luokkalaiset.

YLÄLUOKKALAISET saivat välitunnilla tutustua moottoripyöriin. Topi Laakkosella oli yllään Ponutaival -paita.

– Isän kanssa käytiin kesällä Ponutaival -kokoontumisajoissa. Olen MC-Kiteen jäsen, yhdeksäsluokkalainen Topi kertoo.

Nuori mies on päässyt kaksipyöräisten makuun mopon verran. Ensi kesän suunnitelmiin kuuluu moottoripyöräkortti ja moottoripyörän hankinta.

Topin mielestä motoristit ovat hyvällä asialla. Rääkkylän koululla hän on havainnut kiusaamista kohtalaisen vähän.

– Me ollaan Verso-koulu eli oppilaat käsittelevät kiusaamistapauksia vertaisoppilaiden kanssa, jotka ovat yleensä samanikäisiä tai vuoden vanhempia kuin oppilaat, joiden kiusaamistapauksia selvitellään. Oppilaat puhuvat asioista mieluummin toisilleen kuin opettajille, Topi pohtii.

MIESVALTAISESSA motoristijoukossa oli muutama nainenkin. Hertta Matilainen ajoi Harrikallaan Rääkkylän Miiskulta.

– Meidän suvussa on bensaa suonissa, äitikin on ajanut moottoripyörällä ja veljet, hän naurahtaa.

Nykyisin matkakaverina on omalla pyörällään avopuoliso Juha Lamminsalo.

– Hyvän asian puolesta ollaan liikkeellä. Tyttäreni oli Rääkkylässä koulussa, hänellä ei ollut kiusauskokemuksia. Silti asiaa on hyvä pitää pinnalla näin lukuvuoden alussa.

Mervi Säijälä on Hertta Matilaiseen verrattuna tuore motoristi.

– Kun valmistuin lähihoitajaksi sain lahjaksi vuokramoottoripyörän kuukaudeksi. Päätin hankkia oman, hän esittelee pinkiksi tuunattua Honda Shadow –pyöräänsä.

– Nämä koristeet olivat viime vuonna joulupöydässä, nyt ne ovat moottoripyörän somisteena, Mervi Säijälä naurahtaa.

Soisalon saaressa asuva Säijälä on ajanut viidessä koululaistapahtumassa eri puolilla Suomea. Lisäksi tuli vielä WRWR-kokoontumisajot eli Women Riders World Relay, jossa naismotoristit ympäri maailman ajavat maailman ympäri. Suomessa naismotoristit ajoivat toukokuussa.

– Moottoripyöräharrastuksen voi yhdistää mukavasti hyvien asioiden edistämiseen, hän korostaa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›