Koti-Karjala

Tuulahdus Tokiosta

04.09. 07:12

VÄRTSILÄ

Mervi Venäläinen

Värtsilän koulussa päästiin tutustumaan japanilaiseen kulttuuriin ja koulumaailmaan, kun kaksi yliopiston professoria Tokiosta saapuivat vierailulle.

– He ottivat yhteyttä ja pyysivät mahdollisuutta tulla vierailemaan meillä. Otimme heidät tietysti ilolla vastaan, kertoo Tuija Ilvonen Värtsilän koulusta.

Professori Yukiko Sawanon ja apulaisprofessori Aya Watanaben Suomen vierailu liittyy eri maiden koulutusjärjestelmiä vertailevaan tutkimukseen. Erityisesti naisia kiinnostaa opetus valtioiden rajaseuduilla, ja rajojen vaikutukset opetukseen. Reilun viikon pituisella matkallaan Sawano ja Watanabe vierailevat oppilaitoksissa Suomessa ja Venäjällä.

– Saavuimme Helsingistä Joensuuhun, josta vierailemme täällä Värtsilässä. Täältä jatkamme Petroskoihin ja Moskovaan, josta lennämme takaisin Tokioon, Sawano kertoo.

– Tavallaan Suomi ja Japani kuuluvat samaan naapurustoon, onhan meillä Venäjä yhteisenä naapurimaana, hymyilee Watanabe.

WATANABE ja Sawano työskentelevät Tokiossa eri yliopistoissa. Molemmat oppilaitokset on suunnattu pelkästään naisopiskelijoille, mutta 2000 – 2500 opiskelijan yliopistoissa työskentelee opettajina myös miehiä.

Watanabe on ollut jo kauan kiinnostunut Suomen koulutusjärjestelmästä. Hän on opiskellut Suomessa ja puhuu suomea ymmärrettävästi. Sawano puolestaan puhuu venäjää, ja on keskittynyt tutkimuksessaan venäläiseen ja ruotsalaiseen koulumaailmaan.

– 20 vuotta sitten ihmeteltiin, miksi haluan tutkia suomalaista koulutusta. Nyt ei enää ihmetellä. Suomalainen koulujärjestelmä on maailmalla tunnettu ja arvostettu, sanoo Watanabe.

– Suomalaisesta koulusta on käännetty paljon kirjoja japaniksi. Meillä on käytössä termi ”Finland Method”, jonka mukaisesti opetukseen on otettu mukaan enemmän laaja-alaista oppimista ja ilmiöpohjaisuutta. Tavoittelemme oppilaan aktiivisempaa roolia omassa oppimisessaan, Sawano kuvailee.

VÄRTSILÄN koululaiset saivat kuulla tutkijoina ja opetusalan opettajina toimivilta professoreilta mielenkiintoisia tietoja Japanista.

– Japanissa on yli 125 miljoonaa asukasta. Pääkaupungissa Tokiossa asuu 6 310 ihmistä neliökilometriä kohti, kun sama luku Suomessa on 17, Watanabe valaisee.

– Suomalainen design on Japanissa arvostettua ja muumeja rakastavat kaikki. Suomi on Japanissa Ruotsia suositumpi, naiset kertovat.

Vieraiden mielestä parasta Japanissa on vanhan ja uuden yhdistelmä ja moninainen kulttuuri. Herkkuruuakseen molemmat nimesivät sushin.

– Suomessa parasta on kaunis luonto ja ystävälliset ihmiset.

JAPANIN kouluissa lukuvuosi on jaettu kahteen lukukauteen, huhtikuusta syyskuuhun ja lokakuusta maaliskuuhun. Koulu aloitetaan 6-vuotiaana. Alakoulua käydään ensimmäiset kuusi vuotta, jonka jälkeen siirrytään kolmevuotiseen yläkouluun. Koulutusta arvostetaan Japanissa. Vuosittain japanilaisella koululaisella on suomalaiseen koululaiseen verrattuna enemmän koulupäiviä.

Syntyvyys on laskussa Japanissakin, ja hallitus on viime vuosina lakkauttanut pieniä kouluja. Esimerkiksi Watanaben 8-vuotias veljen tytär Anne käy 600 oppilaan koulua Tokiossa. Kesälomaa Japanin kouluissa vietetään 21.7. – 24.8. Kesälomallakin tehdään läksyjä.

– Oppilaat osallistuvat kouluruuan valmistukseen ja tarjoiluun. Kouluruoka on maksullinen. Koululaiset myös siivoavat koulun tilat päivittäisillä siivoustunneilla. Retkiä ja erilaista kerhotoimintaa on koululla paljon, Watanabe kertoo.

– Japanin kielessä on 50 aakkosta, mutta erilaisia kirjoitusmerkkejä opetellaan peruskoulussa noin 800. Sibeliuksen Finlandian opiskelu kuuluu jokaisen musiikkioppilaan harjoitusohjelmaan, paljastaa Sawano.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›