Koti-Karjala

Moto Guzzi on luotu kestämään

21.08. 07:17

KESÄLAHTI

Aladár Bayer

Elokuun alkupuolella maantiet tuntuvat täyttyvän moottoripyöräilijöistä. Sain vihjeen, että Ruokkeen lomakylässäkin Kesälahdella kokoontuu joukko Moto Guzzi -harrastajia. Matkalla Kiteeltä kokoontumispaikkaan huomasin arviolta viidenkymmenen hengen moottoripyöräporukan kesälahtelaisravintola Pivankan parkkipaikalla. Kertoivat olevansa Savonlinnasta. Tarkoituksena heillä oli tehdä 170 kilometrin lenkki lauantaipäivän ratoksi - eivät siis kuuluneet etsimääni porukkaan.

SAAVUTTUANI Ruokkeen Lomakylään ei paikalla ollut montaakaan Moto Guzzia, mutta onnekseni Gruppo Moto Guzzi Finlandia ry:n ydinryhmä istuskeli ulkona infopöytänsä ääressä. Ensivaikutelmana oli, että teitittelyn voi unohtaa. Kypsähköön ikään päässeet herrasmiehet ryhtyivät heti juttuun.

– Tämä on vuosittain järjestettävä Moto Guzzi -ralli, jossa merkin harrastajat kerääntyvät samaan paikkaan, Gruppo Moto Guzzi Finlandian turkulainen puheenjohtaja Ilkka Heino kertoo.

– Nytkin on noin 120 pyörää tullut, ja pidämme samalla kerhon vuosikokouksen.

– Miksi täällä on niin hiljaista? Siksi, että porukka lähti retkelle Luston metsämuseoon Punkaharjulle, Heino selvittää.

Kaiken kaikkiaan matkassa oli kaksisataa MG-ihmistä, sillä suurimmalla osalla oli kyytiläinen mukana. Viime vuonna GMGF kokoontui Ruovedellä.

Osanottajia Ruokkeelle tuli joka puolelta Suomea, jopa Torniosta.

– Kyllä tuollainen 600 – 700 kilometriä on aika yleinen matkan pituus, Heino vahvistaa.

MOTO GUZZI, miksi?

– Sen takia, kun se on italialainen moottoripyörä ja me tykätään siitä. Siinä on 2-sylinterinen V-moottori, jossa sylinterikulma on 90 astetta, ja siinä on kardaaniveto, Heino luettelee.

– Moto Guzzi on luotu kestämään, ja Moto Guzzi -ihminen on Moto Guzzi -ihminen. Vain Moto Guzzi -ihminen ostaa Moto Guzzin, Heino veistelee naama peruslukemilla.

– Useimmilla meistä on useampi kuin yksi MG.

– Ja, MG on Euroopan vanhin toiminnassa oleva moottoripyörätehdas, joka täyttää vuonna 2021 sata vuotta.

Tästä voi siis päätellä, että kerho vaalii ja kunnioittaa pyörän hyvien ominaisuuksien lisäksi myös Italian vankkaa koneenrakennustaitoa. GMGF:n suurin lähitulevaisuuden operaatio onkin retki Moto Guzzin alkujuurille, Comojärven rannoille, syksyllä 2021. Tiedossa on iso kokoontuminen.

KERHON kunnianarvoisa nestori on ylöjärveläismotoristi Jussi Koskinen. 78 vuoden ikä ei näytä tuntuvan juuri missään ja muisteltavaa pyörämatkoilta miehellä riittää.

– Vuonna -79 ostin päälle kolmekymppisenä ensimmäisen Moto Guzzin, Californian, Koskinen sanoo.

– Kyllä se aika mahtavalta tuntui istua oman ison pyörän selässä, kun haaveissa oli ollut matkapyörä.

– Sillä tehtiin vaimon kanssa Euroopan-reissuja ja monet kesälomat vietettiin Keski-Euroopassa. Häämatkakin tehtiin Unkariin ja Italiaan, Venetsiaan. Yövyttiin teltassa, mutta myös sisätiloissa.

Ensimmäisellä pyörällä Jussi Koskinen ajoi mittarin ympäri eli 100 000 kilometriä. Seuraavalla pyörällä tuli 185 000 täyteen.

– Ja edelleenkin ajellaan, enimmäkseen Keski-Euroopassa. Myös Roomassa olemme käyneet ja Nordkapissa ja vähän joka paikassa sillä välillä, Koskinen naurahtaa.

Miehen nykyinen pyörä on MG Breva V750.

Niin Heinolla, Koskisella ja seuraamme liityneellä kerhon tapahtumakoordinaattoriilla Keijo Minkkisellä on aikomus osallistua vuoden 2021 juhlallisuuksiin Italiassa. Koskinen juhlii samalla 80. syntymäpäiväänsä.

TIELTÄ KANTAUTUU miehekäs moottorinmörinä. Pihaan kaartaa outo, vihreä ilmestys. Vehkeessä on kaksi pyörää edessä, yksi takana ja keulalla komeilee tuttu V-moottori. Ohjaamossa istuu hankasalmelainen Liuksen pariskunta, Kiti ja Jukka.

– Hankin tämän Tsekistä pari vuotta sitten, Jukka Lius kertoo.

– Se on merkkiä JZR ja rakennettu vuonna -95 Hollannissa brittiläisestä rakennussarjasta.

Moottoripyöräksi rekisteröidyssä kulkupelissä on 850-kuutioisen MG:n moottori, kytkin ja vaihteisto. Kardaaniakselia on toki pidennetty. Tavallisen moottoripyörän takahaarukka on siinä kiinnitettynä putkirunkoon. Ja väri on tietenkin Brittish racing green, kuinkas muuten.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›