Koti-Karjala

12.07. 07:25

KESÄLAHTI

Riitta Hakulinen

Kuinka veistetään paanuja, taotaan rautanauloja ja uusitaan paanukatto? Jos perinnerakentaminen ja paikallishistoria kiinnostaa, kannattaa suunnata Kesälahden museoalueelle Tapulintekijät-näyttelyä tutkailemaan.

– Kesälahden kellotapulin paanut uusittiin kokonaan vuosina 2005-07. Hankkeessa yhteistyötahoja oli useita kunnan, seurakunnan ja Pohjois-Karjalan ympäristökeskuksen lisäksi ja hankerahoitusta saatiin useammalta taholta, kertoi Kesälahti-Seuran puheenjohtaja Pentti Ojajärvi.

– Uusimistyön vaiheista koottiin näyttely, joka oli esillä Kesälahden seurakuntatalolla vuonna 2009.

– Näyttely lähti kiertämään ympäri Suomea ja Venäjällekin, mutta jossain vaiheessa se unohtui ja ”katosi”.

Muistutus näyttelyn olemassa olosta tuli, kun Ojajärvi luki siitä paanuprojektista kertovasta kirjasta. Monivaiheisen etsinnän tuloksena näyttelyaineisto löytyi Helsingin Seurasaaren varastosta.

– Nyt tämä kokonaisuus on päässyt meille pysyvään kotiinsa, Ojajärvi uskoo.

KESÄLAHDEN kellotapuli rakennettiin alun perin vuonna 1746 vanhan kirkon viereen nykyisen museoalueen läheisyyteen. Kun uudempaa kirkkoa rakennettiin nykyiselle kirkkomaalle 1830-luvulla, kellotapuli siirrettiin sen läheisyyteen.

– Suurin osa tapulin rakenteista on tämän siirron ajoilta. Paanuprojektissa tutkittiin rakenteiden vuosilustoja ja tähän päätelmään päädyttiin, Ojajärvi kertoo.

– Kirkon ja tapulin asun suunnitteli Taavetti Rahikainen. Kirkko tuhoutui vuonna 1941 venäläisten pommituksissa ja vuosikymmenen lopulla rakennettiin nykyinen kirkko.

PAANUNVEISTÄJÄT-näyttely kertoo tapulin rakentamisen historiasta ja paanujen uusimishankkeesta tekstein, kuvin, videoin ja havainnemateriaalin avulla.

Paanukattoa uusimassa ollut kiteeläinen restaurointimestari Timo Kontkanen on tehnyt näyttelyn 3-ulotteiset näyttelytaulut, joissa näkyy paanujen työstämisen eri vaiheet.

– Tässä on esillä myös tapulin vanhaa paanukattoa - tästä hyvin näkyy, kuinka auringon ja varjon puolella olleet paanut ovat säilyneet eritavoin, Ojajärvi kertoo.

12 minuuttia nonstoppina pyörivä esittelyvideolla on koostetta vanhan paanukaton purkamisesta, uusien paanujen työstämisestä ja uuden katon työvaiheista. Videolla näytetään myös, kuinka Kesälahdella vaikuttanut taidetakoja Timo Tuomala takoo ja karkaisee paanujen kiinnitykseen käytettyjä nauloja.

– Kaikki entiset paanut on numeroitu ja varastoitu - kuka vaan asiaan vähän perehtynyt voisi koota niistä katteen uudelleen.

Tapulin paanukaton uudistushanke huomioitiin ja palkittiin vuonna 2009 Europa Nostran myöntämällä Euroopan Unionin kulttuuriperintöpalkinnolla.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›