Koti-Karjala

Palvelut säilyvät vain käyttämällä

10.07. 07:11

RÄÄKKYLÄ

Kaarina Kainulainen

Ommoo hommoo jo yli 40 vuotta tehneet Rääkkylän yrittäjät juhlivat niin kuin saarnaavat.

– Palvelut säilyvät vain käyttämällä, muistuttaa Kihaus Folkissa lauantaina juhliaan viettäneen yhdistyksen puheenjohtaja Riitta Mikkonen. Yrittäjäyhdistys halusi näin korostaa Kihauksen merkitystä yrittäjyydelle Rääkkylässä ja esitellä sitä myös muualta tulleille vierailleen.

ENNEN kihausalueelle siirtymistä yrittäjät vieraineen olivat koolla paikallisen pankin tiloissa, missä tarjolla oli tuoreen kunniaheinämiehen Anu Hyttisen valmistamaa lähiruokaa.

Elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin toi terveiset Suomen Yrittäjistä. Hän muistutti yrittämisen olosuhteiden muuttumisesta kuluneiden 40 vuoden aikana. Asialla on ollut juuri yrittäjäjärjestö. Verotusta on kohtuullistettu ja sen ennakoitavuutta parannettu.

– Tuore hallitusohjelma on pelättyä parempi, kertoi Satu Grekin.

– Se on rakennettu työllisyyden kasvun varaan. Suomen Yrittäjät lähtee hakemaan yhdessä työllisyysratkaisuja, joita palkansaajapuoli voisi tukea.

HALLITUSOHJELMAN yrittäjämyönteisintä antia on yrityslainsäädäntö ja koulutuspolitiikka. Perintäkuluille luvataan kattoa ja epäonnistuneelle yrittäjälle mahdollisuutta uuteen alkuun konkurssin jälkeen.

– Elinvoimainen kunta tarvitsee yrittäjyyttä, painotti puhuja. Juhliva yritys on perustettu yrittäjien lähtökohdista, halusta vaikuttaa, verkostoitua ja välittää Rääkkylästä. - On hienoa tehdä vaikuttamistyötä, kun tukena on 115 000 yrittäjän joukko.

Kuluneen 40 vuoden aikana Suomen työnantajayritysten määrä on kasvanut, yli kaksinkertaistunut 90 000 yritykseen, jotka työllistävät nyt kuitenkin saman verran työntekijöitä kuin vuonna l978, jolloin Rääkkylänkin yrittäjäyhdistys perustettiin.

– Yrittäjyys on kansantaloudellisen toiminnan perusta, jatkoi Satu Grekin. Hän kiitti yrittäjien ja Rääkkylän kunnan hyvää yhteistyötä.

YHTEISTYÖTÄ ja sen merkitystä koko alueen elinvoimaisuudelle korosti ja kiitti kunnanjohtaja Tuula Luukkonenkin puheenvuorossaan.

– Ilman yritystoimintaa kuntakaan ei pärjää. Erityisen tärkeää on se, että saamme säilytettyä tämänhetkiset yritykset, mutta miten onnistumme saamaan yrittäjille kytemään halun myös yritystoiminnan laajentamiseen ja kasvuun, pohti hän.

Kunnanjohtaja painotti aktiivisen yritystoiminnan tärkeyttä sekä järjestön jäsenille, mutta myös niille yrittäjille, jotka eivät vielä kuulu järjestöön sekä myös niille, jotka suunnittelevat yrittäjyyttä. Tärkeää se on myös kunnalle.

– Yrittäjäjärjestö ja kunta ovat tehneet hyvää yhteistyötä, jota haluamme jatkaa.

Kehityssihteeri Raita Joutsensaari kertoi päättyneestä Rääkkylä Plus -hankkeesta, josta on jäänyt käytäntöön jo neljännen kerran päivitetty Hyvää Rääkkylää -palveluesite, samoin kesäasukkaille pidettävät vuosittaiset tapaamiset sekä suoramyyntitapahtumat.

Raita Joutsensaari iloitsi siitä, että muutaman etsikkovuoden jälkeen yrittäjät, kunta ja Keti ovat jälleen löytäneet toisensa ja Parasta Rääkkylää -hanke on saatu.

– Hanke tulee tarpeeseen, koska uutta intoa ja suuntaa elinvoiman lisäämiseen tarvitaan.

RÄÄKKYLÄN osuuspankki muisti juhlivaa yhdistystä persoonallisesti antamalla tukea nykypäivän digitaalisen markkinoinnin haasteeseen yrittäjille ja yhdistyksille. Lahjana on video, joka esittelee mukaan halunneiden yhdistyksen jäsenyritysten toimintaa ja jättää näin omanlaisensa jäljen tästä ajasta yhdistyksen historiaan.

Yhdistys päättää videon markkinoinnillisesta hyödyntämisestä, ja kukin yritys saa halutessaan oman videopätkänsä omaan käyttöönsä. Videon toteutus on paikallista osaamista ja työtä.

Pankin terveiset toi toimitusjohtaja Heli Silvennoinen. Onnitteluja esittivät myös mm. Pohjois-Karjalan yrittäjien puheenjohtaja Perttu Kouvalainen ja Joensuun yrittäjien rääkkyläläisjuurinen Joona Kotilainen. Kihaus Folk onnitteli juhlivaa yhdistystä Mammu Koskelon esittämän Ommoo hommoo -laulun myötä.

Ilta jatkui kihausalueella, missä palattiin em. aiheisiin ja kiitettiin mm. kunnan ja yrittäjien yhteistyötä. Aija Boehm-Tiainen nimesi esimerkiksi kesän toripäivät ja vapaat myyntipaikat.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›