Koti-Karjala

Kirsi Hirvonen toivottaa Juurikan koulun entiset oppilaat tervetulleiksi muistelemaan.

Juurikan koulumuistelot lähestyy

05.07. 08:19

KITEE

Riitta Hakulinen

Juurikan entisellä koululla ja nykyisellä vapaa-aikakeskuksella vietetään viikon päästä lauantaina koulumuisteloita.

– Viime kesänä tuli jo kyselyä, voisiko Juurikan koulua käyneiden oppilaiden muistelutapahtumaa järjestää. Tarvetta selvästi on, sillä ilmoittautuneita on jo 70, kertoi yrittäjä Kirsi Hirvonen.

– Anja Leinonen on toiminut tärkeänä moottorina tämän tapahtuman toteuttamisessa. Hän on laittanut sanaa kulkemaan moneen suuntaan.

– Päivän aikana tarjolla on keittolounas ja kahvit. Ohjelman haluamme pitää vapaamuotoisena - ihmiset saavat jutella ja muistella keskenään. Mieluusti muistoja ja tarinoita voisi jakaa myös kaikkien kuullen.

Kirsi on saanut tilaisuutta varten vanhoja luokkakuvia menneiltä vuosikymmeniltä. Kuvasuurennoksista henkilöitä voi tunnistaa ja nimetä paperiin.

– Mieluusti muistelemaan ovat tervetulleita myös nuoremmat polvet - nyt ilmoittautuneet ovat pääasiassa 70-luvulla ja sitä ennen koulua käyneet.

Entisistä opettajista kutsu muistelutilaisuuteen on käynyt Tapani Ylhäiselle, Arto Koposelle ja Leila Luukkaiselle.

JUURIKAN kansakoulu perustettiin vuonna 1905 ensimmäisten Kiteen kansakoulujen joukossa. Alkuun koulua pidettiin kyläläisten taloissa.

Vanha koulu valmistui vuonna 1910 ja uusi koulurakennus vanhan alapuolella saatiin vuonna 1956. Vuosikymmenten saatossa koulun nimi on muuttunut muutaman kerran ja koulupiiri laajentunut moneen otteeseen.

Suurten ikäluokkien aikaan Juurikana koululla oli oppilaita hyvän matkaa yli 100. Koulutoiminnan loppuessa vuonna 2013 oppilaita oli enää 22.

Kirsi Hirvonen aloitti itse peruskoulun Juurikassa vuonna 1971. Yhdessä vaiheessa hän toimi koululla myös kouluavustajana.

– Sen muistan hyvin, kuinka koululla oli ulkohuussit. Se tuntui erikoiselta, kun kotona oli jo sisävessa, Kirsi muistelee.

– Ulkovessat oli täällä itse asiassa varsin pitkään. Sisävessoja toteutettiin vasta 90-luvun alussa, hän kertoo rakennuslautakunnan papereista tarkistaen.

VIENO LIUKKU oli koulun pitkäaikainen ja ilmeisen pidetty keittäjä.

– Vienolla oli hyvät ruuat. Erityisesti tykkäsin hänen laittamastaan kananmunavuo’asta, jossa oli makkaranpaloja, Kirsi muistelee.

– Löysin varastoista Vienon vanhan reseptikirjan ja se on näytillä myös muistelupäivänä. Sieltä voisi kyllä luoda vaikka hänen nimikkomenun tänne meille.

40-luvun kieppeiltä Kirsi on kuullut tarinan, jonka mukaan koululla asunut nuori opettajatar oli herännyt yöllä kolinaan ja paukkeeseen. Aamulla hän oli tarkistanut ympäristöä ja huomannut, että vanhan koulun räystäiden syöksytorvet olivat hävinneet.

– Niitä ei koskaan tavoitettu, mutta vahva epäilys oli, että viinanpolttajat olivat vieneet ne jäähdytysputkiksi.

Monta herkullista tarinaa on muisteloissa varmasti luvassa. Ilmoittautumisia tilaisuuteen otetaan vastaan tulevaan sunnuntaihin asti.

Historiatietolähteinä on käytetty Jaakko Siirtolan vuonna 1966 laatimaa ja Tapani Ylhäisen vuonna 2005 kirjoittamaa historiikkia.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›