Rääkkylän 4H-yhdistys palkitsi perinteiseen tapaan aktiivisia kerholaisia ja kerhonohjaajia, Emma Kinnunen, vasemmalla, Verneri Laasonen, Inka Hakkarainen, Jenny Bäck ja Ville Ahonen saivat palkinnoksi kesäpuuhaa.

Keski-Karjalan 4H-yhdistys sulautuu Rääkkylän 4H-yhdistykseen

12.06. 07:12

KESKI-KARJALA

Riitta Makkonen

Heinäkuun alusta lähtien Rääkkylän 4H-yhdistys tuottaa 4H-toiminnan palvelut koko Keski-Karjalan alueelle. Taustalla on keväällä päätetty Keski-Karjalan 4H-yhdistyksen toiminnan purkaminen. Rääkkylän 4H-yhdistys hyväksyi huhtikuussa Keski-Karjalan 4H-yhdistyksen sulauttamisen Rääkkylän 4h-yhdistykseen. Yhdistyksen nimenä säilyy Rääkkylän 4H-yhdistys ja sen hallinto säilyy Rääkkylässä. Valtakunnallinen 4H-liitto tukee fuusiopäätöstä.

– TÄMÄ ON VUOSIEN neuvottelun tulos, kertoo Rääkkylän 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Liisa Ahonen.

Keski-Karjalan yhdistyksellä ei ole ollut vuosiin vakituista toiminnanjohtajaa, toimintaa on vedetty täysin vapaaehtoisvoimin ja toiminta on hiipunut vähitellen.

Keski-Karjalan 4H-yhdistyksestä on oltu yhteydessä Rääkkylään, jossa toiminta on ollut kautta aikain vireää. Uutta toimintaa sekä varainhankintaa on onnistuttu tekemään vähenevien resurssienkin aikana.

LIISA AHOSEN mukaan uuden laajan 4H-yhdistyksen toiminnan rakentuminen ja rahoituksen järjestäminen ovat vielä alkuvaiheessa. Fuusio kasvattaa joka tapauksessa Rääkkylän 4H-yhdistyksen valtionrahoitusta.

– Seuraavaksi lähdetään neuvottelemaan Kiteen kaupungin ja Tohmajärven kunnan kanssa siitä, miten 4H:n palveluita siellä halutaan rahoittaa. Rääkkylän kanssa 4H-yhdistyksellä on ostopalvelusopimus. Mahdollisesti jotain vastaavaa voisi olla tulossa muiden kuntien kanssa, Liisa Ahonen arvioi.

Myös Rääkkylän 4H-yhdistyksen hallitus kasvaa kesän aikana kahdella jäsenellä nykyisestä seitsemästä.

Hänen mukaansa nyt on tärkeää myös saada kiteeläisiä ja tohmajärveläisiä 4H-toiminnasta kiinnostuneita vapaaehtoisia paikallisten kerhojen ohjaajiksi ja virittelemään toimintaa.

– Rääkkylässäkin suuri osa kerhotoiminnasta on perinteisesti ollut isompien 4H-nuorten tehtävä ja nuoret ovat onnistuneet hyvin kerhon ohjaajina.

KESKI-KARJALAN yhteistyössä Liisa Ahonen näkee paljon uusia mahdollisuuksia.

Yhdistysten fuusio tietää Rääkkylän 4H-yhdistykselle merkittävää laajenemista, sillä Rääkkylässä koululaisia on 156 ja Kiteellä ja Tohmajärvellä moninkertainen määrä.

– Kiteellä on Riveria-ammattiopisto ja lukio, siellä on sen ikäisiä nuoria, jotka Rääkkylästä puuttuvat. Siellä on hyvät mahdollisuudet erilaiseen nuorisotoimintaan kuin Rääkkylässä.

Liisa Ahonen toivottaakin naapurit mukaan 4H-toimintaa virittelemään.

RÄÄKKYLÄSSÄ on tällä hetkellä kerhot Rääkkylän kirkonkylällä ja Rasivaarassa.

Yhdistyksen toiminnan ja talouden kannalta merkittävä asia on ollut työpalvelu. 4H-yhdistys tekee siivouksia, puutarhatöitä, raivaussahatöitä ja puun pilkkomista. Kesällä avautuu taas 4-tuntia kahvila, joka toimii tiistaista lauantaihin tällä kertaa iltapainotteisena. Kahvila työllistää viisi henkeä. Työntekijät ovat 4H-nuoria.

Lisäksi 4H-nuorilla on ollut omia 4H-yrityksiä. Viime kesänä 4tuntia -kahvilassa toimi kahvilayrittäjä, syksyllä aloitti kolmen tytön Tehopalvelut -yritys, joka siivoaa, leipoo ja tekee pihatöitä.

– Työpalvelussa ja 4H-yrityksissä, samoin kuin kerhojen ohjaamisessa korostuu 4H:n perusajatus, työssä oppiminen, Liisa Ahonen kertoo.

Työpalvelulla on Rääkkylän 4H-yhdistyksen talous saatu kuntoon. Muutaman miinusmerkkisen vuoden jälkeen viime vuosi tuotti viivan alle plussaa. Työpalvelu antaa töitä kahdelle henkilölle.

4H-yhdistys tekee aktiivisesti yhteistyötä kunnan, paikkakunnan muiden yhdistysten ja nuorisotyötä tekevien järjestöjen kanssa. 4H-yhdistys on osallistunut muiden muassa RääkkyLanien järjestämiseen yhdessä toisten järjestöjen ja toimijoiden kanssa.

– Sama tavoite meillä on aivan koko uudella toiminta alueella, Liisa Ahonen linjaa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›