Koti-Karjala

Nuorisotyöntekijä Mikko Karasola kohtaa jälleen voitokkaan haastajansa. Ottelua seuraa Sonja Koskinen, joka suoritti nuorisotoimessa työssäoppimisharjoittelua.

Kesälahden nuokkari jalkautuu kesällä

17.05. 07:13

KESÄLAHTI

Riitta Hakulinen

Kesälahden nuorisotilassa on kevään aikana vietetty nuorteen toiveesta kokeiluna yhteentoista pidennettyjä perjantai-iltoja ja suosio on ollut taattu.

– Ensimmäisellä kerralla tuli 38 nuorta, mikä on melkoinen määrä, kun yläkoulussakin on vain reilut 50 oppilasta, kertoi nuorisotyöntekijä Mikko Karasola viime perjantain kolmannessa pidennetyssä illassa.

– Täällä on ollut tosi kiva tunnelma myöhäiltaisin - on kuunneltu musiikkia, juteltu kavereiden kanssa ja pidetty hauskaa, kertoivat Tinja Suomalainen ja eräs nimettömänä pysyvä nuorimies.

Suunnitelmissa on, että isojen nuokkari olisi perjantaisin pysyvämmin yhdeksään asti auki nykyisen seitsemän sijaan. Nuorille on järjestetty kyselyä ja toivottu perusteluita ja kannanottoja iltapidennyksen tarpeellisuudesta.

Pidennetty aika palvelisi myös toisen asteen opiskelijoita, jotka palaavat kotipaikkakunnalle monesti perjantaina alkuillasta.

Kesän aikana selvitetään mm. henkilöresursseja ja mahdollinen pysyvä pidennetty aika voi alkaa syksyllä.

– Perjantai-iltaisin minulla on varattuna alkometri, mutta sitä ei ole tarvinnut käyttää. Kesälahden nuoret ovat hyväkäytöksisiä eikä järjestyshäiriöitä nuokkarilla ole ollut, Mikko kiitteli.

VIIME perjantaina nuokkarin ovi kävi tiuhaan sisään ja ulos - väki pistäytyi hetkeksi pelaamaan ja oleilemaan, ja suuntasi välillä kylille kulkemaan.

– Sortolammelle varmaan kerääntyvät jo näin kevään lopusta, Mikko Karasola arveli.

Viime syksynä nuokkarin aukiolot tuplaantuivat - junnut eli 3. – 6. -luokkalaiset pääsevät tilaan tiistaisin ja torstaisin yhdestä viiteen ja yläkoululaiset ja sitä vanhemmat kokoontuvat keskiviikkoisin ja perjantaisin kolmesta seitsemään.

– Kaupunki panosti tilaan viime syksynä monella tavalla. Saimme videotykin ja valkokankaan, joiden ansiosta olemme voineet viettää mm. elokuvailtoja. Lisäksi saimme uusia tietokoneita pelikoneiksi ja jalkapallopöydän.

Syksyn aikana tilan viihtyvyyttä parannettiin akustiikkalevyillä ja oppilaiden toteuttamilla koristemaalauksilla.

Jalkapallopöytä on ollut ahkerassa käytössä ja nuoret ovat saaneet haastaa Mikkoa vihreän kentän herruudessa. Nuokkarin pomo on ollut muuten ylivoimainen, mutta eräs nuorimies on onnistunut ansaitsemaan voitoilla 36 jäätelöä.

KESÄKUUSSA Kesälahden nuokkari on auki vain keskiviikkoisin - nuoremmille kahdestatoista neljään ja vanhemmille neljästä kahdeksaan.

– Kesällä on tarkoituksena toteuttaa myös pop up -nuokkaria eli jalkaudumme sinne, missä nuoret ovat ja viemme mukanamme kahvia ja makkaraa, Mikko kertoo.

Nuokkarin toiminta koetaan Kesälahdella hyvin tärkeäksi, sillä nuorille ei ole juuri muuta vapaa-ajantoimintaa. Mopopajaa on pyritty saamaan käyntiin, mutta tilaa ei etsinnöistä huolimatta ole löytynyt.

– Aikuisen läsnäolo ja juttelukumppanina olo on tärkeää - lapsilla ja nuorilla on tarvetta keskustella hyvin monenlaisista asioista. Ihmissuhdekiemuroita ollaan selvitelty monet kerrat, Mikko naurahti.

Yhdeksäsluokkalainen Tinja Suomalainen on käynyt nuokkarilla lähes joka perjantai ja kokee, että paikalla on iso merkitys nuorille.

– Täällä on tosi hyvä henki ja kaikki on vähän kuin yhtä perhettä. Olisi hyvä, että aukiolo jatkuisi, niin muualla opiskelevien olisi mahdollista tavata täällä tuttuja. Itsekin varmasti jatkan nuokkarilla käymistä peruskoulun loputtua, Tinja arveli.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›