Koti-Karjala

Sanna Oikarinen ja Esa-Pekka Turunen toivottavat niin nuoret kuin nuorten vanhemmat tervetulleiksi tutustumaan Linkkiin.

Nuorisotila Linkki vastasi nuorten tarpeeseen

24.01. 07:22

KITEE

Tuija Marienberg

Kiteen kaupungin ylläpitämän Nuoriso- ja yhteisötila Linkin nuorteniltojen aukioloajat muuttuivat hieman tammikuun puolivälistä alkaen.

Muutoksella nuorisotyöntekijät haluavat vastata nuorten tarpeeseen.

KOULUVIIKON päätteeksi nuorilla on tapana kokoontua perjantai-iltaisin kavereita tapaamaan ja aikaa viettämään. Mutta minne?

– Tämän lukuvuoden aikana kiteeläisnuorille ei ole ollut perjantai-illoille toimintaa, Kiteen kaupungin nuoriso-ohjaaja Sanna Oikarinen mainitsee.

Aiempina vuosina nuorten perjantainen tapaamispaikkana oli Romola, Kiteen evankelisluterilaisen seurakunnan ylläpitämä nuorisokahvila.

Viime syksystä lähtien seurakunnalla ei ole ollut tarvittavaa työvoimaa Romolan perjantai-iltoja pyörittämään, joten viikonlopun alkaessa Romolan ovet ovat pysyneet suljettuina.

LINKIN perjantai-ilta oli aiemmin kohdennettu juniori-ikäluokalle eli 4.-6.-luokkalaisille, sillä Linkin ja Romolan aikataulut oli soviteltu siten, ettei molemmissa ole samaan aikaan toimintaa samalle ikäluokalle.

– Nyt teimme pientä viilausta viikkoaikatauluun, nuorityöntekijä ja Linkin isäntä Esa-Pekka Turunen kertoo.

– Tiistain junnuvuoro säilyi ennallaan, mutta perjantaita junnut siirtyivät torstaille.

– Perjantai ei muutenkaan ollut kyseiselle ikäluokalle iltana paras, sillä moni lähtee jo silloin viikonlopun viettoon perheen kanssa.

Nuoria on sen sijaan perjantai-iltaisin liikkeellä paljon.

– On erittäin tärkeää, ennaltaehkäisevää työtä, että silloin on nuorille jokin paikka auki, Turunen toteaa.

VIIME PERJANTAI oli ensimmäinen, jolloin Linkillä oli toimintaa 7.-luokkalaisille ja sitä vanhemmalle nuorisolle eli peruskoulun yläluokille, lukiolaisille, ammattiin opiskeleville sekä muille kyseisen ikäluokan nuorille. Vanhimmat kävijät ovat lähes parikymppisiä.

Perjantai-iltaisin Linkki on nuorille avoinna kello 21 asti. Joka kuukauden viimeisenä perjantaina aukioloaikaa on pidennetty kello 23 saakka.

Vastaavasti keskiviikkoisin Linkki on avoinna nuorille tunnin vähemmän kuin ennen.

– Nuoret pääsivät vaikuttamaan aukioloaikoihin, Sanna Oikarinen jatkaa.

– Ensin keskistelimme asiasta pienemmällä porukalla, nuorisovaltuustossa. Sitten oli 7.-luokkalaisten ja sitä vanhempien ikäluokalle avoin keskustelutilaisuus tässä Linkillä. Paikalla oli Linkin vakiokävijöitä.

– Nuoriso on ollut tyytyväinen näihin muutoksiin.

ELOKUUSSA 2017 entiseen sotainvalidien ruokalaan avattu Nuoriso- ja yhteisötila Linkki on suosittu kohtaamispaikka.

Päivisin tilaa käyttävät eri järjestöt ja muut toimijat. Maanantai-iltaisin nuorteniltoja ei ole, mutta tiistaista perjantaihin iltapäivisin ja iltaisin tilat toimivat lasten ja nuorten olohuoneena.

Moni tulee Linkkiin suoraan koulusta, jolloin vanhemmat voivat olla turvallisella mielellä, kun he tietävät, missä perheen juniorit aikaansa viettävät.

Turvallisuutta antaa myös tieto, etteivät nuoret ole aivan keskenään, vaan aina on paikalla vähintään yksi aikuinen, jolla on aikaa kuunnella, vaihtaa kuulumisia ja olla läsnä.

– Täällä pelaillaan paljon, mikä on järkevä tapa purkaa energiaa. Siinä yhteydessä on myös hyvä keskustella, Esa-Pekka Turunen mainitsee.

– Joillakin on tarve saada olla ihan rauhassa, tekemättä mitään, ja sekin on ok.

ENNAKKOON ei koskaan pysty arvailemaan, paljonko lapsia ja nuoria paikalle milloinkin tulee.

– Junnuja on yleensä 20-30, nuorten vuorolla kävijöitä on helposti yli 50, Esa-Pekka Turunen arvioi.

– Joskus tuntuu, että seinät ratkeavat, joskus nuoria paikalla on vain kourallinen.

Tarjolla on aina pientä purtavaa, ettei nälkä yllätä. Ohjelmassa on kevään aikana teema-aiheita, esimerkiksi leffailtoja.

– Vanhemmat ovat lämpimästi tervetulleita katsomaan, millainen meininki täällä on, Turunen ja Oikarinen toteavat.

– Mielellämme otamme palautetta ja pyrimme tekemään yhteistyötä kotien kanssa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›