Uusia influenssatapauksia myös Keski-Karjalassa

04.01. 16:17

KESKI-KARJALA

Kari Sarkkinen

Tammikuun ensimmäisellä viikolla on varmistunut neljä uutta influenssa A-tapausta Lieksasta, Kiteeltä, Kontiolahdelta ja Tohmajärveltä. Edelliset kolme varmennettua tapausta olivat joulukuun alussa.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan influenssaepidemia on Suomessa käynnistymässä ja influenssaa on todettu kaikissa sairaanhoitopiireissä. Ensimmäiset todetut influenssa A -virukset ovat edustaneet molempia A-alatyypin viruksia, A(H1N1)pdm09 ja A(H3N2)-viruksia. Muualla Suomessa tietoon on tullut myös muutamia hoitolaitos-epidemioita.

INFLUENSSA on äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus ja voi pahimmillaan olla vakava tauti.

Perusterveet toipuvat influenssasta yleensä kotihoidolla ja lievittämällä oireita tulehduskipulääkkeillä, juomalla riittävästi nesteitä sekä lepäämällä. Mikäli oireet pitkittyvät, ovat hyvin voimakkaat tai pahenevat, on syytä hakeutua hoitoon. Erityisesti vanhusten, pikkulasten ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvien infektiot voivat usein johtaa sairaalahoitoon.

INFLUENSSAROKOTUS kannattaa vielä ottaa, koska rokote on paras tapa suojautua influenssalta ja sen vakavilta komplikaatioilta. Tämän kauden kansallisen rokotusohjelman maksuton pistosrokote ja 2-6-vuotiaiden nenäsumuterokote antavat suojaa kahta influenssa A-virusta ja kahta B-virusta vastaan.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›