Rasivaaran Nuorisoseura nimensä väärti

05.02. 14:28

Kaksi miestä saa kyläläiset yhteen.

RÄÄKKYLÄ

Kaarina Kainulainen

Rasihovissa on vilinää ja vilskettä muulloinkin kuin vain jouluaikaan.

– Kaksi miestä saa kyläläiset liikkeelle, liikkumaan yhdessä, kertoo talon puuhamies Tommi Sallinen.

Kaksi miestä, Rasivaaran Nuorisoseuran palkitut ohjaajat Oiva Lappalainen ja Juha Vornanen.

POHJOIS-KARJALAN Nuorisoseurojenliitto myönsi Oiva Lappalaiselle ja Juha Vornaselle Vuoden ohjaaja 2018 - kunniamaininnat arvokkaasta ja pyyteettömästä työstä nuorten parissa. Toiminta toteuttaa nuorisoseurajärjestön arvoja hienolla tavalla.

Miesten vetämissä koko perheen peli-illoissa pelataan sään ja teeman mukaan erilaisia pelejä ja lajeja yhdessä, välillä sisällä ja välillä ulkona.

VILINÄÄ JA vilskettä on etenkin maanantai- ja usein myös perjantai-iltaisin, jolloin talolla kokoontuu lasten ja nuorten, itse asiassa koko perheen pelikerho. Juttutauon aikana pojat nujuavat painimatolla, tytöt kiikkuvat köysissä. Tila täyttyy ilon kiljahduksilta. Päälle katsojina ovat mukana olevat vanhemmat.

Parhaimmillaan 6 – 12 -vuotiaita lapsia pelikerhossa, peli-illassa on parikymmentä. Suurin osa heistä on Rasivaarasta, mutta monet tulevat kirkolta tai Jaamalta asti.

Rasivaaran Nuorisoseura on ikähaarukasta lukien todella nimensä väärtti, nuorison seura.

– YRITÄMME toteuttaa nuorten toiveita, kertovat Oiva Lappalainen ja Juha Vornanen.

Toiveet tulivat ensin kotoa, omilta pojilta, Lappalaisella Aleksilta ja Santerilta, Vornasella Juliukselta. Aluksi pelattiin sählyä, mutta sitten illat muotoutuivat pelikerhoiksi, joissa pelataan sählyn lisäksi kaikenikäisille sopivia pelejä ja leikkejä, kuten hippaa, jalka- ja polttopalloa, poliisia ja rosvoa jne. Tarpeen mukaan porukka jaetaan erikokoisiin ryhmiin. Joskus ollaan vaan pienten ehdoilla, heitetään kuperkeikkaa, keikutaan köysissä, nujutaan yhdessä.

– Meillä on tavallaan kaksikin kerhoa, kertoo Oiva Lappalainen.

– Pelejä isommille ja muuta pienemmille.

Muutkin vanhemmat ovat ottaneet vastuuta. He ovat mukana toimimassa, niin vetämässä leikkejä kuin osallistumalla peleihin.

– Lapset pitävät siitä, kun vanhemmat ovat mukana leikeissä, kertoo Juha Vornanen.

Perjantai on seurailta, jossa välillä pelataan, muistellaan menneitä ja suunnitellaan tulevaa.

– Kahvikupin ääressä, kertoo Tommi Sallinen.

Ensi vuonna Rasihovissa on tarkoitus pelata myös lentopalloa, aluksi ainakin kerran viikossa.

– Nyt odotamme hiihtokauden alkua, jatkavat ohjaajat. Lumen tulon myötä pelaaminen vaihtuu ulkona liikkumiseen. Ympärillä olevien poikien iloiset ilmeet vahvistavat odotuksen.

Nuorisoseuran järjestämä toiminta on kaikille avointa ja ilmaista. Seura saa kunnalta pientä tukea lähinnä tilojen ylläpitämiseen. Ohjaajat ovat vapaaehtoisia. Seuran puheenjohtaja on Tarja Musikka.

Rasivaaran Nuorisoseura on vast´ikään saanut 1 500 euron avustuksen Minela Säätiöltä erityisesti juuri lapsille ja nuorille kohdistettuun toimintaan. Käytännössä tämä tarkoittaa ainakin pelivälineiden hankkimista peli-iltoihin.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›