Lahjapaljous yllätti iloisesti

14.12. 07:21

KITEE

Aladár Bayer

Paljon iloisia ilmeitä, paljon lahjoja, toisilla kyynel silmäkulmassa. Kiteen Nuorkauppakamari luovutti Joulupuu-keräykseen tuodut lahjat Siun soten perhepalveluille. Keräys tuotti kaikkiaan 291 lahjaa.

Lapsiperheille tarkoitetut lahjat luovutti Kiteen Nuorkauppakamarin Joulupuu-keräyksen projektipäällikkö Tiina Eskelinen ja kamarin puheenjohtaja Anne Oksanen. Tavarapaljouden vastaanottivat ennaltaehkäisevien lapsiperhepalveluiden palveluesimies Hanne-Mari Pöyhönen ja sosiaaliohjaaja Marjo Toropainen varhaisen tuen perhepalveluista.

POHJANMAALTA koko maahan levinnyt nuorkauppakamarien organisoima Joulupuu-keräys on lisännyt suosiotaan, ja sitä joissakin kodeissa odotetaan aina innolla. Toisissa on innokkaita lahjoittajia, osa tekee lahjat itse. Monissa lapsiperheissä taas lahjoja jo osataan odottaa edellisvuosien tapaan.

– Perheet ovat jo kyselleet, että onko se Joulupuu-keräys tänä vuonna, Marjo Toropainen kertoo.

Viime vuonna Kiteen Nuorkauppakamarin Hanna Ihalainen kertoi lahjoja olleen yli 250, missä oli huima parannus sitä edeltäneeseen vuoteen. Nyt oli tuo luku ylitettiin 41 paketilla.

– Minulle ainakin oli yllätys, että paketteja tuli näin paljon, Tiina Eskelinen sanoo.

– Tosi hienoa, ja haluan heti kärkeen kiittää kaikkia, jotka osallistuivat lahjanantajana sekä myös keräyspaikkoja. Myös yhteistyö Siun soten kanssa on ollut varsin sujuvaa.

– Olen todella ilahtunut siitä, että lahjoja on laajalla skaalalla; tavaraa on vauvoista teini-ikäisille, tytöille ja pojille. Paketteja riittää varmasti ja jokaiselle löytyy mieleinen lahja, projektipäällikkö Eskelinen kiittelee.

PAKETIT PÄÄTYVÄT oikeaan osoitteeseen tänäkin vuonna. Varmasti.

– Lastensuojelun työntekijöiden kanssa yhteistyössä jaamme ne asiakasperheisiin. Tai, jos tiedämme, että ovat aikaisemmin olleet asiakkaana, lähdemme toimittamaan myös heille, sosiaaliohjaaja Marjo Toropainen kertoo.

– Yritämme selvittää, mikä olisi kellekin mieleinen lahja. Olemme jo perheissä vähän kyselleetkin. Sitten lahjat viedään kotikäyntien yhteydessä tai viedään varta vasten.

– Meidän kauttamme paketit lähtevät Kiteelle ja Kesälahdelle. Tohmajärven ja Rääkkylän työntekijät käyvät täällä Kiteellä valikoimassa omat lahjansa ja vievät mukanaan oikeisiin paikkoihin, Marjo Toropainen tietää.

HANNE-MARI Pöyhönen muistaa hyvin viimevuotisen keräyksen.

– Lahjat ovat menneet oikeisiin paikkoihin ja iloisia vastaanottajia on ollut.

– Nyt kun tätä katsoo, niin liikutuksen kyyneleet pyörii silmissä siitä, että ihmiset näin innokkaasti ja anteliaasti ovat lähteneet tähän kampanjaan mukaan.

– Tässä on kaikki: lahjanantajan ilo, lahjanviejän ilo ja lahjansaajan ilo, kaikki samassa.

Anne Oksasen työpaikka, Kesälahden Apteekki, oli eräs lahjankeräyspisteistä.

– Kun otin työn lomassa vastaan paketteja, siinä pystyin hyvin kertomaan keräyksestä, miten ja millä periaatteella lahjat päätyvät kenellekin.

– Keskusteluista, joita kävin lahjanantajien kanssa, ilmeni selkeästi hirvittävän iso tarve jakaa omastaan.

– Tosi monelle on ollut tärkeää, että on pystynyt jollain tavalla osallistumaan tähän. Monia sielunhoidollisia tippa linssissä -keskusteluja on käyty, Oksanen naurahtaa.

– JOULUPUU-KERÄYS on tavallaan valtakunnallinen projekti ja se toteutetaan niissä nuorkauppakamareissa, joissa toteuttamiseen on halua.

– Tätä on tehty vuodesta 2000 ja meillä tämä on 11. kerta toteuttaa keräys, Tiina Eskelinen toteaa.

– Kansallinen projektipäällikkö laittoi pari viikkoa sitten sähköpostia, että Helsingissä tullaan tekemään keräysennätys. Se näyttää muuallakin olevan suuntaus. Ihmiset ovat selvästi heränneet tähän.

– Tätä on toteutettu jo niin pitkään, että siihen on tullut luotto kansalaisten keskuudessa, projektipäällikkö pohtii.

– Itse ajattelen niin , että tämä on monelle lahjanantajalle mieleinen tapa auttaa sen takia, että itse saa valita, mitä annat ja minkä verran.

– Se on konkreettista, kun ostat sen Lego-paketin tai nallen, se on se, joka menee sille lapselle jonnekin. Voit kuvitella, miten lapsen silmät syttyvät ilosta, kun hän saa sen paketin ja pääsee leikkimään.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›