Mika Koskinen tuli vanhempainiltaan hakemaan tietoa uudesta opetussuunnitelmasta. Myös nuorten oppimisympäristö kävi tutuksi.

Lukio on hyvä vaihtoehto

07.12. 07:40

KITEE

Aladár Bayer

Kiteen lukion järjestämässä vanhempainillassa yläkoululaisten vanhemmat saivat tuhdin tietopaketin lukio-opetuksesta ja pääsivät samalla tutustumaan opetustiloihin.

Rehtori Sirpa Kostamo kertoi aluksi vanhemmille lukio-opetuksen sisällöstä, kurssivalinnoista ja ylioppilastutkinnon tuomista eduista pyrittäessä jatko-opintoihin joko korkean asteen koulutukseen tai ammatilliseen koulutukseen.

– Lukio-opetus on työelämään tähtäävää koulutusta sillä tavalla myöskin, että todella monessa työssä tarvitaan niitä taitoja, mitä nimen omaan lukio tarjoaa, rehtori Kostamo sanoo ja viittaa kielitaitoon sekä myös yleissivistykseen ja monipuoliseen kurssitarjontaan.

– Lukion jälkeen nuori voi hakeutua kaikille ammatillisen koulutuksen linjoille, mitä on tarjolla niin peruskoulupohjaisena kuin lukiopohjaisena.

Eräänlaisena ääriesimerkkinä hän kertoo mahdollisuudesta suorittaa ammattiin johtava liiketalouden koulutusohjelma yhdessä vuodessa.

– Tuostakin näkee, miten paljon lukio-opinnoissa voi olla myös ammatillista ainesta.

REHTORI Kostamo painotti yleisiä taitoja, joita myös työmarkkinoilla arvostetaan. Oppimisen taito nopeasti muuttuvassa maailmassa on kielitaidon ja kaiken muun lisäksi korkealle arvostettu asia työelämässä. Lukiossa oppimisen opetteluun panostetaankin paljon.

On iso joukko ammatteja, joihin opiskellaan ammattikorkeakoulussa, esimerkiksi poliisin tai sairaanhoitajan ammatit. Koulutukseen pääsee joko ylioppilastodistuksella tai pääsykokeen kautta. Lukion käyneellä on siis molemmat pääsykanavat käytössä.

Yliopiston sisäänpääsykriteereihin on tulossa muutoksia.

– Yli puolet aloituspaikoista tullaan varaamaan ylioppilastodistuksen perusteella tehtävää opiskelijavalintaa varten.

– Esimerkiksi lääketieteellinen valitsee jatkossa 51 prosenttia hakijoista ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella.

KITEEN LUKIOTA voi pitää varteenotettavana vaihtoehtona jo sen perusteella, että myös jatkossa lukio-opiskelijat saavat Kiteellä oppikirjansa ilmaiseksi. Rehtori pitää etuna myös paikkakunnan suhteellisen halpoja vuokria verrattuna isojen koulukaupunkien hintoihin.

Monet nuoret eivät vielä peruskoulun päättyessä tiedä, mihin ammattiin haluaisivat tulevaisuudessa. Yhtä moni epäröi.

– Jos ei tiedä, mitä haluaa, lukio on hyvä vaihtoehto, rehtori Sirpa Kostamo vakuuttaa.

MIKA KOSKINEN, mitä tulit hakemaan vanhempainillasta?

– Lähinnä uutta opetussuunnitelmaa, minkälaisia muutoksia se tuo aikaisempiin.

– Kolmas tenava nyt aloittelee lukiota ja vaihtoehtoja on pari, kolme, mihin sitten hakea.

– Molemmat vanhemmat lapset kävivät Kiteen lukion ja siihen pyritään nyt ohjaamaan. Mutta katsotaan, nuori saa itse päättää, haluaako opiskella täällä vai haluaako kokeilla jo siipiään, Mika Koskinen tuumailee.

– Nuori harrastaa kilparatsastusta ja harrastuspainotteinen lukio on yhtenä vaihtoehtona.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›