Jatkosodan aikainen muistokivi merkittiin Värtsilässä

31.10. 07:10

Värtsilässä, Tervavaarantien läheisyydessä, sijaitsee suuri kivi, jonka kylkeen on Jatkosodan aikana kaiverrettu tikkukirjaimilla lause: ”HÄR BIVACKERADE VASA GOSSAR 1941”. Mainittuun kohteeseen liittyen on paikkakuntalaisten keskuudessa esitetty erilaisia teorioita yleisimpänä käsityksenä se, että kivi on jonkinlainen hautamuistomerkki. Joidenkin tietojen mukaan vainajat olisivat olleet kaksi vapaaehtoista ruotsalaista lentäjää, jotka on jopa oikeastikin haudattu väliaikaisesti kiven viereen.

NIIN TAI NÄIN, mitään selitystä ei ehkä sinänsä ole välttämättä tarpeellista kumota tai vahvistaa. Vuosia sitten asiaa ryhdyttiin kuitenkin paikallisten Reserviläisyhdistysten toimesta paremmin selvittämään. Kivi teksteineen valokuvattiin ja kuvamateriaali toimitettiin saatekirjeen kera Vaasaan sikäläisten Reserviläispiirien arvioitavaksi. Artikkeli julkaistiinkin siellä välittömästi kahdessa maanpuolustusalan lehdessä sekä suomen että ruotsin kielellä. Tämän myötä asiasta kiinnostui myös Pohjanlahden Merivartiokilta.

TAVOITTEENA oli löytää vähintäänkin vahvoja dokumentteja siitä, mitä eri ruotsinkielisiä sotilaita sisältäviä joukko-osastoja on kulkenut Värtsilän kautta. Vihjetiedoista kerättyjä vaihtoehtoja olivat mm. KTR 4, JR 29 ja JR 61. Pieni toivonkipinä eli myös sikäli, että jopa itse kirjoituksen laatija olisi vielä elossa ja voisi tulla vierailemaan Värtsilässä. Selvyyttä asiaan saatiinkin sen verran, että luultavasti kyseinen kaiverrus on vain jonkinlainen ajantappotyö ja todenäköisimmin kirjoittaja on edustanut nimenomaan reserviläisrykmenttiä JR 61 (Sextiettan), koska kyseinen rykmentti tai ainakin joitakin osia siitä on ollut majoittuneena vielä heinäkuun puolivälin jälkeen Patsolan kylässä. Rykmentin esikunta on sijainnut Patsolan koululla vajaan kahden kilometrin päässä tältä mainitulta kiveltä.

VUODET KUITENKIN vierivät ja nyt oli pakko tunnustaa tosiasia, että liikkeellä oltiin auttamattomasti liian myöhään. Niinpä odottelu vihellettin poikki ja maanomistajien luvalla kiven viereen pystytettiin syyskuun lopulla Tohmajärven Reserviläisten toimesta opastaulu, jossa kerrotaan tiivistetysti kaikki olennainen kokoonsaatu tieto. Taulun tarkoitus on paitsi todennäköisimmän faktatiedon siirtäminen niin myöskin kiven helpompi löytäminen. Huolimatta sijainnistaan maantien välittömässä tuntumassa kiven tarkempi paikka ei ole ollut tähän mennessä selvillä edes kaikille paikkakuntalaisille.

Teksti: Jussi RaerinneKuvat: Pentti Pöyhönen

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›