Koti-Karjala

Antti ja Perttu tekivät kiteeläistä urheiluhistoriaa

10.10. 07:10

Jouko Väistö

Viime viikonloppuna Lahdessa pidetyissä mäkihypyn ja yhdistetyn SM-kilpailuissa syntyi kiteeläistä urheiluhistoriaa.

Antti Aalto voitti ensimmäisenä kiteeläisenä yleisen sarjan SM-kultaa mäkihypyssä ja Perttu Reponen saavutti yhdistetyssä ensimmäisen yleisen sarjan SM-mitalin sitten Heikki Kainulaisen mitalivuosien. Pertun mitali oli pronssinen.

ANTTI KERÄSI sunnuntain kilpailussa 248,6 pinnaa kukistaen toiseksi sijoittuneen Kainuun Hiihtoseuran Jarkko Määtän 1,7 ja pronssille leiskauttaneen Ounasvaaran Hiihtoseuran Andreas Alamommon 2,1 pisteellä.

Varsinkin Antin avaushyppy oli komea. Se kantoi 131 metriä ja tyylipisteitäkin tuli mukavasti; kahden tuomarin mielestä hyppy oli 19 pisteen arvoinen.

Toisella kierroksella hyppyjen pituudet lyhenivät laitanaan. Näin kävi Antinkin kohdalla ja toiselle siivulle mittaa kertyi 113 metriä.

Antin itsensä mielestä hypyt olivat teknisesti samanlaisia. Toisella kierroksella takatuuli teki kuitenkin tehtävänsä, eikä hypyn vieminen avauskierroksen mittoihin ollut mahdollista.

Kuopiossa lähellä ”työmaataan” asuva Antti oli luonnollisesti tyytyväinen voitokkaan kilpailun jälkeen.

Ennestään hänellä on palkintokaapissa yksi aikuisten sarjan pronssimitali. Viime kaudella Antti ei päässyt osallistumaan SM-kisoihin lainkaan edustustehtävien takia.

Seuraavaksi hän aloittaa valmistautumisen tulevan talven maailman cupin kilpailuihin. Ensimmäisen kerran cupin pisteistä kilpaillaan marraskuun puolivälissä Puolan Wislassa. Sitä ennen edessä on vielä kolme leiriä, jotka kaikki pidetään Lahdessa.

PERTTU REPONEN on uuteen kilpailukauteen valmistautuessaan panostanut hyppytaitojen hiomiseen. Hyppy lähti kulkemaan jo alkukesästä ja trendi on tämän jälkeen ollut nousujohteista.

Tätä taustaa vasten ei ollut jättiyllätys, että Perttu otti viime lauantaina napakan otteen pronssimitalista jo mäkikisassa, jossa hän vetäisi kolmanneksi parhaan hypyn.

Ykköseksi mäessä ponnisti kilpailun suurin ennakkosuosikki Puijon Hiihtoseuran Ilkka Herola, joka kukisti kakkoseksi hypänneen Kainuun Hiihtoseuran Arttu Mäkiahon 2,2 ja Pertun 12,8 pisteellä.

10 kilometrin hiihto-osuudella Herola piti odotetusti piikkipaikkansa. Hän lykki maaliin 35 sekuntia ennen Arttua ja 2.01 ennen Perttua.

Perttu piti helposti pronssisijansa, sillä neljäntenä maaliin lykkinyt Ylistaron Kilpa-Veljien Otto Niittykoski jäi 32 sekunnin päähän.

Pertun kovan kunnon on noteerannut myös päävalmentaja Petter Kukkonen. Hän on varautunut Eero Hirvosen polvivaivojen jatkumiseen ja nostanut nuoren kiulaisen maajoukkueryhmään. Tällä hetkellä Perttu on maajoukkueleirillä Ramsaussa Itävallassa.

Pertun omia suunnitelmia maajoukkuekomennus ei ole muuttanut. Hänen tulevan talven päätavoitteensa on Lahdessa ensi tammikuun lopussa pidettävissä nuorten MM-kisoissa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›