Koti-Karjala

Susanna Ertolahti-Mertanen aloitti Keski-Karjalan musiikkiopiston rehtorina elokuun alussa.

”Tämä on erinomaisen hieno oppilaitos”

17.08. 07:53

TOHMAJÄRVI

Aladár Bayer

Keski-Karjalan musiikkiopiston tahtipuikon haltija vaihtui ensimmäisenä elokuuta Susanna Ertolahti-Mertasen aloitettua rehtorina. Uusi virka on itsessään tuttu, sillä hän hoiti aikaisemmin vastaavaa postia Pielisen Karjalan musiikkiopistossa, Lieksassa.

Ertolahti-Mertanen on toiminut aikaisemmin myös Suomen Lied-Akatemian vastaavana tuottajana, Ruoveden kamarimusiikkifestivaalin ja Joensuun Musiikkijuhlien festivaalijohtajana sekä Espoon musiikkiopistossa musiikin perusteiden lehtorina. WSOY julkaisi hänen käsikirjoittamansa musiikin perusteiden oppikirjasarjan.

POLKU musiikkioppilaitoksen rehtoriksi on aina erilainen, ammattiinhan ei suoraa koulutusta ole.

– Olen alunperin Espoosta, jossa olen käynyt kaikki koulut, ja toimin siellä alani yrittäjänäkin muutaman vuoden. Sitten asuin muutaman vuoden myös Helsinginkin puolella, Ertolahti-Mertanen kertoo.

– Ylioppilaaksi kirjoitin Espoon Tapiolassa. Sitten kävin Helsingin konservatorion muusikkolinjan ja Sibelius-Akatemian.

Musiikkiopistossa Ertolahti-Mertasella oli soittimena trumpetti, mutta piano kulkea kummitteli koko ajan mukana. Konservatorion muusikkolinjalla pääaineeksi muuttuikin piano ja trumpetti jäi sivuaineeksi. Akatemiasta hän valmistui maisteriksi pääaineenaan musiikin teoria.

– Minusta pohja on ollut ihan loistava tähän nykyiseen ammattiin; olen saanut soittaa erittäin monenlaisissa kokoonpanoissa, isossa noin sadan hengen sinfoniaorkesterissa ja sitten ihan pienissä kamarimusiikkikokoonpanoissa.

Tuore Keski-Karjalan musiikkiopiston rehtori pohtii, että vasta nyt jälkeenpäin hän on tajunnut, kuinka hyvä kombinaatio tuo käytännön muusikon ja akateemisen musiikkiteoreetikon tausta on.

REHTORI Ertolahti-Mertanen viihtyy Pohjois-Karjalassa. Yhteiselämä puolison, pianisti Janne Mertasen kanssa helpotti laskeutumista maakuntaan.

– Minun puolisonihan on syntynyt, kasvanut ja asunut Joensuussa, niin sillä tavalla pohjoiskarjalaisuus on tullut sen vajaan 20 vuoden aikana hyvin läheiseksi.

– Perustimme yhdessä Joensuuhun musiikkifestivaalin, ja sitä kautta sain myös eräänlaisen verkostotuntemuksen tähän alueeseen.

Kiinnostuksen Keski-Karjalan musiikkiopistoa kohtaan herätti oppilaitoksen koko sekä myös se, että sen opetuskirjoon kuuluu myös tanssi.

Ertolahti-Mertanen sai mielestään edeltäjältään Sirkka-Liisa Röppäseltä perintönä hyvinvoivan, tehokkaan ja erinomaisesti organisoidun oppilaitoksen

– Täällä on ihmisille hirveän hyvin eri työsektorit, mitä he tekevät.

– Olen todella iloinen kaikilta osin, tämä on tosi hieno työpaikka. Olen aidosti koko sydämestäni iloinen, että minuun luotettiin ja tulin valituksi.

UUSI opetussuunnitelmamalli antaa taideoppilaitoksille suuret vapaudet laatia omanlainen, yksilöllinen opetussuunnitelma. Tämän uuden vapauden turvin Ertolahti-Mertanen pyrkii rakentamaan toiminnan perustat eräänlaisen kaksoismallin pohjalta.

– Täällä tiedetään ja tunnetaan alueen omat vahvuudet, tiedetään minkälaisille soittimille on kysyntää, minkälainen orkesteritoiminta täällä pyörii parhaiten ja niin edelleen.

– Silloin näen hirveän tärkeäksi, että olemme herkkänä kuulemaan, mitä perheet täällä toivoo, minkälaisia resursseja se meiltä edellyttää, että pystymme toiveisiin vastaamaan, ja toisaalta, miten pystymme samalla pitämään yllä taide- ja kulttuurikasvatuksen perintöä.

– Näiden kahden asian balansoiminen on se a ja o: kysyntä ja vastuu siitä, että taideperintö siirtyy seuraaville polville.

UUSI REHTORI ei malta olla kehumatta työpaikkaansa vielä vähän lisääkin.

– Me emme myy rokkia ja poppia, vaikka määrällisesti kysyttäisiin eniten, vaan meidän sivistyksemme pohja ja runko on siinä, että huolehdimme kulttuuriperinnön siirtymisestä seuraaville polville kaikkine vivahteineen.

– Tämä on erinomaisen hieno oppilaitos, kun täällä ovat edustettuina niin klassinen musiikki, kansanmusiikki, pop, rock kuin vielä tanssikin. Tämä on täyden kulttuuripalvelun laitos.

– Loistotarinaan voi vielä ynnätä sen, että Keski-Karjalan musiikkiopistossa on tietojeni mukaan Suomen edullisimmat lukukausimaksut.

– Systeemi on erittäin hyvin järjestelty niin, että perheet maksavat mahdollisimman pienen maksun, ja heille on kuitenkin tarjolla näin laaja valikoima harrastaa taiteita.

– Meillä ei ole pääsykokeita, ei ikärajoja. Asetuksen mukaan opetus suunnataan ensisijaisesti nuorille ja lapsille, mutta vapaille paikoille voimme ottaa myös aikuisia.

– Kun ihmiset ihmettelevät Suomen korkeita veroja, sanon heille, että tämä musiikkiopisto on yksi niistä timanteista.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›