Janne leipoo ja leipä maistuu

20.07. 09:45

KITEE

Tuija Marienberg

Kiteen Leivän leipomon myymälän ovi käy ahkerasti heinäkuisena tiistaiaamuna. Asiakkaat ostavat vesirinkeleitä, riisipiirakoita, hillomunkkeja, ohraleipää ja ruisleipää, jota on kolmea eri kokoa.

– Puolen kilon poikamiehen leipä, jota myös eläkeläiset ja muut yksin asuvat ostavat. 800 gramman leipä pariskunnille ja perheleipä, joka painaa 1 200 grammaa, leipuri Janne Puhakka esittelee ruisleipävalikoimaa.

Vuodesta 2005 Kiteen Leivän yrittäjänä toiminut Puhakka on halunnut pitää leipomon tuotevalikoiman suppeana.

– Meillä on viittä sorttia, ei kymmentä. Näillä mennään vuoden ympäri.

HUHTIKUUN alkupuolelta lähtien leipomon myymälä on ollut avoinna neljänä päivänä viikossa, viiden tunnin ajan.

– Myymälä on auki tiistaista perjantaihin, leipuri kertoo.

– Muutama vuosi sitten kokeilimme samaa, mutta silloin eivät asiakkaat tähän heränneet, saahan tuotteitamme myös paikallisesta kaupasta, Kupiaisesta.

– Nyt olemme lähteneet liikkeelle paremmalla menestyksellä. On tullut entisiä ja uusia asiakkaita.

AAMUN ensimmäiset asiakkaat – Kaija ja Kosti Kojo – saapuvat myymälään heti, kun ovi aamupäivästä avataan.

– Tämä on ensimmäinen kerta tällä kertaa, Kaija Kojo kertoo.

He ovat osanneet tulla leipäostoksille luettuaan lehti-ilmoituksen leipomon myymälän aukiolosta.

Kojojen mukaan lähtee melkein kaikkia leipomon tuotteita, joten eivätköhän askeleet suuntaudu myymälään toistamiseenkin.

TOISENA paikalle saapuu jo vakioasiakkaita.

– Eilenkin revin ovea, mutta ovet eivät auenneet, tulija toteaa, olihan edellinen päivä maanantai, jolloin myymälä on kiinni.

– Leipä melkein loppui, hän lisää ja korjaa nyt tilanteen ostamalla ruisleipää sekä vesirinkeleitä.

– Yhteen juhlaan ostin kaikki leivät täältä. Pidettiin sukukokous ja oli tämän talon leivät. Kyllä tykkäsivät.

LEIPURI NIMEÄÄ suosituimmaksi tuotteeksi ohraleivän, vaikka kaikkia laatuja meneekin tasaisesti.

– Tällä ovat lastenlapset kasvaneet. Piti aina tehdä kyntömiehen palasia, saa ohraleipä kiitosta yhdeltä asiakkaalta.

Toisena tuotteena hän ostaa vesirinkeleitä, niitä aitoja ja alkuperäisiä, joissa ei ole mitään ylimääräistä, ei edes sokeria. Hyviä välipaloja sekä maistuvia herkkuja myös kahvipöytään.

OSA ASIAKKAISTA on niin vakituisia kävijöitä, että Puhakka tietää jo auton kaartaessa pihamaalle, mitä mukaan lähteen.

– Nämä ostavat ruisleipiä, hän toteaa ja varmistaa hyllystä, että leipiä on riittävästi jäljellä.

Leipuri on oikeassa. Asiakkaiden kassit täyttyvät viidestä isosta ruisleivästä sekä lopuista riisipiirakoista.

– Miehiä on syömässä iso porukka, joten leipää tarvitaan paljon.

MYYMÄLÄ on ollut avoinna vasta puoli tuntia ja kaikki piirakat on jo loppu.

– Pitää laittaa lisää uuniin ja äkkiä, Puhakka havahtuu.

– Juhannusaattona olimme auki ja kävijöitä riitti. Piirakoita meni noin tuhat kappaletta.

– Piirakat on laktoosittomia, samoin munkit ja kaikki muut tuotteet. Ne käyvät kaikille.

LEIPOMO ja leipomon myymälä ovat koko kesän auki.

Milloin leipuri ehtii kesälomaa pitämään? Vai ehtiikö?

– Syksyllä, kun Kiteen kaupunki hiljenee kesäasukkaista ja kaikki vaipuvat talviunille eikä kukaan osta mitään, olemme kaksi viikkoa kiinni.

– Silloin on leipurin aika viettää lomaa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Käytätkö nasta- vai kitkarenkaita talvella?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›