Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonenkin on mieltynyt Kiteen Rajakillan tarjoamaan lohikeittoon. Hän oli rantakalalla perheensä kanssa viime kesän tapaan. Tarjoilusta vastasi Pentti Vanhanen.

Rajan strategia tutuksi Rajakillan rantakalalla

13.07. 08:14

KITEE

Jouko Väistö

– Minä luotan suomalaisiin ja rajaseudun väestöön ja minulla on vahva usko myös siihen, että Pohjois-Karjalan rajavartiosto hoitaa täällä oman tärkeän tehtävänsä, Pohjois-Karjalan Rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jussi Napola tiivisti sanomansa Kiteen Rajakillan perinteisellä rantakalalla viime lauantaina Neulaniemessä.

Tervehdyksessään Napola pureutui kuluvan vuoden alussa käyttöön otettuun rajavartiolaitoksen uuteen strategiaan.

Painopistealueita siinä ovat laittoman maahantulon estäminen, terrorismin torjunta sekä hybridiuhkiin ja merialueiden suuronnettomuuksiin varautuminen.

Laittoman maahantulon osalta tilanne itärajalla on parin vuoden takaisten Sallan tapahtumien jälkeen rauhoittunut ja suurimmat ongelmat ovat tällä hetkellä kansainvälisillä vesillä.

Riskit ovat silti Suomessakin edelleen olemassa. Hereillä on oltava, sillä järjestäytynyt rikollisuus pyrkii koko ajan etsimään uusia väyliä laittoman maahantulon mahdollistaakseen.

Myös terrorismin torjunnassa riittää jatkuvasti tekemistä. Maamme ei ole enää mikään lintukoto; ääriajattelu ja radikalisoituminen ovat pesiytyneet Suomeenkin.

Tämä on huomioitu vuoteen 2027 ulottuvassa strategiassa. Siinä todetaan, että rajavartiolaitos pitää huolta korkeatasoisesta kyvystä toimia vakavissa rajaturvallisuustilanteissa ja valmiudesta osallistua terrorismin torjuntaan.

Kasvaviin merionnettomuuksien riskeihin on varauduttu uudistamalla ilma-alus- ja aluskalustoa sekä kehittämällä merialueen valvontaa ja kykyä johtaa ympäristöonnettomuuksien torjuntaa.

ISON PAINOARVON strategiassa on saanut myös hybridiuhkien torjunta. Napola muistutti, että sotilaallinen tiedustelu on jatkuvaa, mihin on Suomessakin varauduttava tehokkaalla tavalla.

– Tähän liittyen eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan lakipaketti, jolla luodaan entistä paremmat edellytykset uhkien torjuntaan mm. lisäämällä valtuuksia puuttua miehittämättömien ilma-alusten toimintaan.

– Valtiovallan satsaukset rajaturvallisuuden kohentamiseksi näkyvät hyvin rajavartijoiden koulutuksessa. Heitä koulutetaan nelinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. 12 heistä tulee koulutettavaksi Pohjois-Karjalan rajavartiostoon.

– Myös kalustoa, teknistä valvontaa, ensivastekykyä ja liikkuvuutta lisätään entisestään, Napola paljasti.

RANTAKALAN yhteydessä jaettiin perinteiseen tapaan huomionosoituksia. Tällä kertaa jaossa oli Raja- ja merivartiojoukkojen perinneyhdistyksen ansiomerkkejä.

Kultaisen ansiomerkin saivat Leena Pulkkinen ja Tauno Tarkkonen ja hopeisen Erkki Utunen sekä Mikko Turunen. Samassa yhteydessä Kari Sutiselle ojennettiin yhdistyksen kiltapaita.

Maija-Liisa ja Esko Taskista muistettiin Kiteen Rajakillan lautasella. Heiltä kilta on saanut arvokasta tietoa 43. rajakomppanian historiasta Niilo Koskivirran arkistoista löytyneiden sotapäiväkirjojen kautta.

Rajakillan lautanen oli varattu myös muurari Pentti Rautiaiselle kiitokseksi siitä työstä, jota hän on tehnyt sotamuistomerkkien pystytyksen yhteydessä. Hän ei kuitenkaan ollut rantakalalla läsnä.

Tämänvuotinen rantakala keräsi Neulaniemeen liki 150 vierasta. Heidän joukossaan oli linja-autolastillinen eteläpohjalaisia Erkki Hölsön johdolla. Hän toi tilaisuuteen isokyröläisten tervehdyksen.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›