Inka Havukaisen kesä menee ammunnan merkeissä.

Tähtäin kohti unelmia

04.07. 13:04

KITEE

Roosa Sallinen

Kesäkohtaamisessa tie vie tällä kertaa Hutsin koulun alakerrassa sijaitsevalle Kiteen Ampujat ry:n ampumaradalle, jossa vastassa oli sädehtivä Inka Havukainen. Ampujan kesä on kiireinen, sillä meneillään ovat valmistautumiset muun muassa MM-näyttö kilpailuihin.

INKAN kevät ja alkukesä ovat menneet vauhdikkaasti. Toukokuussa Tsekeissä järjestetyissä Grand Prix of Liberation MM-näyttökilpailuissa Inka ampui makuulta pienoiskiväärin, 60ls, Suomen ennätystuloksen 624,6.

– Jotenkin se jossain vaiheessa palkitsee, jos asioita on tehty oikein. Pienillä askelilla mennään eteenpäin, Inka tuumaa hymyillen.

21-vuotiaasta Inkasta huokuu nöyryys ja ahkeruus urheilua kohtaan. Nuori huippu-urheilija saa voimaa onnistumisista, mutta ne ovat tällä hetkellä vain etappeja kohti suurempaa.

– Onnistumiset antavat voimaa, mutta ne ovat enemmänkin polkuja kohti jotakin suurempaa, Inka pohtii.

– Ois hienoa päästä olympialaisiin, ja sitä varten pitää tehdä nöyrästi töitä. Toki matkan varrella on ollut epäonnistumisia, mutta ne ovat vain kasvattaneet urheilijana, Inka jatkaa.

Menestys ei ole tullut Inkalle sattumalta, ja niinpä ampumaurheilijasta näkyykin selvästi oikeanlainen mentaliteetti harjoittelua ja kilpailua kohtaan.

TAVOITTEENA Inkalla siintää Koreassa syksyllä järjestettävät MM-kilpailut. Niitä varten MM-raja pitää rikkoa kolme kertaa, joten vielä kaksi kertaa täytyy onnistua näyttökilpailuissa.

– Pitää unelmoida, mutta ei niin sanotusti pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa, Inka myöntää.

Inkaa kannustaa niin arjessa kuin urheilussakin vahva tukiverkosto. Inka kiittelee, että on tärkeää, että ympärillä on ihmisiä, jotka ymmärtävät urheilun eteen tehtävät uhraukset.

– Aikataulut pitää suunnitella tosi tarkasti, ettei mikään osa-alue kärsi, Inka myöntää.

Kiirettä nuorella urheilijalla riittääkin: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa eli XAMK:issa sairaanhoitajaksi opiskelun, töiden ja tietysti harjoitusten parissa. Kesällä Inka on töissä lähihoitajana palveluasumisen osastoilla.

– Pidän siitä, että töissä pääsen auttamaan ihmisiä. Se on arvokasta, Inka iloitsee.

Savonlinnassa opiskelun ja harjoittelun Inka on saanut liitettyä hyvin yhteen Tanhuvaaran Urheiluopistossa järjestettävien harjoitusleirien kanssa.

VAPAA-AIKAA Inkalla on harvoin, ja silloinkin suuntaavat askeleet yleensä lenkille tai kuntosalille.

– On vapauttavaa mennä lenkille ilman, että tarvii miettiä aikataulua. Liikunta auttaa hyvinvointiin, esimerkiksi silloin, kun on stressiä kouluasioista. Siitä saa myös voimia, Inka kuvailee.

Ihan pelkästään vain liikuntaa ei Inkan kesäsuunnitelmiin kuulu. Pohdinnassa on järjestää irtiottona arjesta tyttöjenpäivä siskon ja veljen vaimon kanssa. Laatuaika läheisten kanssa on Inkalle tärkeää, ja siksi hän onkin iloinen, että perhe on Kiteellä lähellä.

– Syksyllä tulee kuukauden tauko, jonka aikana koitan nähdä kavereita, perhettä ja ehkä matkustella, Inka kertoo.

Kesässä Inka odottaa erityisesti mansikkasadon kypsymistä.

– Mansikat on miulle semmonen pahe. Pitäisi varmaan ostaa iso pakastin, että sais hirveen marjamäärän varastoon talveksi, Inka nauraa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›