Koti-Karjala

Vesa Turkia leikkaa raivaussahalla turvetta, jota Esa Hyvärinen ja Pavel Nevenchanyi siirtävät sivuun. Näin valmistui maastopyöräily- ja polkujuoksureittiä Peltolan alueelle viime viikolla.

Kuntoreittihanke alkaa näkyä maastossa

29.06. 07:34

KESKI-KARJALA

Kari Sarkkinen

Reilu vuosi sitten käynnistynyt Leader-rahoitteinen Karelianpolut -hanke alkaa näkyä maastossa. Keski-Karjalan Jetinan hallinnoiman hankkeen palkkaama Vesa Turkia on päässyt tekemään kevään aikana sopimuksia maanomistajien kanssa. Kesäkuun aikana on alkanut maastopyöräily-, polkujuoksu- tai vaikkapa patikointikäyttöön soveltuvien polkujen raivaus.

Ensimmäiset kohteet ovat Kiteen Peltolan maisemissa ja kesän aikana työt alkavat myös Rääkkylässä ja Tohmajärvellä. Viime viikolla valmistui reilu kolme kilometriä uutta noin metrin levyistä polkua Turkian ja kaupungin välittämien työntekijöiden Esa Hyvärisen ja Pavel Nevenchanyin toimesta.

– Ensin poistetaan heinät ja vesakot. Polku tehdään pinta rikkomalla ja poistamalla, Turkia kertoo työnkulusta.

Kosteisiin paikkoihin ja ojanylityksiin reitille tehdään siltoja. Pahoja louhikoita korjataan kiviä asettelemalla ja hiekkatäytöillä. Vesomisen ja merkintöjen lisäksi vielä heinät niitetään, jonka jälkeen opastaulut valmistuvat reitille arviolta ensi syyskuussa.

KONTIONPOLKUJEN rakentamisesta vertailutaustaa saanut Vesa Turkia sanoo keskikarjalaisen maaston eroavan ratkaisevasti Kontiolahden kuivista kangasmaastoista.

– Tämä on paljon rehevämpää, multavampaa ja metsäisempää. Kiteellä ja Tohmajärvellä reiteillä on korkeuseroja. Esimerkiksi Hutsi Trail tulee tarjoamaan kovimman tason haasteita niitä kaipaaville. Peltola Trail on helppo ja osittain vaativa reitti. Rääkkylässä on helpompia reittejä. Itse aktiiviharrastajana pidän Keski-Karjalaan tulevia reittejä mielekkäinä.

Rehevässä maastossa kasvillisuus peittää helposti polut. Siihen Turkia sanoo lääkkeeksi ahkeran käytön ja riittävän hoidon. Kunnat ovat luvanneet ottaa reitit hoidettavakseen niiden valmistuttua.

– Kunnat voivat pyrkiä ylläpidossa yhteistyöhön esimerkiksi urheiluseurojen kanssa.

Vesa Turkia toivottaa ulkoilijat jo nyt tervetulleiksi reiteille.

– Reittejä voi alkaa tampata vaikka heti ja sehän olisi jopa hyvä, jotta ne alkaisivat pysyä auki. Tämähän voi toimia vaikka runkoreittinä marja- tai sienimetsään meneville, hän mainostaa.

RAIVAUSTÖISSÄ ahkeroivat Esa Hyvärinen ja Pavel Nevenchanyi uskovat itsekin käyvänsä jossakin vaiheessa hyödyntämässä reittejä.

Esalla onkin liikuntahistoriaa yhdeksän maratonin ja 17 puolimaratonin verran.

– Mahdollisesti tulen käyttämään ja oman käden jälki täällä näkyy. Voisivatko ihmiset innostua polkujuoksukilpailuihin, hän miettii.

Myös Pavel uskoi juoksevansa ja maastopyöräilevänsä valmistuvilla poluilla.

HANKKEEN MYÖTÄ valmistuvista paikallisista reiteistä tulee noin 5–20 kilometrin mittaisia. Reiteistä Talvi Trail (osa Peltola Trailiä) kunnostetaan talvikäyttöön kävelijöille ja fat bike -pyöräilijöille.

Hanke on saanut Keski-Karjalan Jetina ry:n kautta 62 000 euron rahoituksen, joka mahdollistaa reitistön huolellisen valmistelun ja suunnittelun.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›