Mitä nyt?

20.06. 09:33

Nuorten toimitus

Riikka Hirvonen

Lukio on ohi. Kuulostaa jotenkin lopulliselta. Kun kolme vuotta on istunut joka päivä kirjojen ääressä, tuntuu valmistuminen tyhjältä. Onnelliselta tietysti, mutta tyhjältä.

VAIKKA LOMAILU tuntuu hyvältä stressaavien vuosien jälkeen, valtaa epätietoisuus mielen. Onko minulla opiskelupaikka syksyllä? Se on hyvä kysymys. Kyllähän jotkut jo ovat tiedon siitä saaneet, mutta itse en lukeudu näihin. En ainakaan tällä hetkellä, kun tätä kirjoitan. En tiedä olenko ainoa, josta opiskelu saattaisi oikeasti jo maistua. Uuden oppiminen ja asioihin perehtyminen on yksi elämän mielenkiintoisimmista asioista. Kyllähän se tietysti välillä puuduttaakin, mutta itse ainakin ajattelen asian ennemminkin niin, että lomasta osaa kunnolla nauttia, kun on ensin tehnyt töitä sen eteen. No, osa pojista lähtee tietysti armeijan leiviin nyt kesällä. Heillä tilanne on hieman eri. Ainakin heillä on seuraavaksi puoleksi vuodeksi tekemistä, ei itse tarvitse tai edes saa päättää ja mitä tekee.

SITÄ SANOTAAN, että nyt olisi aikaa tehdä kaikkea mitä ei lukion aikana ole ehtinyt tekemään. Mutta entä jos ei siltikään keksi mitään tekemistä? Vastaus tähän on liiankin yksinkertainen. Lähde kokeilemaan. Ihan mitä vain. Juoksemista, pelaamista, jousiammuntaa, lähde juhannukseksi kavereiden kanssa mökille. Vaihtoehtoja on niin paljon, ettei varmasti kukaan ehdi niitä kaikkia elämänsä aikana kokeilla. Pitäisi itsekin vain lähteä ja yrittää.

KESÄ ON MYÖS hyvää aikaa olla töissä. On jotain järkevää tekemistä, minkä hyöty on kumminkin ansaita hieman opiskelurahoja. Näin lukion päättäneellä on vielä ihan hyvät työllistymismahdollisuudet. Ei se ole kuin kysyä. Ei kukaan tule sinua kotoa kysymään töihin.

ON TIETENKIN totta, ettei kaikki aina mene niin kuin suunnitteli. Palapelin kaikki palat eivät löydä omalle paikalleen niin sanotusti. Mutta se ei ole maailmanloppu. Tässä iässä elämää on vielä paljon edessä. Opiskella ehtii vielä monen ammatin verran, töitä riittää varmaan yhdeksänkymppiseksi asti ja uusia kokemuksia saada vaikka joka päivä. Jos opiskelupaikkaa ei nyt irronnut, on maailma silti avoinna. Ei elämää tarvitse ottaa niin vakavasti.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›