Siistijän työ ansaitsee arvostusta

27.04. 07:45

KITEE

Kari Sarkkinen

Siivooja, siistijä, laitoshuoltaja, toimitilahuoltaja, kerroshoitaja... Palveluammatti, millä on monta nimeä kantaa edelleen mukanaan stereotypian harmaiden rättien ja kuurausharjojen kanssa työtään tekevästä naisesta. Mutta maailma on muuttunut puhtauspalelualallakin. Koneet ovat tulleet keventämään edelleenkin kuitenkin keskiraskaaksi luokiteltavaa työtä ja alalle hakeutuu myös miehiä. Enemmänkin saisi väkeä hakeutua, sillä työtilanne alalla on varsin hyvä.

– Valitettavasti ala ei houkuttele nuoria. Heidän keskuudessaan tämä nähdään alana, jonne mennään jos ei muualle päästä. Tyypillinen puhtauspalvelualalle opiskeleva on nelikymppinen alanvaihtaja, Riverian kiinteistöpalvelualan opettaja Eveliina Nyholm toteaa.

Kiteen kaupungin siivous- ja ruokapalveluiden päällikkö Jaana Kuittinen allekirjoittaa työllistymiskommentin. Hänen toiveissaan on, että Keski-karjalan alueelle saadaan koulutettua uusia puhtauspalvelualan ammattilaisia. Kiteen kirjastolla tiistaina esittäytynyt puhtauspalvelualan koulutus tuli hänen mielestään tarpeeseen.

– Sijaisuuksia on koko ajan tarjolla. Meillä kaupungilla on hyvin erityyppisiä kohteita, kuten koulut ja terveyskeskus. Työ on hyvin vaihtelevaa ja koen, että meidän paikoissa siivoojien työtä myös arvostetaan, Jaana Kuittinen sanoo.

AMMATTITYÖTÄ esittelevän Eveliina Nyholmin kertomaa kuunnellessa käsitys puhtauspalvelualalla nykyään tarvittavasta ammattitaidosta vahvistuu. Erilaisia pintamateriaaleja, siivousvälineitä ja -koneita sekä siivousaineita on kehitetty niin paljon, että asiaa tuntematon voi saada jopa vahinkoa aikaan joko itselleen tai pinnoille. Esimerkiksi PH-taulukko on oltava ammattilaisella hallussa.

Otetaanpa esimerkki: Oletko joskus kulkenut yleisen tilan lattialla kaupassa tai huoltoasemalla ja kenkäsi ovat napsaneet puhtaalla lattialla? Siivousalan ammattilainen tietää, että lattiaan on käytetty liikaa ja vääränlaisia siivousaineita. Ammattilaisten siivousaineita laitetaan veteen millilitramitalla, kun kuluttaja-aineissa mittayksikkönä on korkillinen.

– Veden käyttö on vähentynyt. 20 vuotta sitten siivousvaunussa oli vesisanko mukana. Puuvillamopit ovat vaihtuneet mikrokuituisiin, jossa kuitu itsessään jo irrottaa likaa pelkkää vettä käyttämällä. Näin säästämme myös ympäristöä.

– Alan kehitykseen on vaikuttanut se, että siivoustyöhön on koulutettu ihmisiä. Ammattisiivooja on laadun tae, Eveliina Nyholm sanoo.

ASIAKASPALVELU ja kohteiden erityispiirteet ovat puhtauspalvelun ammattilaisen työssä nykyään keskeisessä roolissa.

– Ennen siivooja työskenteli yksin illalla tai yöllä. Nykyään siivoustyötä tehdään päiväaikaan, jolloin asiakkaat tulevat usein siivoojilta kysymään neuvoja. Työhön voi kuulua myös oheispalvelutehtäviä esimerkiksi infopisteellä.

– Sairaalamaailmassa laitoshuoltaja jakaa ruuat potilaille, hän hallitsee vuodehuollon ja esimerkiksi leikkaussaleissa laitoshuoltajan on tiedettävä mitkä asiat kuuluvat hänen vastuulleen, Eveliina Nyholm kertoo.

Alalla on hyvä mahdollisuus etenemiselle. Ammattilaiseksi tullaan yleensä perustutkinnon kautta ja aiempaa työkokemusta omaavat voivat suorittaa ammattitutkinnon. Erikoisammattitutkinto mahdollistaa esimiestehtäviä. Ammattikorkeakoulun kautta voi edetä restonomiksi ja työllistyä suunnittelu- sekä esimiestehtäviin.

IKKUNANPESUN niksejä esittelemässä ollut toimitilahuoltajaksi opiskeleva Katri Kiiskinen on tyytyväinen alanvalintaansa.

– Alalla on paljon uutta. Siivous on ammatti, joka ansaitsee arvostusta. Toivottavasti nuoret kiinnostuisivat enemmän alasta. Työllisyys näyttää ainakin hyvältä, sanoo Katri Kiiskinen.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Käytätkö nasta- vai kitkarenkaita talvella?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›