Riverialla on hyvä draivi päällä

21.03. 07:39

KITEE

Kari Sarkkinen

Uudella organisaatiolla käynnistynyt Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, markkinointinimeltään Riveria, on entisestään virtaviivaistanut toimintaansa. Siirtyminen yhden rehtorin järjestelmään uudisti henkilöstöäkin niin, että muu muassa Kiteellä näemme päällikköpaikoilla uudet ihmiset: koulutusyksikön päällikkönä aloitti Eija Tuupanen-Laakkonen ja koulutuspäällikkönä eläintenhoitaja-, maaseutuyrittäjäaloilla Pirjo Korhonen. Heidän työsarkansa jakaantuu Kiteen yksikön lisäksi myös muualla maakunnassa toimiviin Riverian yksiköihin.

VAIKKA KITEELLÄ oli jo aiemmin tehty huomattavia uudistuksia oppimisympäristön suhteen organisaatiomuutos on tuonut opiskelijoiden kannalta vielä lisää mahdollisuuksia.

Ainakin, jos kuuntelee Eija Tuupanen-Laakkosen ja Pirjo Korhosen kommentteja, voi todeta, että suunta on positiivinen. Molemmat kommentoivat, että niin opintojaan valitsevien opiskelijoiden kuin myös yritysten mielenkiinto ammatillista oppilaitosta kohtaan on kasvanut.

– Kaikki ammattiin opiskelevat eivät halua muuttaa kauaksi kotoa ja kaksoistutkinto on ollut hyvin suosittu: 10-12 prosenttia opiskelijoistamme käy lukion ja ammatilliset opinnot ja voi jatkaa yliopistoon saakka.

Peruskoulusta ammatillisen koulutukseen tulevien tietä on tasoitettu tutustumispäivillä, joista yksi on jälleen luvassa huhtikuun alkupuolella.

– Meillä on täällä hyvä draivi päällä. Paljon tapahtuu, mutta ihmiset jaksavat olla muutoksessa mukana Eija Tuupanen-Laakkonen sanoo.

TALOUSELÄMÄN piristyminen näkyy ammatillisen koulutuksen vinkkelistä yritysten aktivoitumisena. Myös työpaikoilla tapahtuvaa oppimista halutaan Riveriassa edistää.

– Yritykset ottavat yhteyttä kouluihin ja ne tarjoavat kesätyötä.

Yritysten kysyntä on osin jo ylittänyt tarjonnan.

– Erityisen suuri kohtaanto-ongelma meillä on Pielisen Karjalassa. Siellä olisi opiskelijoille töitä, mutta ei ole tekijöitä. Olemme jopa miettineet, että työssäkäyvät opiskelijat saisivat asua kesäaikaan asuntolassa, Eija Tuupanen-Laakkonen kertoo.

RIVERIASSA on panostettu paljon nuorten viihtymiseen ammatillisessa koulutuksessa. Eija Tuupanen-Laakkonen kertoo, keskeyttämisprosentti oli vuoden 2017 tilinpäätöksessä 7,4 %.

– Tavoitteemme on, että jokainen nuori käy opiskelunsa loppuun. Meillä on päättymäsä SISU eli siirtymät sujuviksi -hanke, joka auttaa, jos nuori haluaakin vaihtaa opiskelualaa.

Erityisen kiitoksen Eija Tuupanen-Laakkonen antaa henkilökunnalleen ihaillen, miten opettajat saavat ryhmänsä motivoitumaan ja toimimaan niin hyvin.

– He osaavat kannustaa. Se on ammattitaitoa, kun osaa vuorovaikutuksen opiskelijoiden kanssa.

PIRJO KORHOSEN toimialueena on maatalous- ja puutarha-ala Joensuun, Kiteen ja tästä keväästä alkaen myös Nurmeksen yksiköissä.

Pirjo Korhonen näkee, että kuntayhtymän organisaatiouudistus varmistaa paremmin koulutustarjonnan tasokkuuden koko maakunnassa.

– Kun osaamistarve laajenee tarvitsemme monipuolisempaa osaamista. Kehityksessä kuvastuu maatalousyrittäjien tarpeet ja eri koulutusalojen välisellä yhteistyöllä pystymme ketterämmin vastaamaan asiakkaittemme vaatimuksiin.

Kiteen maatalousopetusksella on oma pitkä perinne Puhoksessa, jossa yhteistyö sujuu edelleen hyvin yritysyhteistyönä. Hyvä yhteistyö on toiminut koko maakunnan alueella paikallisten maatalousyritysten kanssa jo vuosikymmeniä. Pirjo Korhonen näkee hyvänä, että nyt on alkanut ilmoittautua myös uusia maatiloja jotka haluavat solmia Riverian kanssa koulutussopimuksia.

– Tämä on erittäin hyvää kehitystä, sillä tarvitsemme opiskelijoillemme erilaisia oppimisympäristöjä. On myös hienoa, että meidän opiskelijoita halutaan tiloille työssä oppimaan.

AMMATILLISET opinnot ovat esillä tämän viikon torstaina ja perjantaina venäläisille opiskelusta kiinnostuneille Sortavalan nuorisomessuilla myös Riverian osastolla. Paikalliset opiskelijat pääsevät puolestaan tutustumaan Riverian tarjontaan huhtikuun 10. Kiteellä pidettävässä tulevaisuuspäivässä.

Ammatillisen koulutuksen yhteishaku loppui viime viikolla; Kiteen koulutusyksikköön oli 74 ensisijaista hakijaa ja menossa olevassa jatkuvassa haussa on tällä hetkellä 36 hakemusta. Jatkuva haku päättyy tämän viikon perjantaina. Seuraava jatkuva haku alkaa kesäkuussa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Käytätkö nasta- vai kitkarenkaita talvella?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›