Sergei Pietilä pitää väliaikaista ateljeetaan Terveystalon yläkerrassa. Pohjois-Ranska on mukana tuoreissakin töissä.

Pitkä reissu maailman ympäri Kiteelle

16.03. 07:59

KITEE

Aladár Bayer

Kuvataiteilija Sergei Pietilän ja Laila Puchkovan Pitkä reissu -näyttelyn töitä voi ihailla viikon ajan 24.3.-1.4. Kiteen Terveystalossa, Maahanmuuttajayhdistys ALJANSin tiloissa. Vanha kaksikerroksinen puutalo sijaitsee kaupungintalon kupeessa.

SERGEI PIETILÄ asustaa tätä nykyä Lahdessa, mutta oleilee nyt Kiteellä auttelemassa leikkauksesta toipuvaa äitiään. Pietilä on opiskellut taidetta ja taiteenopetusta Kostroman yliopistossa, Moskovan koillispuolella, sekä Lahden Muotoilu- ja taideinstituutissa.

Ensimmäiset omat näyttelyt syntyivät vuonna 2000 Venäjällä, mutta jo vuonna 2004 hänen töitään nähtiin ensin Valamossa, sitten Pariisissa.

PIETILÄ MATKUSTAA jatkuvasti, ja se näkyy myös taiteilijan töissä; milloin hikoillaan Riossa, milloin vaelletaan Loiren rantateillä ihailemassa linnoja puutarhoineen ja muureineen. Lista viime vuoden yksityisnäyttelyistä kertoo paljon: Galleria AVA, Rio de Janeiro, Brasilia; Canto da Carambola, Rio de Janeiro, Brasilia; Veules les Poses, Ranska; Drei Bären, Altenau, Saksa; Galleria Gemrantti, Lahti; 4eme salon de Peinture et Sculpture, Brionne, Ranska ja Orange soubmarime Lahti. Luettelosta puuttuvat siis useat yhteisnäyttelyt ja muut esiintymiset.

– Olin juuri Rio de Janeirossa puolitoista kuukautta, Sergei Pietilä sanoo.

Hän kertoo romantiikan olleen siellä kaukana, pistoolinpauke piti siitä huolen. Väkivaltakulttuurista huolimatta Pietilältä syntyi peukalonhangallinen herkkiä maisemakuvia, joissa näkyy usein niin Jeesus-patsas kuin hökkelikaupungit, favelat.

– Viime keväänä minulla oli pääsiäisen aikoihin näyttely Saksassa. Sitten ajoin asuntoautoni Pohjois-Ranskaan, Normandiaan ja Bretagneen.

– Siellä oli useita taidetapahtumia ja kilpailuja. Minulla oli myös useita yksityisnäyttelyjä.

Kuin vitsinä Sergei kertoo voittaneensa neljä taidekilpailua Ranskassa, ja nauraa päälle rehevään tapaansa.

Näyttely alkaa 24.3.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›