Koti-Karjala

Kiteen keskustan alueella on kaukolämpöverkostoa lähes 23 kilometriä. Viimeisin parin kilometrin osuus valmistui viime syksynä Kehätien ja Puhoksentien varteen.

Kiteen Lämpö Oy alentaa kaukolämmön hintaa

26.01. 07:53

KITEE

Tuomo Flinkman

Kiteen kaupungin hyvin hoidettu talous näkyy myös Kiteen Lämpö Oy:n energiahinnan alennuksena. Lämpöyhtiö on maksanut omistajilleen Kiteen kaupungille 100 000 euroa ja Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:lle 11 111 euron osingot muutamana vuotena. Nyt kaupunki ei vaatinut osinkoa, joten lämpöyhtiön hallitus päätti keskiviikkona kokouksessaan alentaa vastaavalla summalla asiakkaittensa energialaskuja.

Kiteen Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Hämäläisen mukaan yhtiön perustamisasiakirjoissa on maininta, että yhtiö tuottaa asiakkailleen edullista lämpöä.

– Nyt jos milloin on hyvä tilaisuus alentaa lämmön hintaa. Meillä on kaikkiaan 165 asiakasliittymää, joille alennus on verollisena hintana 3,20 euroa/MWh. Asiakkaat maksavat energiahinnan lisäksi sopimuskohtaista tehomaksua. Tämän hinnan tarkistuksen myötä asiakas saa lähes viiden prosentin alennuksen verolliseen hintaan. Hinnan tarkastus otetaan käyttöön takautuvasti tämän vuoden alusta lukien.

– Kiteen Lämpö Oy:n verollinen energiamaksu on alennuksen jälkeen 63,46 euroa/MWh. Perusmaksu tulee säilymään ennallaan. Valtakunnallisesti katsottuna yhtiömme kaukolämmön hinta on yhä kilpailukykyisempi. Vertailussa hintatasomme on maan keskiarvon alapuolella.

– Vertailuna sähkön hintaan kaukolämmön hinta on keskimäärin 7,5 centtiä/KWh. Tämä pitää sisällään energian lisäksi perusmaksut ja siirtohinnat, Hämäläinen kertoo.

KAUKOLÄMPÖÄ Kiteen Lämpö Oy on tuottanut jo 31 vuotta. Ensimmäinen kiinteän polttoaineen laitos rakennettiin Arppentien varteen 1986. Se on teholtaan 6,0 MW. Kunnan omana toimintana kaukolämpöä aloitettiin tuottaa jo 1980.

– Koko toiminnan ajan on pääpolttoaineena ollut metsähake. Se on lähinnä metsän harvennuspuusta tehtyä kokopuuhaketta. Vuositasolla jakauma öljylle oli pitkään 25 prosenttia ja kiinteille polttoaineille 75.

– Selkueen uuden lämpölaitoksen valmistututtua muutama vuosi sitten kotimaisten polttoaineiden osuus on ollut jopa yli 98 prosenttia. Haketta poltetaan vuodessa keskimäärin 55 000 i-m³. Tällä hetkellä hakkeen toimittajana on Vapo Oy. Hakkeen toimittamisesta järjestämme lähiaikoina tarjouskilpailun, joka koskee ensi vuoden alusta alkavia toimituksia, Hämäläinen sanoo.

SELKUEEN lämpökeskuksella turvataan lämmöntuotannon kasvu ja toiminnan kustannustehokkuus. Kaukolämpöverkoston laajentuminen mahdollistaa uusien asiakkaiden liittymisen. Verkoston pituus on 22,7 kilometriä ja lämmön myynti 42 700 MWh/vuosi.

– Asukkaita kaukolämmön piirissä on noin 3 000 henkilöä ja lämmitettävä tilavuus 1,1 miljoonaa kuutiometriä. 165 liittymästä kerrostaloja on 54 kappaletta, rivitaloja 25, liikerakennuksia 25, omakotitaloja 23, julkisia rakennuksia 29, teollisuushalleja 4 sekä 5 muuta kohdetta, Ilkka Hämäläinen luettelee.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›