Koti-Karjala

Koululaiset valitsivat Niinistön Suomen presidentiksi

24.01. 07:46

RÄÄKKYLÄ

Kaarina Kainulainen

Istuva presidentti Sauli Niinistö on niin Keski-Karjalan kuin muidenkin Suomen koulujen lasten ja nuorten suosikki presidentiksi. Yli 800 koulussa pidetyissä nuorisovaaleissa valitsijayhdistyksen Niinistö sai ylivoimaisesti eniten ääniä, lähes 69 prosenttia. Toista kierrosta ei tarvita.

Toiseksi nousi vihreiden Pekka Haavisto liki kymmenen prosentin äänimäärällä ja kolmanneksi perussuomalaisten Laura Huhtasaari seitsemän prosentilla.

RÄÄKKYLÄSSÄ Niinistön äänimäärä oli valtakunnan tasoa suurempi, 77 prosenttia annetusta 141 äänestä. Toiseksi tuli perussuomalaisten Laura Huhtasaari (10 %) ja kolmanneksi yllättäen ruotsalaisen kansanpuolueen Nils Torvalds (4 %). Neljäs oli Pekka Haavisto, viides Matti Vanhanen. Kuudennen sijan jakoivat Merja Kyllönen, Tuula Haatainen ja Paavo Väyrynen. Mukana ovat myös eskarilaisten äänet, mitä ei huomioitu valtakunnallisessa laskennassa.

Rääkkylässä ensimmäisenä äänesti esikoululainen Enni Kolehmainen, jolle asia oli selvä.

– Isä sanoi, että Sauli Niinistö tai joku toinen, tuumi tyttö ja kirjoitti vaalivirkailijoilta saamaansa äänestyslippuun oman ehdokkaansa numeron. Sitä ennen virkailijat - Sirja Halonen ja Ilmari Laukkanen - olivat tarkastaneet hänen äänioikeutensa. Sellainen oli perjantaina kaikilla koulun oppilailla, myös eskarilaisilla. Sen jälkeen Venla Vänskä leimasi lipun, ja Enni pääsi pudottamaan sen Anna Antikaisen valvomaan vaaliuurnaan.

Kaikilta ei äänestäminen sujunut yhtä sutjakkaasti, numeron kirjoittaminen epäonnistui.

– Ei se mitään, opasti mukana ollut opettaja, repi lipun ja antoi uuden. Laskennassa vain yksi ääni hylättiin.

Aivan kylmiltään eivät koululaiset vaaleihin käyneet. He olivat katsoneet ehdokkaiden parin minuutin mainosvideot YouTubesta.

– Ja jotkut vielä kotonakin, tiesi opettaja Minna Käyhkö.

– Yksin tai yhdessä vanhempiensa kanssa.

YOUTUBEN katselun jälkeen asiasta, vaaleista ja äänestämisestä yleensäkin keskusteltiin koulussa ja varmaan myös kodeissakin. Oppilaat tekivät lopullisen valintansa itsenäisesti, kukaan ei kertonut vanhempiensa vaikuttaneen ehdokkaan valintaan.

– Minulla on aika vahva käsitys ehdokkaastani, kertoi Venla Vänskä, joka oli kyllä keskustellut asiasta vanhempiensa kanssa. Päätös oli kuitenkin oma.

Joku oppilaista pyrki vähän vaikuttamaankin, ainakin kannattamaan ehdokas numero yhdeksää.

Alakoululaisille äänestäminen oli vielä leikkiä, mutta yläkoululaisille totta jo muutaman vuoden kuluttua.

Sillä onko presidentti mies vai nainen, ei kenenkään mielestä tuntunut olevan väliä. Presidentti johtaa maata nykysuuntauksen mukaan henkilönä.

– Presidenttinä niin pitkään kuin kuolee, tiesi ekaluokkalainen Verneri Laasonen. Olisiko Kekkosen aika iskostunut vielä tähän päiväänkin vaikuttavaksi?

YouTubesta oli jollekulle jäänyt mieleen jotain Venäjästä. Ja sehän sopi hyvin, sillä sattumalta koululla pistäytyi sopivasti ´vaalitarkkailijana´ Udmurtiasta kotoisin oleva Flora Schafranskih. Häntä kiinnosti valtakunnan asioita enemmän Kihaus Folk - ja hämmästytti yksi suomalaisuuden ominaispiirre: erillään olevissa omakotitaloissa asuminen.

JOENSUUN kaupunginorkesterin koululaisvierailu sattui sopivasti sokeriksi pohjalle juuri vaalipäiväksi. Mukaan pääsivät kaikki oppilaat viidennestä luokasta ylöspäin..

Konsertti alkoi juhlavasti Händelin Saban kuningattaren saapumisella ja eteni tanssimusiikkiin, Brahmsin Unkarilaiseen tanssiin nro 1:een ja Alina Järvisen ja Timo Alakotilan sottiisien kautta tv- ja elokuvamusiikkiin.

Mukana oli myös Ari Pulkkisen säveltämä Angry Birds -pelin taustamusiikki, jota on ladattu eniten maailmassa, yli neljä miljardia kertaa.

Musiikillista antia täydensi sellisti Ville Kivivuoren selostus sävelmistä ja säveltäjistä ja kerronta monista omakohtaisista kokemuksista.

– Oli hyvä konsertti, kommentoivat oppilaat sekä sanoin että aidoin tykästynein ilmein.

KESÄLAHDEN koulussa pidetyssä vaalissa Niinistö sai 28 ääntä, Huhtasaari 6, Haavisto 2, Vanhanen 2 ja muut yhden äänen. Kaikki koulussa olleet 43 oppilasta äänestivät vaaleissa. Kaksi ääntä hylättiin.

Kiteen Arppen koulun vaaleissa Merja Kyllönen sai ääniä 0, Pekka Haavisto 10, Matti Vanhanen 1, Laura Huhtasaari 15, Tuula Haatainen 7, Paavo Väyrynen 6, Sauli Niinistö 171 ja Nils Torvalds 3. Äänestäneitä oli 223 ja hylättyjä lippuja 10. Äänestysprosentiksi laskettiin 85.

Tohmajärvellä äänestys pidetään poikkeuksellisesti vasta 26.1. Tulokset kerromme ensi viikolla.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›