Koti-Karjala

Vaaliuurna kulki kylillä

19.01. 07:45

TOHMAJÄRVI

Kari Sarkkinen

Presidentinvaaleihin on saanut jättää äänensä jo pari päivää. Kiteellä on saanut äänestää kaupunginvirastolla ja Kesälahden kirjastolla ja Rääkkylässä kunnanvirastolla. Tohmajärvellä lähdettiin uusiin tuuliin ja ennakkoäänestyspaikat vietiin sinne, missä oletettiin äänestäjienkin liikkuvan: K-market Tiilikaiseen, S-markettiin ja parina ennakkoäänestyspäivänä vaalien ensimmäisellä ja mahdollisella toisella kierroksella äänestää voi myös kirjastoautossa.

Keskusvaalilautakunnan sihteerinä vuodesta 2000 lähtien toiminut Pirjo Rouvinen kertoo uusien kuvioiden olevan käytössä Tohmajärvellä nyt ensimmäistä kertaa.

Näin toteutettu ennakkoäänestys sitoo kunnan henkilöstöä tuplasti enemmän kuin perinteinen tapa. Kun ennen on selvitty 4-5 henkilöllä päivässä, nyt ennakkoäänestyksessä on kiinni 8-10 ihmistä. Rouvinen kertoo uusien äänestyspaikkojen vaativan myös suunnittelua atk-yhteyksien toteuttamiseksi. Onpa keskusvaalilautakunnan sihteeri saanut kotitöinään ommella myös lisää verhoja uusiin vaalikoppeihin suojaamaan vaalisalaisuutta.

– Vähän tämä jännittää, että miten sujuu. Mutta positiivisilla mielillä tässä uusiin tuuliin ollaan menossa, Pirjo Rouvinen sanoo.

Mielenkiinnolla Tohmajärvellä seurataan muun muassa, että lisääkö uusi äänestysmahdollisuus äänestysprosenttia. Aikaisemmin ennakkoäänet ovat tuoneet äänestysprosentin 30:n tuntumaan.

TORSTAIAAMUNA kirjastoauto kurvasi Peijonniemen koulun pihaan. Kunnanjohtaja Olli Riikonen oli lähtenyt reitille vaalivirkailijan roolissa. Kumppanina tehtävässä oli kirjastoautonkuljettaja Esko Tarkkonen.

Koulun pysäkillä oli hiljaista, mutta onneksi mukana ollut Timo Stepanoff oli varautunut äänestämään ja vaalitoimitsijan uraansa aloittava Riikonen sai kokeilla systeemiä oikeasti.

– Eilen meillä oli 18 äänestäjää, Esko Tarkkonen kertoi ensimmäisen ennakkoäänestyspäivän kokemuksesta kirjastoauton Tikkalan suunnan reitiltä.

– Aivan normaalit kirjastoauton reitit kierrämme, emme muuttaneet niitä ennakkoäänestyksen takia, Tarkkonen jatkaa.

Olli Riikonen kertoo jo aikaisemmissa vaaleissa olleen ajatuksissa ennakkoäänestyksen vieminen marketteihin ja myös kirjastoautoon. Nyt kunnanhallituskin innostui ajatuksesta.

– Erittäin tervetullut asia. Tämä madaltaa äänestyskynnystä. Seuraavan kerran tätä voisi toteuttaa maakuntavaaleissa, Riikonen sanoo.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›