Koti-Karjala

Uusi teurastamo aloittaa Purujärven koululla

17.01. 07:39

KESÄLAHTI

Tuomo Flinkman

Entinen Purujärven koulu Kesälahdella on saanut jo toiset omistajat sitten koulutoiminnan päätyttyä. Venäläisomistuksessa ollut koulu on nyt kiteeläisen Jari Paakkunaisen ja parikkalalaisen Veli Pekka Uimosen viime vuonna perustaman Bonus Carnis Oy:n omistuksessa. Koulun alakerran tiloihin rakennetaan parhaillaan teurastamoa.

Bonus Carnis on latinaa ja tarkoittaa ”hyvää lihaa”.

– Puolitoista vuotta suunnittelimme teurastamoa ja sen sijoituspaikkaa. Taustalla olivat jo ennestään tilamyymälämme, jossa myymme mm. ylämaan karjan lihaa ja jalosteita. Tilan karjasta teurastamme vuodessa parikymmentä yksilöä tähän tarkoitukseen.

– Eläinten teurastus on tapahtunut Kirjavalassa, jossa yhtiökumppani Veli Pekka toimii lihan käsittelijänä. Kirjavalan teurastamon omistaja ilmoitti lopettavansa yrityksen, joten keskustelut omasta teurastamostamme Veli Pekan kanssa alkoivat, Jari Paakkunainen kertoo.

PURUJÄRVEN KOULU alkoi kiinnostaa niin kooltaan kuin sijainniltaan yhtiökumppaneita.

– Meidän idealle koulun sijainti on erinomainen, sijaitseehan se viiden kilometrin päässä omasta tilastamme.

– Mitä tulee vielä koulun sijaintiin, se on Valtatie 6:n varrella ja aivan Punkaharjun risteyksen läheisyydessä. Lisäksi koulun piha-alueet antavat riittävät tilat asioida ja hoitaa eläinten kuljetus ja tuotteiden poisviennin.

– Edelleen koululla on riittävästi muuta tilaa, jonne olemme suunnitelleet mm. kahvio- ja majoitustoimintaa tai vuokra-asuntoja. Koulun pihassa oleva jääkiekkokaukalo on löytänyt käyttäjänsä ja se tulee säilymään kyläläisten käytössä, yrittäjät sanovat.

TEURASTAMON toiminta käynnistyy helmikuussa.

– Nyt rakentaminen on kiivaimmillaan. Parhaillaan koulun takapihalle asennetaan noin 50 neliömetrin konttia, jonne eläimet tuodaan teurastettaviksi ja paloiteltaviksi. Kontista lihat siirretään leikkaamoon, jossa lihat paloitellaan, pakataan ja pakastetaan, jos asiakas niin tahtoo. Tavoitteena on, että lähialueelle saadaan hyvää lihaa, jota ei ole kuljetettu useiden satojen kilometrien päästä teurastukseen.

– Olemme laskeneet, että 100 kilometrin säteellä on noin 50 eri tilaa, joista eläimiä on tulossa teurastukseen, ruhojen käsittelystä vastaava Veli Pekka Uimonen kertoo kiertokulusta.

KAPASITEETIKSI yrittäjät ovat suunnitelleet 200 naudan ja 1 500 lampaan teurastusta vuodessa.

– Nämä ovat alustavia lukuja, mutta jostakin on lähdettävä liikkeelle. Lisäksi teurastamo rakennetaan ns. luomuhyväksytyksi, ovathan omat higlandit eli ylämaan karja luomueläimiä. Luomu on muutenkin tulevaisuuden sana jo tänä päivänä.

– Luonnollisesti teurastamme muitakin eläimiä, kuten sikoja ja riistaeläimiä. Hevoset eivät heti alkuun ole teurastettavien listalla, mutta nekään eivät ole poissuljettuja jatkossa, yhtiön toimitusjohtajaksi nimetty Jari Paakkunainen sanoo.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›