Koti-Karjala

Kuntien vanhat sopimukset Siun soten haasteena

12.01. 12:56

KESKI-KARJALA

Kari Sarkkinen

Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyminen maakunnallisen Siun sote -kuntayhtymän haltuun ei ole tapahtunut aivan kivuttomasti sote-palveluitaan ulkoistaneissa kunnissa. Rääkkylässä ja viime viikkoina erityisesti Tohmajärvellä on keskusteltu voimakkaasti vanhusten sijoittamisesta tehostettuun palveluasumiseen. Kiteeläisiäkin säväytti uutinen Mehiläinen Hoivapalvelut Oy:n mahdollisesta paluusta Kiteen hoivakodin operaattoriksi.

Ikäihmisten toimialueen toimialuejohtaja Eija Rieppo vahvistaa, että Siun sote joutuu toimimaan hyvin pitkälle ne osittaiset tai täydelliset sote-ulkoistamissopimukset huomioiden, jotka itsenäiset kunnat ovat yksityisten toimijoiden kanssa vakaasta tahdostaan solmineet.

– Täydellisissä palvelujen ulkoistuksessa Tohmajärvi ja Rääkkylä ovat antaneet Attendolle päätösvallan ja vastuun, hän kiteyttää.

Päätösvalta näkyy muun muassa palveluasumissijoituksista päättävässä SAS-työryhmässä. Riepon mukaan Attendo päättää viimekädessä mihin tehostettua palveluasumista tarvitsevat ikäihmiset sijoitetaan. Tietysti Attendo toimii tilanteessa niin, että täyttää ensisijaisesti omat tehostetun palveluasumisen paikat ja tämän jälkeen sijoittaa ikäihmisiä muihin paikkakunnalla toimiviin palvelukoteihin.

TOHMAJÄRVELTÄ sellaisenaan Siun sotelle siirtyneessä ulkoistamissopimuksessa kuitenkin todetaan, että ikäihmisten palveluasuminen on tarjottava lähipalveluna. Eli Tohmajärveläinen saa halutessaan paikan Tohmajärveltä. Miten tämä sopimus on toiminut, Eija Rieppo?

– Muutamia tapauksia on tietooni tullut, että on toisinkin toimittu, ja olemme selvittäneet niitä. Selvitetyissä tapauksissa on kuitenkin käynyt ilmi, että joko ikäihminen itse tai omainen on halunnut sijoituspaikan jostakin muualta kuin Tohmajärveltä. Mutta, en voi mennä sanomaan sataprosenttisesti etteikö myös muunkinlaista sijoittamista olisi tapahtunut. Tarkkailemme tilannetta koko ajan, Rieppo vastaa.

Siun soten alueella on myös palveluseteli jota voidaan käyttää tilanteessa, missä Siun sotella ei ole tarjota paikkaa omassa tehostetun palveluasumisen yksikössä. Tässäkin tilanteessa Tohmajärvellä ja Rääkkylässä ollaan eri asemassa, sillä aikaisemmista kuntien päätöksistä johtuen palvelusetelijärjestelmä ei ole päässyt niissä käynnistymään samassa mittakaavassa kuin muualla maakunnassa.

SIUN SOTEKIN toimii niin, että ensin täytetään omat paikat. Seuraavaksi käytetään palveluseteliä ja asiakaslähtöistä asuttamisen prosessia.

LISÄÄ asiasta Keskiviikon Koti-Karjalassa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›