Koti-Karjala

Armi Ketolainen lähti eläkkeelle hyvällä mielellä.

Lukeminen on ruokaa aivoille

12.01. 07:34

KESÄLAHTI

Maija Ala-Nikkola

Kesälahden kirjaston pitkäaikainen kirjastovirkailija Armi Ketolainen siirtyi eläkkeelle. Häntä muistettiin lahjoin ja kukin.

– Hyvältä tuntuu. Työ ja harrastus on ollut sama asia. Hyviä muistoja on paljon. Olen saanut tehdä monimuotoista ja rikasta työtä, jossa ollaan ajan hermolla, paneudutaan tuntemattomiin asioihin, etsitään ja löydetään.

– On ollut mukava nähdä asiakkaissa sukupolvien ketju. Lapsena ahkera kirjaston käyttäjä tulee nyt kirjastoon omien lastensa tai lastenlastensa kanssa.

KETOLAINEN ON 27 vuoden aikana kokenut kirjastoalan muutokset.

– 70-luvulta on tultu pitkälle. Silloin kaikki tehtiin käsin ja kirjoituskoneella. Työvuosina kirjastossa on ollut käytössä 6 eri järjestelmää.

Ketolainen aloitti työt Uukuniemen kirjastossa vuonna 1979. Jos nykyisin puhutaan vähistä rahoista, niin silloin kirjastoja pidettiin syvän maaseudun kunnissa jonnin joutavana paikkana. Myöhemmin myös oma kuntani Uukuniemen panostus kirjastoon lisääntyi.

Kesälahden kirjastoon Ketolainen siirtyi 90-luvun alussa.

– Kesälahden kirjastoon satsattiin paljon ja määrärahat olivat reiluja. Oppilaat kävivät hakemassa tietoa kirjastosta. Tietokirjat antoivat tiedon, joka nyt on sirpaleina netissä. 80-luvun lapset ovat nykyisiä äitejä ja isiä. He saivat hyvän pohjan koulun ja kirjaston yhteistyöstä. Nykyisin lapset käyvät kirjastossa pääosin koululuokkansa kanssa. Mielestäni tuo hyvä yhteistyö on Kesälahdella jatkunut ihan nykypäiviin asti eikä vähiten siksi, että kirjasto on koulukeskuksessa.

KETOLAINEN KERTOO kirjaston kamppailevan lukemisen puolesta enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

– Lasten lukemiseen panostavat vanhemmat ovat harvassa. Puolet pojista eivät lue lainkaan. Miten silloin jatkossa pärjätään, kysyy Ketolainen.

– Kirjan lukeminen antaa siivet mielikuvitukselle. Oma-aloitteisuus ja mielikuvitus kulkevat käsi kädessä ja kirjat avaavat ikkunat maailmaan. Lukemista tarvitaan kokonaisuuksien hallitsemiseksi. Lukemisen nautinto on aivojen ruokaa.

Ketolainen lukee itse paljon.

– Olen kaikkiruokainen ja utelias, en valtavirran kulkija. Makustelen asioita intensiivisesti omaan tahtiin. Esimerkiksi nobelisteja ja Finlandia -voittajia aina sotakirjoista runoihin.

ARMI KETOLAINEN näkee lukemisen merkityksen eri elämän vaiheissa.

– Usean vuoden ajan lukemisieni aiheet ovat olleet luonto, kädentaidot, historia ja elämäntaito. Alkuperäiskansoihin ja heidän uskomuksiin liittyvä kertomakirjallisuus suorastaan koukuttaa.

Luen sotakirjoista runoihin. Olen seilannut kirjallisuutta laidasta laitaan, ja kaikki on ollut lukemisen arvoista.

Ketolainen aikoo eläkepäivillä hoitaa ikuisuusprojektiaan, noin hehtaarin kokoista metsäpuutarhaa.

– Näin talvella käsityöt ja ulkoilu ehkä ovat etusijalla.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›