Maiju Lassilan jalanjälkiä hyvinkin paljon kolunnut Tuija Nieminen (pöydän äärellä) tarinoi runoilija Aili Nupposen kanssa. Taustalla kuuntelevat Elämään heränneet -ryhmäläiset Riitta Hakulinen, Minna Rautiainen, Mervi Venäläinen, Timo Jumppanen, Tero Lepola ja Martti Tahvanainen.

Maiju Lassilan jalanjäljiltä syntymässä elävä runoteos

01.12. 07:46

TOHMAJÄRVI

Kari Sarkkinen

Tohmajärvellä on kokoontunut melko kirjava joukko, joka on nimennyt itsensä Elämään heränneet -ryhmäksi. Ikähaitarilla reilusta 30 yli 80 vuoteen ja hyvin erilaisista kulttuurisista lähtökohdista tulevan ryhmän tavoitteena on kirjoittaa Algot Untolan eli Maiju Lassilan eli Tohmajärvellä syntyneen Algoth Tietäväisen elämään ja hänen asuinpaikkoihin liittyviä runoja lausutuiksi videoiksi ja musiikiksi.

– Tulossa on elävä runoteos Maiju Lassilan 150 -vuotisjuhlavuoden kunniaksi, avaa ideaa ja ryhmää luotsaava Miia Seppänen.

Miia tuli aiemmin kesällä tutuksi Tohmajärven Aseman koulun ympäristöön Minna Rautiaisen kanssa rakentamansa runopolun myötä.

– Itse olen pyöritellyt elävän kirjan ideaa vuoden verran ja kun tunsin Minnan, kokosimme hänen kanssaan tapaamisen paikallisten runoilijoiden kanssa, Miia kertoo.

AIHE KIINNOSTI heti alkuun paikallisia tekstintuottajia, muusikkoa, teatteritoimijaa ja audiovisuaalisen alan tuntijaa.

– Haluamme fokusoida tekijäryhmän tohmajärveläisiin, Miia Seppänen sanoo.

– Tästä tulee sellainen runoteos, jollaista ei ole ennen tehty, hän jatkaa.

– Kuljemme Maiju Lassilan jalanjäljillä ja kuvaamme runoja lausuttuna paikoissa, joissa Algot on asunut. Ne laitetaan boksiin, joka on ”tulitikkuaski” lainaten Maiju Lassilan Tulitikkuja Lainaamassa -teosta.

– Meillä on hyvä porukka tekemään näkyvyyttä Tohmajärvelle, Miia Seppänen vakuuttaa.

– PÄÄOMIAHAN tämä vaatii, Miia Seppänen toteaa seuraavaksi.

– Itse en ole runoilija ja roolini on ollut rahoituksen etsiminen. Apurahahakemuksia olen tehnyt useammankin ja ajatuksena on toteuttaa myös joukkorahoituskampanja. Lisäksi tarkoitus on lähestyä paikallisia yrityksiä. Tohmajärvi Seura on ollut alusta alkaen hyvä yhteistyökumppani antamalla suosituksia hakemuksiin.

– Lähdemme liikkeelle joulu-tammikuussa ja laitamme mainoskapuloita liikkeelle, jos joku vaikka ostaisi kirjaa jo ennakkoon osana joukkorahoitusta.

Kuluja kertyy esimerkiksi siitä, että hanke vaatii kuvausmatkoja suomalaisten paikkakuntien lisäksi Sortavalaan ja Pietariin. Tietysti Tohmajärvelläkin kuvataan. Lisäksi tulevat muut tuotantokulut.

MAIJU LASSILAN syntymän 150-vuotispäivään on aikaa melko tasan vuosi. Runoteos on tarkoitus julkistaa Algot Untolan syntymäpäivänä 28.11.2018. Ideoita projektin toteuttamiseen tuntuu Elämään heränneet -ryhmällä riittävän, mikäli on uskomista ryhmän toisessa tapaamisessa esille nousseisiin ajatuksiin.

Luvassa on ainakin noin sata runoa, osa niistä sävelletään ja teatterikin on mukana. Myös joulukalenteri toteutuu nyt joulukuuksi. Maiju Lassila -teemainen joulukalenteri on koettavissa Elämään heränneet -ryhmän Facebook-sivulla.

– Tämä on ihana tapa muistaa Maiju Lassilan perinnettä. Uskomme, että meidän tapa miellyttäisi myös Lassilaa itseään eikä hän ehkä haluaisi itseään nostettavan jalustalle, ryhmäläiset arvelevat.

Elämään heränneitten työ alkaa näkyä julkisesti jo ennen kirjan julkaisua. Suunnitelmissa on runotapahtuma ensi vuoden aikana.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Käytätkö nasta- vai kitkarenkaita talvella?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›