Koti-Karjala

Valokuvausyrittäjän työ monipuolista ja luovaa

21.04. 07:38

KITEE

Kari Sarkkinen

Tapahtuman kuvaaminen on ammattivalokuvaajalle vain yksi vaihe siitä prosessista, jonka tuloksena asiakkaan kädessä on valmiit kuvat, albumi tai levylle tallennetut dokumentit.

– Ammattikuvaus sisältää aina kuvakäsittelyn. Minimissään se on kuvan kirkkauden ja kontrastin säätäminen ja rajaus.

– Studiokuvissa teemme paljon enemmänkin. Jos asiakas haluaa voidaan kuvasta poistaa luomia tai finnejä. Kuva voidaan valaista asiakkaalle eduksi studiossa ja tehdä loput Photoshopissa, kiteeläisen Photo Sky -valokuvausliikkeen yrittäjä Eija Muhonen kertoo.

Perhetapahtumat, kuten häät Eija Muhonen myy kuvauspaketteina. Siihen voi sisältyä potrettikuvausta studiossa tai sopivassa miljöössä, kirkossa tai juhlapaikalla.

– Hääkuvaukset ovat valokuvaajalle kaikkineen yleensä 7-8 tunnin mittaisia keikkoja.

Hautajaiskuvat Eija haluaa tarjota valmiiksi albumiin laitettuina ja myös muistitikulla tai DVD:llä.

Erityisesti Eijalle jää mieleen veteraanien hautajaiset.

– Ne ovat niin liikuttavia ja kauniita tapahtumia.

– Kyllä valokuvaajan työ on monipuolista ja luovaa, Eija Muhonen luonnehtii.

EIJA Muhosen ura valokuvausalalla alkoi vuonna 1991, kun hän meni Kuopioon Foto Julkuselle. Samana kesänä Eija oli ostanut elämänsä ensimmäisen kameran.

Kiteelle Eija tuli 23 vuotta sitten. Hän kertoo ajatuksen olleen tulla tänne vain vuodeksi.

– Kiteelle jäin, kun ihmiset ottivat minut niin hyvin vastaan ja täältä löytyi mieskin, Eija Muhonen kehuu.

Edellisen yrittäjän luopuessa silloisesta Fotopisteestä, Eija osti liikkeen itselleen vuonna 2012.

Uransa aikana Eija on nähnyt filmikuvauksen vaihtumisen digiin. Muutosta hän pitää kaupallisesti itselleen huonompana, mutta itsekään hän ei enää filmiin vaihtaisi. Toisaalta eiväthän ne kuvan ottamisen perusasiat ja kuvien tekeminen paperikuviksi ole muuttuneet ollenkaan.

Passikuvaus on yksi merkittävä paikallisen valokuvausliikkeen palvelu ja siinä Eija Muhonen antaa kiitoksen sille, että paikkakunnalta löytyy myös poliisin hyvin toimiva lupapalvelu, josta saa passit sekä henkilö- ja ajokortit.

STUDIOTILAAN mennessämme Eija esittelee laitteita, joilla hän siirtää asiakkaiden VHS-kasetteja DVD-formaattiin ja tulostaa mukeihin kuvia. Hän kertoo hankkivansa vielä kaitafilmit DVD:lle siirtävät laitteet.

– Kyllä meillä filmikehityskonekin pyörii vielä pari kertaa viikossa. Keskimäärin kymmenkunta filmiä viikossa vielä tulee kehitettäväksi. Varttuneempi väki tykkää kuvata filmille ja lapsille ostetaan filmin sisältäviä kertakäyttökameroita. Myös harrastekuvaajat ottavat kuvia silloin tällöin vielä filmille, Eija kertoo.

Eija muistaa filmikuvauksen romahduksen, joka oli tapahtunut hänen äitiyslomansa aikana.

– Minulla oli puoli vuotta aikaa opetella digiaika. Olin silloin Ikosen Iirolla töissä ja ainut silloisen yrityksen alusta alkaen eli 20 vuotta työskennellyt työntekijä, Eija kertoo.

Nyt Eija odottaa liikkeessä työskentelevän Katja Heinosen kanssa vilkasta kuvauskesää. Oli asiakkaalla sitten mukanaan muistikortti, -tikku tai vaikka sopivan johdon kanssa puhelin tai tabletti, niin hän saa Eijalta ja Katjalta mukaan kuvat mukaan muutamassa hetkessä.

– Ensimmäinen kuva tulee neljässä minuutissa ja kone tekee 800 kuvaa tunnissa, Eija ja Katja esittelevät.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›