Koti-Karjala

Kohti omia unelmia

19.10. 07:41

Näyttelijä Pamela Tola vieraili 7. lokakuuta, perjantaina, Kesälahden ja Arppen yläkouluilla kertomassa siitä, miten hänestä tuli näyttelijä, ja mitä vaiheita hänen elämässään on matkan varrella ollut. Vierailu on osa Lasten ja nuorten säätiön Dreams-ohjelmaa, jossa vahvistetaan nuorten uskoa tulevaan sekä kannustetaan nuoria ottamaan askeleita kohti omia unelmiaan.

KITEE

Tuija Marienberg

Dreamsissä julkisuudesta tunnetut henkilöt, Dreamsterit, tekevät vuosina 2015-2018 yläkouluvierailuja ympäri Suomen, tavoittaen lähes 90 000 nuorta.

Kouluvierailuilla Dreamsterit kertovat oman elämäntarinansa kautta siitä, kuinka jokainen voi löytää omat vahvuutensa. Samalla he kannustavat nuoria kokeilemaan erilaisia ja uusia asioita.

– Me Dreamsterit puhumme kouluvierailuilla oman elämäntarinamme kautta tärkeistä elämäntaidollisista teemoista, kuten itsetunnosta, uusien asioiden kokeilusta ja sosiaalisista taidoista. Rohkaisemme nuoria löytämään omat vahvuutensa, unelmoimaan ja tekemään töitä unelmiensa eteen, kertoo näyttelijä Pamela Tola.

Tolan lisäksi kouluvierailuja ovat tehneet näyttelijä ja kansanedustaja Jani Toivola, muusikko Tommy Lindgren, näyttelijä Krista Kosonen ja näyttelijä Essi Hellén. Lukuvuonna 2016-2017 ohjelmassa aloittaa myös uusia, ruotsinkielisiä Dreamstereitä.

Juureton olo

Kiteen koululaisille omasta elämästään ja unelmistaan kertonut Pamela Tola on suomalainen näyttelijä, jonka läpimurtoelokuva oli Dome Karukosken ohjaama Tyttö sinä olet tähti (2005). Hän on myös näytellyt muun muassa Karukosken elokuvissa Napapiirin sankarit ja Leijonasydän sekä lukuisissa televisiosarjoissa.

Vaikka Tola on syntynyt Ruotsinpyhtäällä vuonna 1981 ja asuu nykyisin Helsingissä, ison osan lapsuuttaan ja nuoruuttaan hän on viettänyt Pohjois-Karjalassa.

– Varmaankin se on yksi trauma, että on juureton olo, Pamela Tola mainitsee.

– Kävin peruskoulua Suhmurassa ja kahdessa eri koulussa Joensuussa. Olen käynyt myös Hammaslahden yläastetta.

– Kirjoitin ylioppilaaksi Niinivaaran lukiosta vuonna 2001. Sitä ennen, yläasteen jälkeen, olin yhden vuoden Kiteen kansanopiston peruskoululinjalla korottamassa arvosanoja, jotta pääsin lukioon. Olen asunut myös Lieksassa, hän luettelee.

Kuuntele sydäntäsi

Pamela Tolan yksi unelma nuorena oli näytteleminen.

– Se oli varmasti se isoin unelmani, joka on minua ohjannut. Pyrin teatterikorkeakouluun kaksi kertaa ja toisella kerralla pääsin.

– Olen iloinen, että saan näytellä, mutta on myös välejä, jolloin en tee näyttelijän töitä, vaan freelancerina kaikenlaista, esimerkiksi valokuvaan ja kirjoitan. Tulevaisuudessa haluan tehdä enemmän projekteja. On kiva laajentaa tekemisiä.

Kun Tyttö sinä olet tähti -elokuva kuvattiin, ohjaaja Dome Karukoski kertoi Turun Sanomissa, että yksi elokuvan sanoma voisi olla, että jokainen voi tehdä oikeastaan juuri sitä, mitä itse haluaa. Pitää kuunnella sydäntään välittämättä siitä, mitä muut sanovat.

Tähän Pamela Tola ja muut Dreamsterit nuoria kannustavat.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›