Koti-Karjala

Kropun alle on haudattu evakkomatkalla kuolleita ortodokseja.

Tarinoita ihmisistä hautausmaakävelyllä

08.07. 07:34

Potsiviikon käynnisti kirkkoherra Mikko Lappalaisen luotsaama hautausmaakävely. Kierroksella saatiin tietoa hautausmaiden ja hautakivien historiasta ja kuultiin mielenkiintoisia kertomuksia Tohmajärvellä vaikuttaneista ihmisistä.

TOHMAJÄRVI

Riitta Hakulinen

Kirkkoniemen kellotapulille kokoontui tiistaina noin viisikymmenhenkinen hautausmaahistoriasta kiinnostunut joukko, joka tihkusateesta huolimatta halusi autenttiselle kierrokselle.

– Kansan pyynnöstä, kävellään sateessa, myöntyi kirkkoon korvaavaa diaesitystä valmistellut kirkkoherra Mikko Lappalainen.

Asiantuntevasti ja leppoisasti kaksituntista kierrosta johtaneen Lappalaisen opastuksesta ei huumoria, tiedonjyviä, anekdootteja tai omakohtaisia muistojakaan jäänyt uupumaan. Esitellyiksi tulivat hautakivien eri aikakausien tyylisuuntaukset, Kirkkoniemen hautausmaiden vaiheet, kauneimmat hautakivet ja jopa kirkon vanha viinikellari.

Uudesta ”vanhaksi” hautausmaaksi

– Kaikkein vanhimmat haudat ovat tässä kirkkopihalla - ensimmäiset olivat ortodoksien hautoja. Ensimmäinen kirkko täällä oli ortodoksinen tsasouna, joka sijaitsi nykyisen kellotapulin paikoilla, kertoi Lappalainen esittelykierroksen aluksi.

– Kirkon lattian alle haudattiin arvovaltaisimmat ja varakkaimmat henkilöt. Arvokkaimmat paikat olivat lähinnä alttaria. Lattian alle hautaamisesta luovuttiin 1800-luvun lopulla hajuhaittojen ja lattioiden auki repimisen hankaluuden vuoksi.

– Kirkkopihalla hauta haluttiin vähän kauemmaksi kirkon seinästä, koska koettiin räystäältä tulevan veden menevän vainajan päälle.

Kun kirkkopihalla tila alkoi loppua ja kirkkoherra Andelin ei antanut ympäröiviä pappilan peltoja hautauskäyttöön, perustettiin uusi hautausmaa 1800-luvun lopulla Oravaaraan johtavan tien varteen. Tämä muuttui puheessa ”vanhaksi hautausmaaksi”, kun kirkon alapuolen pellot saatiin ”uudeksi hautausmaaksi”.

– Todennäköistä on, että osa kirkkopihan säilyneistä hautamuistomerkeistä on siirretty vanhalle hautausmaalle ns. historianurkkaukseen. Esimerkiksi Tohmajärven ensimmäinen lääkäri Anders Dammert on todennäköisesti haudattu kirkon lähelle, mutta myöhemmin kaunis hautaristi on siirretty.

Omaiset vastuussa hautakivistä

Mikko Lappalainen kertoi, että hautakivet ovat olleet alunperin maata myöten olevia laattoja, joita on historian saatossa ryhdytty pitämään pystyssä.

– Entisaikaan tehtiin puuristejä tai koristeelliseksi veistettyjä hautalautoja, joihin saatettiin laittaa kuparinen laatta vainajan tietoja varten.

Lappalainen totesi usein kritisoivansa nykyistä vallalla olevaa kivipaasiperinnettä. Kivet ovat ikuisia ja hautausmaiden tila loppuu, kun jäljelle jää unohdettuja hautoja.

– Hautamuistomerkin ikä voisi olla se aika, joka vainajaa muistellaan. Tästä näkökulmasta puuristit ovat oikein hyviä.

– Entisaikaan kiveen merkittiin vainajan ammatti tai arvonimi. Nykyisin suositaan enemmän harrastuksista viestiviä kuvia. Reilu sata vuotta sitten oli yleistä kaivertaa virsien sanoja hautakiveen, kertoi Lappalainen eri aikojen tavoista.

– On hyvä muistaa, että hautakivet ovat omaisten omaisuutta ja heillä on myös vastuu huolehtia, että kivet ovat suorassa tai että ne eivät ole vaaraksi hautausmaalla kulkeville.

Tarinoita henkilöistä

Hautausmaakävelyllä tuli esitellyksi lukuisa joukko tohmajärveläisiä vaikuttajia ja kansanmiehiä. Kierros alkoi tapulin vierestä kuuluisien taiteilijaveljesten isoisän, kruununvouti G.A.Järnefeltin haudalta ja päättyi vanhan hautausmaan päädyssä sijaitseville kolmen auto-onnettomuuksissa parin vuoden sisällä kuolleiden nuorukaisten haudoille.

Matkan varrelle mahtui muun muassa Steniuksen, Walleniuksen, Berner-Saloheimon, Zimmermann-Tervolan, Porthanin, Nymanin ja Oecshin kaltaisten merkkihenkilöiden sukuhautoja tarinoineen.

– Anja-Riitta Porthanin äiti oli kasvanut pietarilaisessa ylhäisökodissa, ja hän on ainoa nainen, jolle olen antanut käsisuudelman, Mikko Lappalainen muisteli.

Nuoren laskuvarjohyppääjän hautajaiset Lappalainen totesi yhdeksi surullisimmista kokemistaan. Nuorukaisen liekinmuotoinen hautakivi puolestaan on yksi hautausmaan kauneimmista.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›