Sopimuksen allekirjoittivat Karjalan tasavallan kehittämiskorporaation toimtusjohtaja Anna Valerjeva Pozdnjakova, Keski-Karjalan Kehitysyhtiö KETI Oy:n toimitusjohtaja Risto Hiltunen (takana) sekä Pielisen Karjalan kehitysyhtiö PIKESin toimitusjohtaja Minna Heikkinen (edessä). Tilaisuutta todisti Victor Markov kehittämiskorporaatiosta.

Yritykset saivat virallisen yhteistyökanavan kahden Karjalan välille

09.12. 07:31

Marraskuun lopussa Petroskoissa solmittu kehitysyhtiöiden välinen yhteistyösopimus mahdollistaa Keski-Karjalan yrityksille virallisen yhteistyökanavan Petroskoin suuntaan.

Yhteistyötä on jo tehty Sortavalaan, mutta Tampereen kokoinen markkina-alue tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

KESKI-KARJALA

Kari Sarkkinen

Yritysten liiketoiminnan ja yhteistyön kehittäminen rajan yli tapahtuvan kaupan edistämiseksi sai uutta pohjaa marraskuun lopulla allekirjoitetun aiesopimuksen myötä. Sopimukseen kuuluu lisäksi investointien houkuttelu ja investointiprojektien realisointi niin Karjalan tasavallan alueella kuin Keski-Karjalassakin.

Sopimuksen osapuolina ovat Keski-Karjalan Kehitysyhtiö KETI Oy:n toimitusjohtaja Risto Hiltunen ja Karjalan tasavaltaan viime kesänä perustetun kehitysyhtiö OAO Karjalan tasavallan kehittämiskorporaation toimitusjohtaja Anna Valerjeva Pozdnjakova. Samassa allekirjoitustilaisuudessa vastaavan sopimuksen allekirjoitti myös Pielisen Karjalan kehitysyhtiö PIKESin toimitusjohtaja Minna Heikkinen. Joensuun seudun JOSEK on solminut vastaavan sopimuksen aiemmin.

– Meidän kannalta on hyvä, että olemme saaneet virallisen yhteistyökumppanin, jonka kanssa voimme viedä yrittäjien asiaa eteenpäin molemmin puolin rajaa, Risto Hiltunen sanoo.

– Meillä on nyt uusi kanava ja pyrimme löytämään keskikarjalaisille yrityksille yhteistyökumppaneita, siinä auttavat korporaation alueen hyvin tuntevat asiantuntijat, Hiltunen jatkaa todeten, että vastaavaa yhteistyötä voidaan tehdä KETIn toimesta Keski-Karjalasta kiinnostuneille venäläisyrityksille.

Sopimuksen myötä myös hankeyhteistyötä voidaan tehostaa. Sitä tullaan hyödyntämään vuonna 2016 käynnistyvän Karelia ENPI CBC -ohjelman eteenpäin viemisessä.

Sopimuksessa ei ole talous- eikä muita omistusvaatimuksia eikä se myöskään sido osapuolia heidän omassa toiminnassaan.

Toimet käynnistyvät välittömästi

Risto Hiltusen mukaan yhteistyösopimus tulee tarjoamaan konkreettista hyötyä jo lähiaikoina, kun aletaan selvittää Niiralan rajanylityspaikan logististen virtojen kehittämistä. Itse asiassa sopimus allekirjoitettiin Niirala-Portti itään ja länteen -hankkeen matkan yhteydessä.

– Venäläiset puhuvat ”Silkkitiestä Kiinaan”. Kuljetusväylä-toimintamalli voisi tuoda toimintaa muun muassa Nurmisen halleille, Risto Hiltunen sanoo toiveikkaana.

Korporaation edustajat osallistuvat tammikuussa Suomessa järjestettävään Keski-Karjalan kuntien ja Sortavalan piirin kuntien tapaamiseen.

Risto Hiltunen korostaa, että yhteistyötä halutaan pitää yllä vaikka joidenkin mielestä sitä ei pitäisi enää Venäjän kanssa tehdä Ukrainan kriisin takia. Lisäksi ruplan huono arvo ei herätä toiveikkuutta.

– Venäläiset ovat kuitenkin meidän lähinaapureita. Työ on pitkäjänteistä ja ajat varmasti paranevat, Risto Hiltunen uskoo.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Käytätkö nasta- vai kitkarenkaita talvella?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›