Ahti Kanervo tuotteisti pohjois-karjalaisen luonnon

21.10. 07:41

Ahti Kanervo päätti tehdä sen, mistä moni on Keski-Karjalassa puhunut.

Hän tuotteisti kalastuksen ja eräluonnon sekä aloitti kalastus- ja metsästysmatkojen myynnin.

KESÄLAHTI

Kari Sarkkinen

Tekemistä tuntuu miehellä riittävän, sillä sovittu juttutapaaminenkin Kesälahdella peruuntui pikaisesti eteen tulleen Viroon suuntautuneen kalastus ja kalanmyyntimatkan takia. Ongelmaa tästä ei kuitenkaan tehty, sillä haastattelu onnistui, kun puhelinyhteys saatiin Viron kohteeseen toimimaan.

Ahti Kanervon omistama Neptunus Fishing and Hunting trips on kesäkuussa 2015 Kesälahdelle perustettu kalastusta tekevä ja kalastus- ja metsästysmatkoja tarjoava yritys. Yritys myy myös tuoretta kalaa sekä kalajalosteita.

Ahti Kanervo on koulutukseltaan metsätalousteknikko ja luonto on ollut harrastuksena lapsesta asti. Hän on asunut ulkomailla ja ollut puualan yrittäjänä kolme vuotta Virossa ja kahdeksan vuotta Venäjällä. Kielitaitoakin löytyy, hän puhuu sujuvasti suomen lisäksi venäjää, englantia ja ruotsia sekä lisäksi eestiä.

– Matkailupalveluita tarjoavan yrityksen perustaminen on ollut pitkään mielessä, aluksi ajatuksena oli aloittaa yritystoiminta eläkkeellä, mutta paikallisen majoitusalan yrityksen toivomuksesta huomasimme, että nyt on tarvetta kyseisille palveluille, Ahti Kanervo kertoo.

Neptunus Fishing and Hunting trips järjestää kalastusmatkoja Pohjois-Karjalan ja sen lähialueen vesistöissä omalla uisteluveneellä. Metsästysmatkoja se tarjoaa Pohjois-Karjalassa, Lapissa tai Virossa.

Matkat myydään joko lomakylän kautta tai suoraan omien nettisivujen tai omien yhteyskanavien kautta. Myös majoitusjärjestelyissä tehdään yhteistyötä paikallisten majoitusliikkeiden kanssa.

Lisäksi myydään itse tehtyjä kalajalosteita ja itse kalastettua sekä nuottaporukoiden kalastamaa raakaa kalaa.

– Puruveden muikku on aivan uskomattomassa arvossa ja maineessa esimerkiksi Virossa, Ahti Kanervo kertoo.

Toimintaa varten yrityksellä on kaksi uisteluvenettä, kalastustarvikkeita, metsästystarvikkeita, mönkijä peräkärreineen, venetraileri ja moottorikelkka.

Pohjoiskarjalainen luonto ihastuttaa

Yrityksen toiminta-ajatuksena on järjestää matkailijoille kalastus- ja metsästysmatkoja pääasiassa Pohjois-Karjalassa. Matkailijat tavoitetaan majoitusyritysten, omien kontaktien ja nettisivujen kautta.

– Myynnin Venäjällä hoitaa vävy, joka hoitaa myös markkinoinnin Venäjän suuntaan. Omia kontakteja entisten töiden kautta on mm. Virossa, Venäjällä, Ranskassa.

– Lasken paljon venäläismatkailijoiden varaa, mutta asiakkainani on ollut paljon myös portugalilaisia, hollantilaisia ja odotan tulijoita myös Britanniasta. Moni tulee kalastamaan, ja osa haluaa katsella vain meidän upeita maisemia, Ahti Kanervo kertoo

Ahti Kanervo on saanut nähdä, että hänen asiakkaansa arvostavat pohjoiskarjalaisen luonnon aivan pilviin.

– Sen puhtaus tekee vaikutuksen. Kun otan Puruveden vettä termospullon kuppiin ja juon sitä, keskieurooppalaiset tai japanilaiset ihmettelevät, että voiko noin tehdä. Myös vapaus liikkua luonnossa on aivan uusi asia heille, Ahti kertoo.

Lapsille suunnatussa tarjonnassa Ahti Kanervo näkee alueellamme kuitenkin kehittämisen sijaa.

Leader-tuki auttaa alussa

Ahti Kanervo haki äskettäin Leader-tukea mönkijän ja venetrailerin hankkimiseen kalastusmatkailuyrityksen tarpeisiin. Hänellä on takanaan 40 000 euron investoinnit muun muassa veneisiin ja kalastustarvikkeisiin.

Aloittava yritys tarvitsee alkuun kuitenkin tukea, ja sitä on mahdollista saada muun muassa Maaseuturahastosta Leader hankkeen kautta.

– Kun alussa ei ole rahaa, se saattaa muodostua aloittavan yrityksen heikoksi kohdaksi. Tällainen tuki on erittäin hyvä ja olen siitä hyvillään, että tuetaan. Mutta sen varaan ei pidä yritystoimintaansa laskea, Ahti Kanervo sanoo tukien käyttämisestä

Venetrailerin yritys tarvitsee, että veneitä voidaan siirtää sopivaan vesistöön. Mönkijä tarvitaan jäällä liikkumiseen talvisin ja kesällä metsässä liikkumiseen. Lisävarusteena mönkijään tulee matkustajien kuljetukseen tarkoitettu peräkärry tai kelkka.

– Eri kalat asuvat eri vesistöissä. Lisäksi tämä kasvattaa mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä majoitusalan yritysten kanssa ympäri Pohjois-Karjalaa, jolloin yritykset voivat houkutella asiakkaita laajemmilla palveluilla, Ahti Kanervo perustelee.

Neptunus Fishing and Hunting trips tulee työllistämään kokoaikaisesti yrittäjän ja tarpeen mukaan myös muita henkilöitä sesonkiaikoina.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›