Kiteen Meijerin Maitopäivillä luotiin uskoa tulevaan

20.03. 13:46

Maidontuottajat ovat haastavassa tilanteessa Euroopan maidontuotannon kasvaessa ja kiintiöjärjestelmän päättyessä kuun lopussa. Maitomarkkinoita eivät ole helpottaneet myöskään Venäjän tuontikielto tai kaupparyhmien hintakilpailu. Arlan toimitusjohtaja Reijo Kiskola ja hankintajohtaja Sami Kilpeläinen ennustavat kuitenkin tuottajahintojen lähtevän jälleen nousuun.

KITEE

Niina Koukku

– Alkanut vuosi on tuottajakentässä ehkä se haastavin vuosi sitten EU:hun liittymisen jälkeen. Maitomarkkinat ovat pohjalukemissa, ja meitä tuottajia kuritetaan myös uusilla tukiehdoilla ja monella muulla epävarmuustekijällä. Lisäksi kauppa on ottanut myyntiaseekseen halpuuttamisen, kuvaili tuottajavaltuuston puheenjohtaja Ari Hänninen Kiteen Meijerin ja Arla Oy:n maidontuottajille järjestämillä Kiteen Meijerin Maitopäivillä.

Tuottajien henkisten paineiden Hänninen myönsi olevan yhä kovemmat.

– Venäjän vientikiellot aiheuttivat kotimaanmarkkinoille sellaisen maitotulvan, että jokaisen maitolitran saaminen markkinoille vaatii meijerikentältä todellista kustannustehokkuutta. Se on selvää, että kun tarjonta kasvaa, niin hinta väistämättä tippuu.

– Merkittävää hinnan suhteen viime vuodessa oli se, ettei Arla lähtenyt laskemaan maidonhintaa syksyllä yhtä voimakkaasti kuin markkinajohtaja sen teki, Hänninen kiitteli selvittäen tämän antaneen tuottajille paremman mahdollisuuden ajatella muuttuvaa tilannetta, kuin jos sama olisi tapahtunut kertarytinällä.

Valoa näkyvissä

Arlan hankintajohtaja Sami Kilpeläinen muistutti, että markkinavaihtelut ovat tulleet jäädäkseen. Huipulta tullaan jossain vaiheessa alaspäin ja päinvastoin.

– Nyt hintataso on tasaantumassa ja on viitteitä siitä, että tuottajahinta lähtee nousuun. Valoa on tunnelin päässä maitomarkkinoilla näkyvissä, Kilpeläinen vakuutti.

Syksystä lähtien Kilpeläinen totesi maidon tuottajahinnan laskeneen 6,8 senttiä litralta. Viime vuonna Arla maksoi keskimäärin 48 senttiä maitolitralta, mikä oli 2,6 senttiä yli maan keskihinnan.

– Olette yhteistyömeijerissä, joka maksaa Itä-Suomen parasta hintaa.

Suomalaisen maidon kysynnän Kilpeläinen painotti olevan jatkuvasti kasvussa. Maailmalla maidon kysyntä on vahvaa, mikä vaikuttaa positiivisesti myös tuottajahintoihin. Kasvumarkkinoita haetaankin muun muassa Afrikasta.

Viime vuonna Arla Suomi -yhteistyöryhmän maitomäärä oli 178,3 miljoonaa litraa, josta Kiteen Meijerin osuus oli 9,9 miljoonaa. Yhteensä ryhmän maidontuottajat tuottivat 16,6 miljoonaa litraa enemmän kuin edellisenä vuonna.

Kiteellä vahva rooli

Arla Oy:n toimitusjohtaja Reijo Kiskola muisteli kolmen vuoden takaista vierailuaan Kiteellä todeten, että tuolloiset pelkotilat paikallisen meijerin tulevaisuudesta ovat muuttuneet jopa päinvastaisiksi. Kiteen Meijerin rooli Itä-Suomen veturina vahvistuu muun muassa toukokuussa aloittavan uuden hankintapäällikön myötä.

– Meillä on vahva visio olla luomassa meijerialan tulevaisuutta tilalta kuluttajapöytään saakka.

– Olemme investoineet meijeritoiminnan kehittämiseen noin 15–20 miljoonaa euroa vuosittain. Voimme olla rinta rottingilla, koska rahat ovat pysyneet Suomessa.

Kiskola kiitteli luottamuksen Arlaan kasvaneen merkittävästi, sillä esimerkiksi viime vuonna ryhmään tuli 50 uutta maidontuottajaa, joista kaksi Kiteen Meijerin alueelle. Tuotannon lopetti 27, eikä yhtään siirtynyt muille. Kokonaisuudessa maitotilojen määrä on Suomessa vähenemässä, mutta maidontuotanto on pysynyt ennallaan tilakokojen kasvettua.

Strategiana Kiskola totesi olevan kansainvälistyä sekä kasvaa, ja näin vakauttaa myös hintatasoa. Kotimaista ja kansainvälistä hän ei halunnutkaan asettaa vastakkain, vaan painotti kansainvälisen osuuden olevan tärkeä tuki.

– Kaiken kaikkiaan positiivisena pääviestinä voi todeta, että hintataso on tervehtymässä ja tuottajahintojen nousu käynnistymässä. Pitkällä aikavälillä kysyntä kasvaa maailmalla eikä tuotanto pysy perässä.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Käytätkö nasta- vai kitkarenkaita talvella?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›