Pentti Ruohonen 25.12.1931 – 10.5.2014

23.05. 13:19

Äidinkielen lehtori, opetusneuvos ja Koti-Karjalan ensimmäinen päätoimittaja Pentti Ruohonen menehtyi 10.5.2014 Kuopion yliopistollisessa sairaalassa äkillisen sairauden murtamana.

Pentti Ruohonen syntyi Helsingissä 25.12.1931. Humanististen tieteiden kandidaatiksi Ruohonen valmistui Helsingin yliopistosta vuonna 1957. Opetusneuvoksen arvonimen hän sai vuonna 1991.

Kirjailija Simo Hämäläinen luonnehti Pentti Ruohosta osuvasti kirjoittamisen moniottelijaksi; Ruohoselta on ilmestynyt historiikkejä, elämäkertoja, lyhyttä proosaa ym. Merkittävimpiä kirjoituksia ovat WSOY:n kustantamat, isoin osin omakohtainen Suomen peruskoulumurroksesta kirjoitettu romaani Vain pieni kansanlaulu (1980) sekä valtakunnansovittelijan ja ETYK-aikaisen pääministerin Keijo Liinamaan elämäkerta (1981). Liinamaahan oli Pentti Ruohosen lankomies.

Myös Mikkelin läänin kolmiosainen lukemistosarja oli iso, monen vuoden ponnistus 80-luvulla. Kaikkiaan teoksia kertyi yli 30 ja pakinoita valtava määrä eri lehtiin sekä myös Yleisradioon pääosin nimimerkillä Juhaninpoika. Eräs Ruohosen kirjoittamista teoksista oli Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry:n 40-vuotishistoriikki vuonna 1980.

Opettajan uran ohessa Ruohonen toimi lehtimiehenä. Hän oli mm. Kiteen Lehden - nykyinen Koti-Karjala - ensimmäinen päätoimittaja ja perustajajäsen. Kiteen keskikoulun äidinkielen ja historian lehtorina hän työskenteli vuosina 1956-61. Kiteeltä Ruohonen muutti vuonna 1961 Pieksämäelle, mutta piti yhteyksiä Kiteelle sen jälkeenkin.

Kiteen Lehden alkuajoista

Koti-Karjalan 50-vuotisjuhlakirjassa Ruohonen kirjoittaa paikallislehden alkuajoista näin: ”Alkuvuosi 1961 oli päätoimittajalle kovaa aikaa, kun oli kaksi virkaa eikä sivutoimilupaa kumpaankaan. Apu oli lähinnä kirjoitusapua, mutta lehtityö piti sisässään rutiinitehtävien ohessa paljon suunnittelua ja linjaamista. Helmikuussa saatiin avuksi opettajakollega, ylioppilas Pentti Tiainen, joka nimettiin toimitussihteeriksi. Hänen tehtävänsä oli alussa olla paikalla Kirjatalon kellarissa päivittäisen määräajan. Toimituksen ja kirjapainon välinen matka oli pitkä.

Kiteen Lehden hyväksyminen Pitäjänlehtien Liitto ry: jäsenlehtiin huhtikuussa 1961 haihdutti viimeisetkin epäluulot lehden väitetystä puolueellisuudesta. Se oli samalla myös ulkopuolinen arvostus lehden linjaa kohtaan ja antoi lehdelle yhä enemmän vakuuttavuutta ja uskoa menestykseen jatkossa. Kilpailevan paikallisen lehden ilmestymiskerrat hupenivat kevään aikana lähes olemattomiin, mikä ei sinänsä ollut mikään positiivinen ilmiö. Lehtikuolema on aina valitettava tapaus.

Huhtikuussa 1961 tapahtui vastoinkäyminen kirjapainon puolella, kun Savonmaan Kirjapaino Oy ilmoitti konehankintojensa epäonnistuneen ja kertoi olevansa pakotettu katkaisemaan hyvin alkaneen työsuhteen toimituksen kanssa. Neuvottelujen tuloksena löytyi uusi kirjapaino Joensuusta, ja 28.4. Kansan Voima Oy painoi Kiteen Lehden ensimmäistä kertaa.

Kesän lähestyessä Pentti Ruohonen katsoi sitoumuksensa Kiteen Lehden alkuun saattamiseen täytetyksi ja ilmoitti jättävänsä päätoimittajan tehtävän. Kun hän oli samalla muuttamassa pois paikkakunnalta, ei neuvotteluvaraa ollut.”

Arvostettu ja palkittu toimija

Ruohonen sai kulttuurin edistämisestä Paikallislehtien liiton ja Pieksämäen Lehden Antti-patsaan vuonna 1988 ja Pieksämäen taidepalkinnon vuonna 1984.

Lions-toiminta oli Pentti Ruohoselle erittäin tärkeää. Kuolemaansa edeltäneenä päivänä hän vielä suunnitteli eri puolilla maata asuvien piirikuvernöörikurssilaisten elokuun Kuopion tapaamista.

Pieksämäen Lions Club kustansi Ruohosen omaelämäkerran Orpopojan valssit (2001). Tuotoista jaettiin Pieksämäkeä positiivisesti esiin tuoneille pikkustipendejä.

Pentti Ruohonen oli Ilmavoimien Viestikoulun käynyt reservin kapteeni ja toimi Pieksämäen Ilmailukerhon puheenjohtajana sekä Naarajärvi-säätiön puheenjohtajana. Hän sai myös arvostetun Suomen Lentomerkin Ilmavoimien komentajalta.

Täyttäessään 80 vuotta vuonna 2011 sai Pentti Ruohonen Suomen maakuntakirjailijoiden valtakunnallisen tunnustuksen, Maakuntakirjailijat-mitalin.

Kunnallispolitiikassa hän oli Liberaalisen kansanpuolueen edustajana 70-luvulla. Pentti Ruohonen oli humanisti, mutta tarvittaessa täräkkä ilmaisemaan itseään.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›