Koti-Karjalan uusi päätoimittaja Marko Torni tarkastelee uusinta lehden numeroa. Keskikarjalaisilta hän toivoo vilkasta vuorovaikutusta lehden kanssa.

Uusi päätoimittaja ei haasteita pelkää

01.03. 13:02

– Innostun hirvittävän paljon uusista asioista ja haen haasteita, hymyilee Koti-Karjalan uusi päätoimittaja Marko Torni.

Haasteita jatkuvassa muutoksessa olevalla media-alalla ja uutta suuntaa hakevalla Keski-Karjalan alueella riittää ratkaistavaksi.

Uudeksi Koti-Karjalan päätoimittajaksi nimitettiin toimitukselle ja monelle keskikarjalaiselle tuttu mies. Koti-Karjalaan hän tuli business controllerin tehtävään vuonna 2001 nuorena tradenomina. Vuonna 2003 tuli uusia haasteita toimitusjohtajan tehtävässä, kun silloinen päätoimittaja-toimitusjohtaja Markku Lappalainen siirtyi Rääkkylän kunnanjohtajaksi ja Jouko Väistöstä tuli päätoimittaja.

Marko on nyt 35-vuotiaana edelleen yrityksen nuorin työntekijä.

Uusi pesti oli luonnollista jatkoa uralle. Samalla se on paluu yhden johtajan aikaan.

– Ei tuntunut hankalalta. Joukon kanssa on puhuttu paljon toimituksen, hallinnon ja markkinoinnin asioista. Myös henkilökunta on tullut tutuksi. Olen oikeastaan yllättynyt, ettei kovin radikaalia muutosta tullutkaan. Lehdellä on hyvä suhteet ilmoittajiin, asiakkaisiin ja lukijakuntaan. Tästä on hyvä jatkaa.

Viimeisen 12 vuoden aikana Marko on jatkuvasti hankkinut lisäkoulutusta. Tampereen yliopistossa hän suoritti tiedotusopin perusopinnot ja Mikkelin ammattikorkeakoulussa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon yrittäjyyden ja liiketoiminnan osalta.

Luottamustehtävätkin ovat kasvattaneet tuleviin tehtäviin. Tällä hetkellä Marko on neljättä kautta Sanomalehtien liiton paikallislehtijaoston hallituksessa ehkä hiukan yllättäen pohjalaisten tuella. Hallitukseen kuuluu kymmenen jäsentä eri puolilta Suomea. Tutuksi on tullut myös Nuoret lukijat -jaosto.

– Sanomalehtien liitossa saa hyvän kuvan suomalaisesta lehdistöstä, pysyy ajan tasalla ja oppii tuntemaan ihmisiä ympäri Suomen.

Pohjois-Karjalan Paikallislehtikerhossa Marko on toiminut puheenjohtajana kuuden vuoden ajan. Hän kuuluu myös Kiteen yrittäjien ja nuorkauppakamarin hallitukseen.

– Jos lähtee johonkin mukaan, haluaa tehdä asiat kunnolla, hän kuvaa periaatteitaan.

Muutos on arkipäivää

Koko Markon työuran ajan lehdessä on ollut jokin muutos tai uudistus käynnissä.

– Ensimmäisen työvuoden aikana siirryttiin markasta euroon, yrityksen tietotekniikkaa on pitänyt päivittää niin koneiden kuin ohjelmistojenkin osalta. On luotu toimituksen Internet-sivut ja näköislehtipalvelu. Seuraavaksi työn alla on lehtitilausten e-laskut, ilmoitusasiakkaille tämä mahdollisuus tuli jo aikaisemmin. Henkilökuntakin on jonkin verran vaihtunut. Muutos on arkipäivää. Lehden hallitus on tukenut meitä kehittymään.

Eikä muutos ole pelkästään haastavaa tai työlästä, se tuo hyviäkin asioita mukanaan.

– Sain tässä eräänä päivänä sähköpostiviestin iltapäivällä viiden aikoihin. Viestissä sanottiin, että onpa mukava lukea tuoretta Koti-Karjalaa aamukahvilla, terveiset Floridasta. Koti-Karjalaa voi sähköisen näköislehden ansiosta lukea missä maailman kolkassa tahansa.

Silti tuore päätoimittaja uskoo, että painettu lehti säilyy edelleen ja sähköiset palvelut yleistyvät ja kehittyvät rinnalla.

– Koti-Karjala painetaan suomalaiselle paperille ympäristöystävällisillä painoväreillä. Tämä on meille tärkeää ja siitä on pidetty kiinni.

Koti-Karjalan omistavat Kitee-Seura, Rääkkylä-Seura ja Kesälahti-Seura sekä Kiteen kaupunki, Rääkkylän ja Tohmajärven kunnat.

– Olemme näiden tahojen omistama osakeyhtiö, jonka tavoitteena on menestyä taloudellisesti kuten minkä tahansa yrityksen.

Valtiovalta on asettanut omia haasteitaan sanomalehdille viime vuosina. Tilattavien lehtien arvonlisäverokantaa on nostettu jo kahteen kertaan. Ensin nolla-verokannasta yhdeksään ja viime vuonna vielä toistamiseen kymmeneen prosenttiin.

– Paikallislehdet haluavat, että hinta ei saa nousta kynnykseksi lehden tilaamiselle. Lukeminen kuuluu yleissivistykseen. Emme halua ihmisten syrjäytyvän.

Keski-Karjalan edunvalvoja

Keski-Karjala on ollut joskus yhtenäisempi ja sopuisampi kuin nyt. Sosiaali- ja terveysratkaisut ovat vieneet kuntia eri suuntiin.

– Toivoisin, että Keski-Karjala säilyisi yhtenäisenä alueena kuntauudistuksen jälkeen.

Lehden on muutosten keskellä uutisoitava alueen asioista mahdollisimman objektiivisesti. Koti-Karjalan tehtävänä on päätoimittajan mielestä ennen kaikkea olla Keski-Karjalan edunvalvoja ja yhteishengen rakentaja.

– Jos ajaudumme Joensuun seutuun, palveluita Keski-Karjalasta vähennetään ja ne siirtyvät entistä kauemmaksi asukkaista ja keskittyvät maakuntakeskukseen. Olisi parempi, että tekisimme itse omaa seutuamme koskevat päätökset. Omista palveluista on pidettävä kiinni.

– Rääkkylän henki pitäisi saada leviämään kaikkialle Keski-Karjalaan. Pidetään huolta omasta alueesta ja kehitetään sitä. Samaa henkeä löytyy monista alueen kylistä, kuten Potoskavaarasta, Korkeakankaasta ja Rokkalasta.

Päätoimittajan mielestä Keski-Karjalan asukasmäärä on hyvä ja se riittää monien palveluiden säilyttämiseen omalla alueella.

– Koen Keski-Karjalan elinvoimaisena. Yrityspuolella on tekemisen meininki ja hyvä henki. Meillä on vielä isojakin teollisia yrityksiä jäljellä. Maatalous ja palvelut ovat tärkeitä ja kehittyviä elinkeinoja.

Lukijoita varten töissä

– Ei saa koskaan unohtaa, sitä miksi täällä ollaan. Lukijoiden ja ilmoittajien takia lehti on olemassa. Heitä olemme täällä palvelemassa.

Lehdessä on töissä ihmisiä, joilla on erilaiset taustat, ja jotka asuvat eri puolilla levikkialuetta Keski-Karjalan kunnissa, joten jokainen elää normaalia tämän seudun ihmisten arkea.

– Erilainen koulutus ja erilaiset taustat ovat rikkaus. Työhön tulee erilaisia näkemyksiä.

Päätoimittaja kantaa huolta työntekijöiden hyvinvoinnista.

– Töissä pitää olla miellyttävää. Se antaa motivaatiota ja asennetta. Kukaan ei tee tätä yksin, jokainen saa tuoda omia näkemyksiään esille. Asioihin ei ole aina välttämättä yhtä ainoaa oikeaa vastausta. Hyvään lopputulokseen voí päätyä eri reittejä.

– Näitä hyviä reittiohjeita toivotaan myös lukijoilta, joiden kanssa halutaan vilkasta vuorovaikutusta.

Vapaallakin liikkeellä

Pelkkää työtä ei päätoimittaja-toimitusjohtajan elämäkään ole. Vapaa-ajallaankin hän on mielellään liikkeellä. Kesää odottaa autotallissa moottoripyörä. Markon voi bongata usein erilaisissa autourheilutapahtumissa.

Kuntosalillla hän on käynyt 17 vuoden ajan. Nuoruuden judoharrastus vaihtui kolme vuotta sitten vapaaotteluun.

– Liikunta on jatkuvasti kuulunut harrastuksiin. Omakotitalon hankkimisen myötä on tullut uutena liikuntamuotona polttopuuharrastus eli halonhakkuu.

Lukemiselle hän toivoisi jäävän enemmän aikaa.

– Tälläkin hetkellä on neljä kirjaa kesken lukemisen. Uutiset tahtovat mennä aina edelle. Aamulla ensimmäisenä luen uutisia ja illalla viimeiseksi ennen nukkumaan menoa luen uutisia, päätoimittaja naurahtaa.

Riitta Makkonen

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›