Koti-Karjala

Kesälahden ja Kiteen ”avioliitto” syntyi positiivisessa hengessä

27.04. 14:49

Kesälahden ja Kiteen kuntien valtuustot olivat täysin yksimielisiä kuntaliitoksesta. Uusi Kiteen kaupunki syntyy ensi vuoden alussa. Kesälahdella valtuustoryhmät keskustelivat asiasta kriittisemmin, Kiteellä jaettiin molempien kuntien neuvottelijoille kiitoksia.

Ainoastaan kesälahtelainen Perussuomalaisten valtuutettu Marko Koskinen esitti, ettei liitosta hyväksytä. Hän ei saanut kuitenkaan kannatusta.

Koskinen vastusti liitosajatusta mm. sillä, että Kesälahdelle on turvattu nykyiset palvelut vain kolmeksi vuodeksi.

– Kunta myydään nyt Kiteelle. Taloudellisesti Savonlinna -vaihtoehto olisi ollut parempi. Pidettäköön siis siitä kiinni.

Samaan sävyyn aloitti puheensa Matti Kosonen, jonka mukaan neuvottelujen alkutilanne oli aivan toinen kuin nyt.

– Kesälahden taloudellinen tilanne edellytti liitosneuvottelujen käynnistämistä. Kiteen kanssa lähdimme neuvotteluun aika heikosta taloudellisesta tilanteesta, sillä molemmat kunnat olivat kriisikuntia.

– Tilanne muuttui, kun Kitee sai lisää valtionosuuksia. Nämä huomioiden liitos Kiteeseen on parempi kuin Savonlinnaan. On muistettava monet yhteiset asiat, joita vuosien aikana on rakennettu Keski-Karjalassa.

Seija Makkonen toivoi liitoksen syntymistä, mutta samalla kahden merkittävän vesistön säilymistä puhtaina sekä Puruveden Linnasaaren säilymistä uuden kunnan yhteisenä ja kaikkien käytettävänä alueena.

Vastuut on kannettava

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Asikainen, liitosneuvottelujen alullepanija, muistutti, että jokaisen sukupolven on tehtävä päätöksiä.

– Nyt on meidän sukupolven vuoro päättää asioista. Samalla ollaan rakentamassa uutta kuntaa, jota ei tehdä pakolla. Me demokraattisina päättäjinä olemme sen takana.

– Mitä seuraa jatkossa? Siihen vaikuttavat ne valtuutetut, jotka valitaan syksyn kunnallisvaaleissa.

– Molempien kuntien henkilöstön suhteen on saatava sellaiset päätökset, että jokaisella on järkevää ja palkkaa vastaavaa tekemistä. Varaa ei ole kulutusjuhlaan tälläkään sektorilla.

Henkilöstöasiaan kiitoksen sanoja antoi Asikaiselle Matti Kosonen, jonka mukaan järkevään henkilöstöasiaan pitää kiinnittää erityistä huomiota.

Henkilöstöasioista muistutti myös Anneli Suhonen, joka peräänkuulutti työllistettyjen asemaa. Tähän kommentoi kunnanjohtaja Jorma Turunen. Hänen mukaansa Kesälahdella työttömien asioihin on panostettu jopa Kiteetä paremmin.

– Uskon, että tämä on yksi lisäselvityksiä kaipaava asia.

Ari Asikainen nosti vielä esille työllistämisen sekä etenkin yritysten tukemisen.

– KETI:n roolia on syytä korostaa ja samalla terävöittää. Mm. Kesälahdella on runsaasti yrityksiä, joiden toimintaa on mahdollisuus laajentaa.

Kaikki nämä asiat on kartoitettava, selvitettävä ja uuden kunnan osalta oltava tukemassa yritystoimintaa.

Hyvä päätös

Niin Kesälahden valtuuston puheenjohtaja Raimo Oksman kuin kunnanjohtajakin olivat päätökseen tyytyväisiä.

– Tästä eteenpäin ei pidä lähteä oppositioasenteella. Syksyn vaaleissa on oltava vireästi mukana ja tuotava Kesälahti positiivisesti esille. Meillä on siihen täydet mahdollisuudet.

– Meillä on asioita, joita ei ole Kiteellä ja päinvastoin. Nyt puhalletaan yhteen hileen, sillä näkymät ovat aikaisempaa huomattavasti paremmat molemmissa kunnissa.

Kiteen valtuusto samaa mieltä

Kesälahdella valtuuston kokous kesti puolitoista tuntia, kun Kiteellä kokous oli ohi tunnissa kokouskahvien juonti mukaan lukien.

Kiteellä annettiin kiitoksia molempien kuntien neuvottelijoille. Myös tuleviin talousasioihin eri puolueryhmät ottivat kantaa.

Kokoomuksen valtuustoryhmä näki liitoksessa monta etua, kuten sen, että henkilöstön ja rakennusten käytössä saadaan synergiahyötyjä.

– Liitos mahdollistaa päällekkäisten hallinnollisten rakenteiden ja tehtävien purkamisen.

– On muistettava, että tämä liitos myös vahvistaa kunnan asemaa uuden työvoiman saatavuudessa, koska lähivuosina eläköityminen on voimakasta, Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kaisa Saari tiivisti.

Myös keskustan Marja-Riitta Väistö näki vain positiivisia asioita.

SDP:n Esa Lahtela nosti esille vielä koko Keski-Karjalan alueen.

– Olemme tilanteessa, jossa yksi tavoite on saavutettu. Tähän samaan voisivat liittyä myös Tohmajärvi ja Rääkkylä, joka tosin on ilmoittanut halunsa säilyä itsenäisenä mahdollisimman pitkään.

– Mikä on se mahdollisimman pitkään? Voi olla, että se on lyhyt aika, kuten se voi olla Tohmajärvenkin osalta. Kitee ja Kesälahti eivät onneksi jääneet aprikoimaan tätä aikaa.

– Nyt pääsemme tuumasta toimeen ja kehittämään uutta kuntaa. Emme halunneet jäädä odottamaan valtioneuvoston päätöksiä ja mahdollisesti tarjolla olevien porkkanoiden menettämistä.

Näistä menetyksistä on riittävästi kokemuksia, jopa kalliita kokemuksia aikaisempien liitosyritysten ajoilta, entinen kansanedustaja perusteli.

Tuomo Flinkman

KESKUSTELUA AIHEESTA (1 kommenttia)

Vastaa
Yhteistyössä on tulevaisuus

Anna | 03.05.2012 14:36

Hienoa, että kuntaliitos toteutuu. Toivottavasti yhteistyö Keski-Karjalan alueella tiivistyy jatkossa muutenkin. Yhteistyössä on tämän alueen tulevaisuus!

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä, tutustu ja lue aiheesta lisää.

NÄKÖISLEHTI ›

Siirry näköislehteen alla olevasta linkistä, jos sinulla on Lehtiluukun tunnukset.

NÄKÖISLEHTI ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›