Vetoamme Teihin suomalaisen ruokaketjun kestävyyden, ruokaturvan ja tuotantoeläinten hyvinvoinnin nimissä, jotta tanskalainen possu ei syrjäytä suomalaista possua S-ketjun myymälöissä.
Kotimainen ruokaketju on tehnyt pitkäjänteistä työtä ruokaturvallisuuden ja eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi. Meillä Suomessa on lakisääteisen eläinsuojelulainsäädännön lisäksi vielä kansallinen ja yrityskohtaiset hyvinvointiohjelmat (lainsäädäntöä tiukemmilla kriteereillä), joihin yli 95 prosenttia tiloista on sitoutunut. Suomessa hännän typistämisestä on luovuttu jo 20 vuotta sitten ja teurastamoiden hyvinvointiohjelmissa on lisätty eläinkohtaista tilamitoitusta ja virikkeitä.
Tanskassa ja monessa muussa EU maassa käytetään 4 kertaa enemmän antibiootteja sikojen ruokinnassa ja hoidossa. Tämä on johtanut resistenttien bakteerikantojen muodostumiseen ja Tanskan ruokaviraston mukaan jo 70 prosenttia heidän sianlihastaan sisältää MRSA bakteereja. Tällaisen lihan käsittely keittiössä vaatii erityistä huolellisuutta, ettei se pääse leviämään ihmiseen limakalvojen tai rikkoutuneen ihon kautta.
Salmonellavapaus on myös sellainen asia, josta Suomessa on haluttu lihaketjussa pitää kiinni. Tästä koituu paljon työtä ja kustannuksia koko ketjulle, joita ei ole huomioitu hinnoittelussa. Erilaisilla vastuullisuuskriteereillä tapahtuva tuotanto pitää saada näkyviin myös kaupan hyllyssä.
Suomalaisen ruokaketjun turvallisuuden, kestävyyden ja tulevaisuuden varmistaminen pitää olla osa myös kauppaketjujen vastuullisuusohjelmia. Emme halua tinkiä ruokaturvasta muutaman kymmenen sentin tähden ja ajaa esimerkkinä sianlihan tuotantoa entistä suurempiin kannattavuusongelmiin.
Toivomme, että ruuan vastuullisuutta kehitettäessä otamme yhdessä minimitasoksi suomalaisen ruokaketjun asettamat laatukriteerit niin ruokaturvassa kuin eläinten hyvinvoinnissa. Siksi ”halpatuonti” alemmalla vastuullisuus- ja ruokaturvatasolla, ei saa syrjäyttää suomalaista tuotetta kauppojen hyllystä.
Suomalaisen ruuan ja sen tekijöiden puolesta
MTK Pohjois-Karjala
KALLE MYLLYNEN
puheenjohtaja
JARI ROUVINEN
toiminnanjohtaja